Bli kvitt ulcerös kolit med koständring, bättre livsstil och funktionell medicin

16196
Anders Nicolai Krokfoss - Foto: Arnt-Olav Enger
Anders Nicolai Krokfoss – Foto: Arnt-Olav Enger

Anders Nicolai Krokfoss fick diagnosen ulcerös kolit för sju år sedan. Han blev dålig på mycket kort tid. Beskedet han fick var att han måste medicineras resten av sitt liv, men han blev istället frisk tack vare funktionell medicin. 

”Så länge som jag äter alla dessa mediciner som jag ordinerats varje dag skulle det gå riktig bra”, säger Krokfors som fortsätter, ”men efter att jag började forska själv insåg jag att det kanske inte var helt sant”. 

Vad är ulcerös kolit?

Ulcerös kolit beskrivs som en inflammatorisk sjukdom som slår till mot nedre delen av tjocktarmen och ändtarmen. Sjukdomen kan även angripa hela tjocktarmen. Inflammationen finns först och främst i tarmens slemhinna. Sårbildning i slemhinnan ger blödningar, var och slem. Inflammationen leder till att tjocktarmen tömmer sig snabbare och förorsakar då diarré som kan vara blodig.

Crohns sjukdom och ulcerös kilot
Crohns sjukdom och ulcerös kolit

NHI.no beskrivs symptom, diagnos och behandling:

”Tillståndet kan vara svårt att diagnostisera eftersom symptomen kan likna symptomen för andra tarmsjukdomar som bakterieinfektioner i tarmen eller Crohns sjukdom som är en annan kronisk inflammatorisk tarmsjukdom”. 

Behandlingen i Norge av ulcerös kolit består av först och främst två typer av mediciner: kortison och mesalazin (5-ASA)-preparat. Medicinerna finns både i tablettform och för lokal behandling för lavemang. Samma källa uppger att kirurgi är den enda metod som helt kan läka tarmen.

Anders ändrade istället sin livsstil

Krokfors har lång erfarenhet av att arbeta på senior nivå inom teknologi- och mediabranschen, men efter diagnosen drog han ned på arbetstempot. Han började själv söka fram kunskap och forskning. Han kom då i kontakt med funktionell medicin och läkaren Tor Egil Skogli. Därifrån påbörjade Anders sin resa med att lägga om sin livsstil för att passa en ny vardag. Han säger att han redan efter 3-4 månader blev av med sjukdomen som man annars förväntas ha resten av livet.

Individuellt anpassad behandling rätt väg att gå

Krokfoss säger att bakom många av de komplexa autoimmuna sjukdomar som existerar finns också många olika faktorer som spelar in i utvecklingen av dessa hälsostörningar. Han tycker sig se att medicinering och behandling som anpassas individuellt är på frammarsch.

Exempel på generella åtgärder för att behandla ulcerös kolit baserat på beprövad erfarenhet:

 • Ät maten långsamt, tugga ordentigt.
 • Uteslut helt spannmålsprodukter (bröd, pasta etc) och mjölk, grädde.
 • Ta probiotika och mjölksyrade grönsaker vilket stärker tarmens naturliga tarmflora.
 • Reducera stressande och tärande inslag i ditt privata liv, ideellt och i ditt yrkesliv.
 • Drick ett glas vatten med två teskedar äppelcidervinäger och honung precis innan varje måltid.
 • Drick smoothies mixade på mineralvatten, äpple, gurkmeja, morot, papaya, gurka och rödbeta.
 • Kamomillte minskar inflammationer i grovtarmen.
 • Gelen från aloe vera reparerar grovtarmshinnan och matsmältningskanalen rent generellt.
 • Pröva om LCHF kan hjälpa.
 • Undvik helt föda besprutad med glyfosat/POEA (stör tarmfloran). Det betyder att du ska föredra ekologiskt producerad mat.
 • Lägg fokus på naturlig (ekologisk) och näringstät mat med mycket grönsaker, bär, nötter och frukt och kött av god kvalitet.
 • Ta aldrig kortison. Det sänker ditt immunförsvar.
 • Ökat deltagande och ansvar för sin egen vård (”patient empowerment”) leder till ökad patienttillfreds­ställelse, bättre resultat och bättre resursutnyttjande, enligt en artikel i Läkartidningen.

Anders ändrade enbart kosthållning och la till kosttillskott i samarbete med Skogli. TV Helse ska återkomma om detaljerna kring Anders tillfrisknande.

Anders Nicolai Krokfoss anser att de bästa är att forska på de individuella sjukdomsfallen och att det går att finna de bakomliggande orsakerna till funktionsnedsättningar och sjukdomar. 

Anders Nicolai Krokfoss - Foto: Arnt-Olav Enger
Anders Nicolai Krokfoss – Foto: Arnt-Olav Enger

”Idag blir många med autoimmuna sjukdomar medicinerade för sina symptom än att orsakerna behandlas.” 

Anders arbetar idag som administrativ direktör vid Funktionellt Medicinsk Institut i Oslo där han tillsammans med Tor Egil Skogli har etablerat en möjlighet för människor till att ta steg vidare för att bli kvitt med sin sjukdomsbild.

Text: Arnt-Olav Enger, ”Ble kvitt kronisk sykdom med funksjonell medisin”, TV Helse Norge | Översättning och redigering: Torbjörn Sassersson, TV Helse Sverige

Referenser

Föregående artikelDen norska läkaren som ordinerar kost som medicin
Nästa artikelJens Jerndal överblickar svensk sjukvård: Saknas förebyggande hälsovård med människan i centrum – Del 1
Arnt-Olav Enger
Arnt-Olav Enger är en frilansande videojournalist, reporter, filmproducent och fotograf. Han har en utbildning från University of Teesside och bor för närvarande Telemarken i Norge. Han är innehållsproducent för TV Helse Norge.

3 Kommentarer

Lämna ett svar