Dåliga kostrekommendationer – På 1970-talet byttes fettet ut mot socker

20119

Cellerna är beroende av fett för att fungera, säger näringsterapeut Jens Veiersted. Vissa fettlösliga vitaminer är även beroende av fett för att kunna tas upp och vissa mineraler behöver fett för att kunna transporteras i kroppen. Sedan 1970-talet har flera kostrekommendationer, tex från myndigheter, haft fokus på att minska fettintaget, men finns det ett vetenskapligt underlag för det? 

Text: Arnt Olof Enger, ”På 70-tallet ble fett byttet ut med sukker”

Mycket tyder på att de kostråd som kom i USA på 70-talet baserades på en senatskommitté under ledning av senator George Stanley McGovern i South Dakota.

Kostråd till allmänheten är en förhållandevis ny företeelse, säger Jens Veiersted. De som skedde i USA är att många kostrekommendationer ändrades mot bakgrund av att man trodde att fett och kolesterol var de främsta orsakerna till hjärt- och kärlsjukdomar, cancer och ett antal andra sjukdomar.

”Utan att ha vetenskapliga bevis rekommenderade en framstående grupp av politiker, under ledning av senator George Stanley McGovern, att befolkningen skulle äta mindre fett. Det öppnade dörren för sockerindustrin”, säger docent Ralf Sundberg

Ralf Sundberg har använt mycket tid i USA på sin forskning på levertransplantationer. När man tar bort fettet från maten, och därmed även smaken från maten, måste det tillsättas mer socker så att produkten smakar lika gott som originalen med fett.

Jens Veiersted - Foto: TV Helse
Jens Veiersted – Foto: TV Helse

Sundberg har själv sett den medicinska skillnaden hos genomsnittsamerikaner som upplevt en explosionsartad ökning av livsstilssjukdomar på senare tid i jämförelse med när han besökte USA på 1980-talet. Han menar att det beror mycket på det högre sockerintaget och snabba kolhydrater.

Intressant är att Nordic Nutrional Recommendations ökat gränsen för intaget av fett, säger Veiersted, som nu ger kostrekommendationer för att ett normalt intag av energi via fett ska ligga på 25-40%.

När du ökar mängden fett kommer många av de som går omkring och är hungriga, på en så kallad ”sund kost”, bli mer mätta just för att de äter mer fett, säger Veiersted.


Socker är idag en av de största, om inte den enda, orsaken till många livsstilssjukdomar som hjärt- och kärlsjukdomar, i motsats till de ”vetenskapliga” underlaget som politikerna i USA baserade sina fettrekommendationer på till befolkningen.


 

Enligt Jens Veiersted avgjordes kostrekommendationerna utan vetenskapliga belägg. Det belystes av svenska forskare för några år sedan. I den gruppen finns bland annat Ralf Sundberg.

Text: Arnt Olof Enger | Översättning: Torbjörn Sassersson

Föregående artikelLasermedicin används för smärta, inflammation och för att stimulera läkning
Nästa artikelFrönutrition – Nyckeln till ett liv i hälsa
Arnt-Olav Enger
Arnt-Olav Enger är en frilansande videojournalist, reporter, filmproducent och fotograf. Han har en utbildning från University of Teesside och bor för närvarande Telemarken i Norge. Han är innehållsproducent för TV Helse Norge.

Lämna ett svar