Arnt-Olav EngerArnt-Olav Enger från TV Helse Norge har träffat läkaren och specialisten på internmedicin Fedon Lindberg. Han berättar om sina upptäckter att näring och kost kan fungera som medicin vid patientbehandling. Lindberg fick ta strid för sina uppfattningar medan etablerade krafter försökte bromsa honom.

Genom sitt arbete med diabetes och övervikt på Aker och Lovisenberg sjukhus såg han att det krävdes mycket reparationsarbete efter vanlig medicinering. Fedon ville därför starta en klinik på sjukhuset han då arbetade på med fokus på livsstilsmedicin och livsstilsbehandling, men tiden var inte inte mogen. Det var många läkare som inte såg ett sammanhang mellan kost, fetma och hälsa, säger Fedon till TV Helse.

Eftersom den typ av behandlingsmetod som Fedon ville arbeta med inte var möjligt att implementera inom den offentliga vården blev lösningen att starta en privat klinik, vilket han gjorde 1999.

Blev hälsoboksförfattare

Fedon Lindberg såg inte sig själv som författare, men fattade ändå pennan efter att en patient menade att han borde skriva en bok om livsstilsbehandlingar. Den första boken «Naturlig slank med kost i balanse» (2001) skapade mycket debatt på grund av att hans forskningsbaserade råd gick något i strid med de offentliga rekommendationerna. Socker var tex inte en stort tema vid den tiden utan istället var det fetter som pekades ut riskfaktor.

Kåre Norum som är professor emeritus i vetenskaplig basmedicin vid Universitetet i Oslo la upp Norges riktlinjer för landets kostvanor. Han var inne på linjen att fetter inte var bra för folkhälsan och han är en företrädare för så kallade light-produkter. Norum ifrågasatte problematiken med för mycket kolhydrater i kosten.

Dag Viljen Poleszynski
Dag Viljen Poleszynski

Fedon Lindberg banade trots allt väg i Norge för förebyggande medicin och han debatterade i norska medier (bla NRK) tillsammans med näringsforskaren Dag Viljen Poleszynski att den kolhydratfattiga och feta medelhavskosten är vägen för den som vill förebygga diabetes och andra kostrelaterade sjukdomar.

Flera norska läkare går numera lyckligtvis med nyfikenhet i samma fotspår som Lindberg även om det saknas ett fokus på kost och näring i studieplanen vid moderna medicinska studier.

Text: Arnt-Olav Enger, ”Legen som startet behandling med kosthold i Norge” | Översättning och redigering: Torbjörn Sassersson

Relaterat

Föregående artikelDin smartphone kan göra bakterier motståndskraftiga mot antibiotika
Nästa artikelBli kvitt ulcerös kolit med koständring, bättre livsstil och funktionell medicin
Arnt-Olav Enger
Arnt-Olav Enger är en frilansande videojournalist, reporter, filmproducent och fotograf. Han har en utbildning från University of Teesside och bor för närvarande Telemarken i Norge. Han är innehållsproducent för TV Helse Norge.

Lämna ett svar