ÖRTER. När vi hör ordet oregano går tankarna ofta till doften av nybakad pizza och medelhavsområdet, men origanum, eller kungsmynta, som växten även kallas växer också vilt i bergen och på steniga fjällsluttningar i Norden. Vi har en lång tradition av att använda torkade kungsmyntablad som kryddor i vanlig husmanskost. Den hamnar till och med som nummer två på listan över våra mest använda kryddörter historiskt sett.

Text: Pål Hermansen och Geir Flatabø | Bearbetning Birthe Storaker, ”Oregano på norske berg og fjellknauser” | Översättning: Madeleine Lidman | Redigering: Torbjörn Sassersson

Den distinkta smaken var särskilt populär i korv och andra köttprodukter, liksom i blodpudding och soppor. Växten samlades gärna in efter skörden i juli och hängdes upp för att torka. Torkad kungsmynta var en vanlig handelsvara (långt före pizzans intåg) på höstmarknaderna, särskilt i områden där den var relativt sällsynt.

Växten hör till de sorter som uppskattar varma och härliga sommartemperaturer, varför du främst hittar den i varma kustområden, men den trivs också i inlandet.

I samband med den blomstrande försäljningen och efterfrågan på färska örter i dagligvaruhandeln har oregano också hittat vägen dit. Den kommersiella varianten av oregano har vanligtvis vita blommor och är mindre i storlek samt har ofta starkare arom än den vilda.

I mat och dryck

Den gamla, populära användningen av kungsmynta som krydda föll i glömska strax efter sekelskiftet. Det är först sedan de alla utländska matvanor intagit våra kök som vi återigen har öppnat ögonen för de kulinariska värdena hos den här kryddan. Förutom användningen till pizza är oregano en viktig ingrediens i spagettirätter och när man grillar kött. Oregano kan också användas i köttgryta samt svamp- och fiskrätter.

Innan det blev vanligt att använda humle i ölbryggningen, var kungsmyntan viktig för att ge ölet en ny smak och främja jäsningsprocessen, därav namnet ”ölkung”. Dessutom har extrakt från te av kungsmynta länge använts som en välsmakande och hälsosam dryck, rik på antioxidanter.

Afrodites klippa på Cypern. Foto: Dimitris Vetsikas. Licens: Pixabay.com (free use)
Afrodites klippa på Cypern. Foto: Dimitris Vetsikas. Licens: Pixabay.com (free use)

Medicin- och trolldomsört

Kungsmynta är inte bara en krydda. Växten kan spåras långt tillbaka i historien som både medicin och trolldomsört. En forntida grekisk sägen har senare återgivits i otaliga varianter. Antagligen handlade det ursprungligen om kungsmyntans nära släkting mejram eller kanske grekisk oregano, men på flera ställen har den skrivits om för att gälla kungsmynta.

I sägnen berättas det att kärleksgudinnan Afrodite en gång besökte kung Cynara på Cypern. Kungen skänkte gudinnan sin finaste parfym och bad sin son Amaracus att ta fram den dyrbara gåvan, men Amaracus var så överväldigad av Afrodites skönhet att han snubblade och slog sönder parfymflaskan. Detta tog honom så hårt att han blev svimfärdig. Kung Cynara var rasande och ville sticka sitt svärd i sonen. Då ställde sig Afrodite framför den unge mannen för att försvara honom. När kungen hade lugnat ner sig upptäckte de till sin förvåning att sonen hade förvandlats till en väldoftande växt. Afrodite tog oreganon i sina händer, svävade upp till himlen och Olympus och planterade den där. Hon vaktade den väl, men besökte aldrig kungen igen.

Den här sägnen kan ha gett upphov till den utbredda uppfattningen att oreganon är ”gudomlig” och kan användas som andra örtväxter för att skydda mot både häxor och onda andar. Ja, till och med Satan kommer vika undan för den som har örten i sitt förvar.

Den ansågs särskilt lämplig för att skydda kvinnor under förlossningen.

Oregano, Kungsmynta. Foto: Gosia64. Licens: Pixabay.com (free use)
Oregano, Kungsmynta. Foto: Gosia64. Licens: Pixabay.com (free use)

Te av oregano hjälper vid matsmältningsproblem

Redan den första utbildade läkaren i Norden, dansken Henrik Harpestreng, nämner kungsmyntan i sina skrifter från 1200-talet. Han använde även namnet kung på växten. Varianter av den här beteckningen, som kung, stenkung, kungsgräs m.m. är de mest använda namnen i folkmun fram till denna dag. Ursprunget till namnet är helt enkelt att växten var stor och vacker och växte i steniga fjällsluttningar.

Under Harpestrengs tid krossades kungsmyntan ofta och blandades med honung, som bot mot hosta och gulsot. Teextrakt ansågs vara effektivt mot svullnad i halsen och pressad juice från växten rekommenderades mot inälvsmask och för att förbättra synskärpan och hörseln. Den engelska växtläkaren Nicholas Culpeper rekommenderar te av oregano för matsmältningsproblem, aptitlöshet och hosta och för att rensa kroppen från avfallsämnen bestående av urin och galla. Han tror också att växten påverkar menstruationscykeln och kan användas mot ormbett.

Dödande effekt på svamp och parasiter

Eteriska oljor är ansvariga för den kraftfulla aromatiska doften. Den dominerande substansen är tymol, som annars är mest känt som och går under namnet timjan. Tymol är både desinficerande och kramplösande och fungerar mycket bra vid svåra hostattacker (t.ex. kikhosta). Ämnet har också en dödande effekt på svamp och parasiter av flera sorters inälvsmaskar. För sådan användning finns den kommersiellt tillgänglig på internet som origanum oil/oreganol, som ren eterisk olja eller i kapslar.

Eftersom kungsmyntan innehåller mycket mindre tymol än timjan, har den hamnat i skuggan inom modern medicinsk användning. Det kan dock delvis ersätta timjan i hostblandningar. Den kramplösande effekten förbättras genom tillsats av små mängder av den insektsätande växten sileshår. Te av kungsmynta fungerar stimulerande på matsmältningen och kan också användas som gurgelvatten vid inflammationer i mun- och hals. Förutom desinfektionseffekten av tymolen, dämpar även tanninerna i växten bakterieinfektioner.

Kraftfull antioxidant

Kungsmynta är också känt för att ha en stark antioxidant effekt, som förstärks genom extraktion av eterisk olja, även kommersiellt använd för att hämma lipidperoxidation (härskning). Den anses säkrare än syntetiska antioxidanter. Förmodligen har den också en positiv funktion i kroppen om du äter kryddan och eventuellt använder oljan som smaksättare eller medicin.

Vissa rekommenderar att du har växten i badvattnet för att stimulera blodcirkulationen i huden.

Mer fakta om kungsmynta/oregano

  • Kungsmynta (Origanum vulgare) tillhör kransblommiga växter.
  • Flerårig (perenn).
  • Kan växa upp till 60 cm hög.
  • Bladen är breda och är placerade i etage på motsatta sidor längs med stjälken.
  • Blommorna är små och rödvioletta.
  • Blommar i juli – augusti.
  • Förekommer på torra, sluttande mineralrika kullar och bergssidor.
  • Origanum kommer från grekiska oros som betyder fjäll/berg och ganos som betyder prydnad. Vulgare betyder vanlig.
  • Innehåller eteriska oljor, främst tymol och carvacrol samt tanniner.
  • Används inom folkmedicin mot hosta och halsont, inälvsmask och matsmältningsproblem och som allmänt stimulerande medel vid aptitlöshet och nedsatt syn och hörsel.
  • Används inom naturmedicin för sin hostdämpande effekt och är dessutom desinficerande och sårläkande vid inflammationer i mun och hals. Finns viss effekt också mot inälvsmask. Kan användas i badvattnet för att stimulera blodcirkulationen i huden.

Text: Pål Hermansen och Geir Flatabø

Källor

  • Oregano Essential Oil as an Antimicrobial and Antioxidant Additive in Food Products
  • Antioxidant activity of oregano essential oil (Origanum vulgare L.)
Föregående artikelForskning: Simning förlänger livet
Nästa artikelAnnie Lööf vill att fler barn snabbt ska få psykofarmaka
TV Hälsa
TV Hälsa är en svenskägd hälsotidning som publicerar artiklar om hälsa, medicin, kostråd, träning och livsstil.

Lämna ett svar