Forskning: Felande cellandning orsakar cancer

2722
Professor Thomas Seyfried, Boston College. Foto: Arnt-Olav Enger, TV Helse Norge
Professor Thomas Seyfried, Boston College. Foto: Arnt-Olav Enger, TV Helse Norge

Thomas Seyfried, professor vid Boston College har tittat på kostens påverkan på cancer. Han har i sin forskning på cancer hittat den ”gemensamma nämnaren” för vad som orsakar cancer. Han säger att det handlar om defekta eller onormala respirationsfunktioner i cellerna (mitokondrierna), som visar sig vara orsaken till cancer. Att äta en ketogen kost förhindrar mitokondriens omvandling av socker och svälter ihjäl cancertumörerna, enligt professorn.

Text och video: Arnt-Olav Enger, ”Kostholdets betydning for kreft – «ny» forskning”, | Översättning: Madeleine Lidman |  Bild ovan: Thomas Seyfried, Boston College. Foto: Arnt-Olav Enger, TV Helse Norge

”Den cancerforskning som Otto Warburg gjorde på 1930-talet, borde få mer uppmärksamhet”, säger nutritionisten Dag Viljen Poleszynski. Han stöder ”ny” forskning som görs vid Boston College.

Fallet togs upp i en av TV Hälsas direktsändningar där näringsläkaren Dag Viljen Poleszynski och läkaren Geir Flatabø, framförde sina åsikter om Seyfries cancerforskning. Forskningen bygger på det arbete som utförts av den tyska läkaren Otto Warburg på 1930-talet. Se hela sändningen från studion här!

Läs mer: Robert Thomas forskning ger oss livsstilsråd för cancerdrabbade

Ketogen kost

En sådan kost består bland annat av:

 • Buljong kokt på ben
 • Grönsaker som växer över marken. De har ett lägre kolhydratinnehåll än de som växer under jord. Dessutom är de rika på vitaminer, mineraler, fibrer och hälsofrämjande örter som är bra för immunsystemet och hälsan.
 • Leverpastej, kött, bacon och ägg
 • Fisk, fågel och skaldjur
 • Mejeriprodukter som riktigt smör, gräddfil, grädde och ost
 • Gelatin, kokosfett och ghee
 • Bär – eftersom de innehåller färre kolhydrater och en högre andel antioxidanter än frukt. Bär har också en bättre sammansättning mellan fruktos och glukos

Text och foto: Arnt-Olav Enger | Glöm inte att börja prenumerera på TV Hälsas videos på YouTube 

Relaterat

Föregående artikelFunktionsmedicin – Hur människor känner sig avgör behandlingens framgång
Nästa artikelRadon – Den dödliga gasen i ditt eget hem
Arnt-Olav Enger
Arnt-Olav Enger är en frilansande videojournalist, reporter, filmproducent och fotograf. Han har en utbildning från University of Teesside och bor för närvarande Telemarken i Norge. Han är innehållsproducent för TV Helse Norge.

6 Kommentarer

 1. Ketogen kost = fettsnål skriver man i ingressen? Förstår att det är ett skriv- eller översättningsfel.

 2. Tänkte samma sak än en gång blandar man ihop äpplen & päron o olika artiklar
  Sånt gillar våra ”motståndare”
  Klantigt av skribenten och okunnigt

 3. Listan är riktig om ketogen kost. Att klaga på ett litet skrivfel är onödigt. Särskilt om läsare är någorlunda bildade som man hoppas här. Dessutom är ingresser sällan sammansatta av artikelförfattaren så ni anklagar troligen fel person. Ej värst kunnigt av er, eller hur.

Lämna ett svar