Läkemedel kan utesluta kosttillskott på friskvårdsmarknaden

7386
Jesper Billing, selfie
Jesper Billing, selfie

DEBATT. Jag köpte ett kosttillskott på nätet och när det kom till tullen blev det stopp. Ämnet NAC klassas av Läkemedelsverket som läkemedel i dagsdoser på 100 mg och mer, men produkten har inte någon tillräcklig verkan under den dosen. Det visar sig att myndigheterna ändrar förutsättningarna så att läkemedel kan tränga undan kosttillskott på den ”fria” marknaden, förklarar Jesper Billing.

Tullen uppgav att de kollar om produkten innehåller ett ämne som finns med i Ämnesguiden på Läkemedelsverkets hemsida. Det framgår tydligt att listan är en rekommendation, inte lag, men tullen använder den som om den vore en lag.

Jag ringde Läkemedelsverket och undrade vad som gjorde att ett ämne klassas som läkemedel. Svaret fick mig att häpna! Jag trodde det var så att det kunde vara riskabelt att inta det ej ordinerat av en läkare, men nej. Anledningen till att ett ämne klassas som läkemedel beror på om ämnet ingår som aktiv substans i något redan godkänt läkemedel i Sverige.


Det vill säga att när ett läkemedelsföretag utvecklat en produkt med något aktivt ämne som inte direkt klassas som mat, klassas sedan ämnet som läkemedel av Läkemedelsverket.


Det innebär i princip att det bara är en tidsfråga innan alla substanser med positiv effekt kommer att klassas som läkemedel och inte får säljas eller användas för andra ändamål än vad läkemedlet föreskriver det ska användas till. Det sker i ganska hög takt att det ena ämnet efter det andra förbjuds att säljas som kosttillskott.

I fallet med NAC används det i ett läkemedel för att lösa upp segt slem i luftvägarna, men jag är inte intresserad av NAC i läkemedelsform eftersom det innehåller laktos, som jag inte tål, och inte heller på grund av segt slem som det bla ordineras för. Jag ville ta det för att förbättra allmäntillståndet och inte för att bota någon sjukdom. Nu är tydligen alla andra användningsområden för NAC ”förbjudna”, enligt Läkemedelsverket.

Läkemedel som utesluter kosttillskott

Vi går en framtid till mötes där alla former av substanser som inte direkt är att betrakta som mat inte får användas mer än i dess läkemedelsform. Är detta den framtid svenska folket vill ha?


Det är dags att vakna om vi ska få någon som helst chans och frihet att välja kosttillskott i framtiden. Så som lagstiftningen ser ut är allt som har påvisad god effekt att läka eller avhjälpa symptom att betrakta som läkemedel.


Takten för klassificering av naturliga substanser bestäms av hur snabbt dessa ämnen kommer att användas i läkemedel. Planen verkar vara att snabba upp beslutsprocessen som sker inom EU för läkemedel. Här sker ett noggrant urval av specialister till dessa läkemedelspaneler. Sedan ska läkemedlet granskas av andra länders paneler.

Här var man i början orolig för att det skulle bli svårt att få läkemedlen godkända, men så skedde inte utan istället har det utvecklats en kultur att inte döma för hårt. När sedan ett läkemedel godkänts är det upp till Läkemedelsverket i Sverige att bedöma om den aktiva substansen nu ska förbjudas som hälsokost. Så sker inte automatiskt i andra EU-länder, men i Sverige är det modus operandi.

Tydligen är Socialdepartementet ansvariga för riktlinjerna och de ger uppdrag till Läkemedelsverket, så där behöver vi nå fram om detta ska förändras.

Vi måste kunna välja kosttillskott fritt

Själv använder jag kosttillskott för att förbättra allmänhälsan. Jag är ingen expert i området om kosttillskott och läkemedelsbranschen, men fick med några samtal och lite läsning av information på Läkemedelsverkets hemsida fram dessa oerhört förvånande uppgifter.

Jag är som privatperson intresserad av att få lov att fortsatt välja vilka tillskott jag ska få ta och jag ska inte behöva uppsöka sjukvård och få läkemedel utskrivna förutom när sjukdom eller skada uppstått. Allmänhälsan vill jag få lov att förbättra. Att helt stänga dörren för all annan verksamhet än sjukdomsbehandling är de facto vad som pågår.

Text: Jesper Billing

Föregående artikelÖsterrike först med att vilja totalförbjuda glyfosat
Nästa artikelSexleksaker kan återuppliva lusten, öka hälsa och välbefinnande
TV Hälsa
TV Hälsa är en svenskägd hälsotidning som publicerar artiklar om hälsa, medicin, kostråd, träning och livsstil.

12 Kommentarer

 1. Det handlar ju inte bara om kosttillskott utan också om varför vi blir sjuka. Teknik och metoder som upptäckts och utvecklats och som botar och är billiga stoppas av myndigheterna.

  Just nu matas vi i myndigheternas främsta indoktrineringsverktyg SVT Morgonstudion att alternativa måste förbjudas att behandla cancer.
  Jag är medveten om alternativa läkekonster och överhuvudtaget helt andra synsätt på hur man ska leva för att hålla sig frisk, jag blir skräckslagen av det du beskriver i artikeln.

  Myndigheterna är människor bland oss. Vad är det för fel på dem? Varför ser inte de det som jag och alla ni som bedriver och söker upp alternativ ser ?

  Vad pågår i deras verksamheter ? Varför anammar de bara läkemedelbolagens vetenskap ?

 2. Otroligt att myndigheterna får hålla på så här. Man kan ju knappast påstå att de jobbar för medborgarnas bästa. Nä snarare är denna historia ytterligare en av alla som bekräftar inte bara politikernas, utan också alla andra makthavares agenda. Agendan som innebär att medborgarna skall hållas kort!

 3. “Det är dags att vakna om vi ska få någon som helst chans och frihet att välja kosttillskott i framtiden” har jag sagt och hört andra säga i 20 år, men ingenting händer. Det verkar vara lättare sagt än gjort.

  Är det någon som har ett bra förslag på strategi för att skydda människornas självklara rätt att själva bestämma över den egna hälsan?

  • Det är mycket svårt eftersom vi stoppas i vanliga media. När jag för 15 år sedan skrev en insändare i Norrtälje tidning om hur doktorerna på Norrtälje sjukhus lemlästat min mamma med en stelkrampsspruta fick jag inte nämna att det var Norrtälje sjukhus.

   Jag hoppas mycket på Riksföreningen för Metabol Hälsa.

   Jag har också funderat på fackföreningar allra helst Kommunal som har mycket vårdpersonal. Ett sätt att synas är att regelbundet finnas i köpcentrum och på torg och på ett bra sätt informera människor att det finns alternativ. Då behövs det bildas föreningar i alla tätorter som kan organisera detta. Man kan också starta studiecirklar och ordna föreläsningar.

 4. Jag tror att det kan vara bra att börja med att kontakta ansvariga för folkhälsa och idrott på Socialdepartementet i regeringen ( https://www.regeringen.se/regeringens-politik/folkhalsa-och-idrott/ ) och kort och enkelt förklara situationen och konsekvenserna för vår hälsa av de beslut som tas på Läkemedelsverket med deras sätt att klassificera om ämnen som nu används som kosttillskott till läkemedel och ”förbjuda” all annan användning än i dess läkemedelsform.

  Sedan kan man mobilisera en opinion om det t ex på https://avaaz.org/page/en/ där det finns miljontals medlemmar och en organisation som faktiskt lyckats vända på beslut i stora frågor.

  • Det håller jag med om att kontakta ansvariga. Om fler och fler gör det kommer snöbollen i rullning.
   Lustigt med mina få följare på Facebook. De kommenterar mina inlägg om krukväxterna och husdjuren men allvarliga ämnen som detta och geoengineering total tystnad. Ett par som håller med nöjer sig med att gilla.
   Kan man lita på avaaz ?

 5. Håller fullständigt med ovanstående, det är galenskaper. Det är att intelligensbefria ett helt folk.För att skydda oss?? Från vad? Vem ger dom makten till allt detta?
  Strategi ? Namninsamlingar om vad folket tycker. Något förslag på hur man går tillväga på nätet?
  Jag är trött på allt detta överförmynderi vad man ska tycka, äta, känna – allt!

 6. Helt absurt ju, att substanser klassas efter vad läkemedelsföretagen väljer att stoppa i sina piller! Klart att massor av naturligt verksamma då plötsligt blir något annat än vad de ursprungligen är. Då kan vi snart inte plocka blommor, blad och göra te eller oljor eller använda honung till annat än mat eller bikarbonat eller…. listan kan bli mycket lång.

  Jag har senaste tiden fått två paket stoppade i tullen med motivationen att det klassas som läkemedel. Ena gången en aminosyra och nästa gång naturlig progesteron kräm, båda har jag beställt och använt i flera år och mått alldeles utmärkt. NU kommer jag att riskera att bli deppig och få svårt att sova igen och doktorer ska försöka tvinga på mig lyckopiller vilka jag faktiskt blir sjuk av…NAC använder jag också själv och beställer men det verkar då nu också bli svårt.

  Jag har också naturligt sköldkörtelhormon som jag efter 30 år på syntetiskt äntligen fått på licens från läkemedelsverket. Jag är bevisligen, (mående, prover) oändligt mycket bättre på bara dygt ett år än jag varit de 30 åren med det i Sverige godkända syntetiska hormonet. Denna licens måste förnyas VARJE år av en läkare fast behandlingen är livslång. Det är ett lotteri för mig att få en läkare att göra det. På många kliniker i Sverige har man tagit ett generellt beslut att inte ge sina patienter detta. Märkliga argument som att det är som sockerpiller, är orent och andra konstigheter…detta trots att det är ett godkänt läkemedel i många andra länder tex USA enligt deras hårda kriterier.

  I Sverige var naturligt sköldkörtelhormon den behandling man gav under ca 100 år, fram till 60-talet då syntet medicinen kom, men det verkar vara helt som bortblåst i vårdens minne. Nu är det one size fits all, för det finns inte några egentliga valmöjligheter för oss ca 500000 sköldkörtel sjuka i detta välfärdsland.

  Sverige är på väg att smyg omvandlas till ett ofritt kontroll samhälle där vi absolut inte får lov att bestämma om hur vi vill må och sköta våra kroppar.

  Byråkrati för att göra det svårt istället för smidigt. Och med vad och med vilka incitament tänker och agerar våra politiker???!

 7. Tullen ska inte bry sig om användningen. Ämnen bör bara förbjudas att föra in när de är tydligt skadliga i de mängder de förs in. Likaså finns det läkemedel som har minsta tid till nästa uttag. Att då kunna kringgå den begränsningen genom att köpa kosttillskott är knappast rimligt.
  När ett ämne anses så farligt att ett minimivärde till nästa uttag behövs, och det är receptbelagt betyder självklart att man inte önskar tillåta att det går att skaffa snabbare genom privatimport. Det är fullt förståeligt.

  Problemet är kosttillskotten och priset på medicinerna. Att få ett kosttillskott godkänt som läkemedel har flera problem. Det är oerhört dyrt. Det tar lång tid eftersom det bl.a. måste testas hos en mängd människor och visa sig fungera för nästan alla. Och framför allt måste det specificeras för vilka sjukdomar det fungerar mot. Eftersom de ofta är mer allsidiga fungerar det inte att få dem godkända som läkemedel.Vi har liknande problem med mediciner som plötsligt visar sig fungera mot en helt annan sjukdom än de är godkända mot.

  Hur reglerna bör formuleras vet jag inte, men däremot vet jag att man ibland kan få samma eller bättre effekt via kosttillskott än via mediciner och ibland också billigare.

  Om man vet vilket ämne man saknar går det ibland att få det genom enkel kostomläggning. Det är i så fall oftast det bästa alternativet.

 8. Hur länge ska en Regering och myndighet testa och experimentera med en förbjuden teknik som mikrovågor? Mikrovågor är en tillverkad produkt som går under starkt reglerade lagar.

  Att skilja på säkerhetsbestämmelserna: Säkerhetsbestämmelser som visar att tekniken är säker och duglig i sin funktion.

  Att en tillverkad produkts säkerhetsbestämmelser och säkerhetsföreskrifter ska vara säkerställda för att inte skada personers liv, hälsa och miljö.

  Det är samma regler och lagar som gäller i säkerhetsbestämmelser och säkerhetsföreskrifter för maskintekniskt tillverkade produkter som för medicintekniskt tillverkade produkter.

  Man gillar inte att det finns alternativa produkter på en marknad som kan vara bättre och som kan slå ut den traditionella medicinen. Myndigheter argumenterar i detta som att de inte har full kontroll. Våra myndigheter är dåliga på att granska våra egna tillverkade produkter eller de produkter de själva vill tillåta. Genom en digitalisering tror man att det kommer att bli lättare att samordna myndigheter och ha databanker som tänker. Myndigheter och verk vill ha en så ren marknad som möjligt för fullständig kontroll annars kan man inte lyckas menar de. Digitaliseringen är en revolution och en fullständig förändring av vårt samhälle. Digitaliseringen kommer att ge helt nya skador och den ökade mikrovågsstrålningen som redan ligger långt över vad som är tillåtet kommer att bidra till dessa skador. Man ser det som nödvändigt att rensa upp i det som man redan tror är skadligt utan att veta om det är så. Som en Notering: Mikrovågstekniken är inte tillåten i de regler och lagar som gäller för en säker produktutveckling. Mikrovågsteknik har inget bevis för att den är säker.

  Exempelvis så är Norge inget riktigt EU land till skillnad från Sverige som då har större anledning att följa de säkerhetsbestämmelser vi är bundna till. Säkerhetsbestämmelser som är allt annat än bara hur duglig tekniken är innan den faller samman i perioder eller helt och hållet som ett korthus. Men både en svensk och norsk digitaliseringsminister bör ha goda kunskaper i säkerhet. Nu har de inte det.

  Sverige bör mycket väl känna till att vi rättar oss efter en produktutveckling där säkerheten är viktig. Norge har samma problem som Sverige. Politiker och journalister som driver debatten i en riktning som följer onyttig forskning som helt menar att de digitala verktygen med skärmtid är bra för barnens utveckling. I det skedet har man utan större kunskaper bestämt att digitaliseringen ska genomföras med all otillåten energi och full kraft.

Lämna ett svar