Lars Bern fd vice ordförande i Cancerfonden: Ge inga mer pengar till fonden!

265369
Lars Bern - Foto: Torbjörn Sassersson
Lars Bern – Foto: Torbjörn Sassersson

Före detta vice ordförande i Cancerfonden Lars Bern varnar för att Cancerfonden ”totalt spårat ur” när fonden genomför en kampanj för Rosa Bandet tillsammans med Fazer ett godisföretag som marknadsför kraftigt sockrade produkter. I kampanjen används godiset Geisha och tidigare har Cancerfonden marknadsfört sig med sockrade bullar, skriver Bern i sin senaste krönika.

Han förklarar:

”All modern forskning på cancerområdet visar att det inte finns något enskilt livsmedel som är så nära knutet till uppkomst av cancer, cancerförekomst och spridning av cancertumörer som socker och andra lättförbrända kolhydrater.”

Sockrade produkter är även orsaken till den ständigt ökande förekomsten av diabetes [2]. Förr kallades diabetes för sockersjuka som en följd av överkonsumption av sockersötade livsmedel, förklarar Bern.

”Den som p.g.a. sitt för stora intag av socker och andra lättförbrända kolhydrater såsom mjölprodukter får diabetes [2], löper sedan en tre gånger så stor risk att drabbas av cancer…”

Bern fortsätter att förklara orsakssammanhangen. Överlevnadschanserna bland diabetiker som får cancer är långt sämre än hos ickediabetiker. Det beror på, enligt nobelpristagaren Otto Warburg, att cancerceller är helt beroende av socker för att överleva. Socker och mjöl som direkt omvandlas till rena sockerarter utgör en ideal näringsbas för cancer i kroppen.

Genom att undvika snabba kolhydrater sänks kraftigt blodsockret och det leder till att cancerceller sätts på svältkur. Ketogen kost (smör, grädde, fett kött/fisk, kokosolja, olivolja etc) minimerar ytterligare blodsockret. Cancern svälter ihjäl, poängterar Bern.

”Trots dessa vetenskapliga fakta marknadsför sig Cancerfonden med hjälp av godis som nästan bara består av socker. Ett ytterst cyniskt hyckleri med andra ord. Det är helt uppenbart att Cancerfonden till varje pris vill förhindra att cancerförekomsten i samhället minskar. Strategin är tydligen att ju fler som får Cancer ju större och fler donationer från allmänheten till fonden i samband med begravningar av de döda.”

Bern skriver att den forskning som Cancerfonden stött genom åren ofta skett i samarbete Big Pharma. Trots dessa stora satsningar genom åren har resultaten varit ytterst blygsamma.

Cancerfonden kommer tydligen inte fram till några lösningar istället fortsätter ”forskningen” i all oändlighet (red anm).

”Den cancerforskare [Hans Olov Adami] som fått i särklass mest från fonden är känd för att avfärda uppenbara cancerrisker och gå industrins ekonomiska intressen tillmötes.”

Berns slutsats:

”Sluta ge bidrag till detta cyniska hyckleri. Sluta lämna bidrag till Cancerfonden!”

Istället uppmanar Bern att människor och företag donerar pengar till ”ett långt seriösare alternativ” som Kostfonden. Bern tipsar även om sin bok Den metabola pandemin och den relativt nystartade ”Riksföreningen för Metabol Hälsa (RMH)”.

Lars Bern skriver i en krönika från 2014 om att han som huvudman i Hjärt-Lungfondens huvudman redan 2011 föreslog att fonden skulle satsa på forskning på sambandet mellan kost och hälsa. Det var inte populärt i Hjärt-Lungfonden. Han var då inte längre önskvärd. NewsVoice publicerade krönikan och fonden replikerade.

Text: Torbjörn Sassersson

Relaterat

Föregående artikelSe upp med medicinsk kidnappning inom cancervården
Nästa artikelSvensk Farmaci: Robert Svanström lämnar Apoteksföreningen för Bayer

9 Kommentarer

 1. Cancer har dokumenterats i över 3000 år då tumörerna och lidandet gjort det omöjlig att missa, åtminstone i slutskeden. Idag kan vi diagnosticera tidigare men de dödliga fallen hittades vanligen även förr pga det oerhörda lidandet och ofta utväxter som resulterade. Men cancer har ökat betydligt. I slutet av 1600-talet skedde en markant ökning i Europa, endast 50 år efter att billigt socker from slavplantager i Västindien spritts över hela Europa. Knappast en tillfällighet. Vanligt socker består till 50% av glukos och 50% av fruktos. Fruktos måste omvandlas i levern till glukos för de flesta celler, utom cancerceller som lever ”direkt” på fruktos. Idag har vi även HFCS som kan bestå av mer än 60% fruktos, det billigaste sötningsmedlet som finns och som därför dominerar i de produkter som Cancerfondens sponsorer typiskt säljer. Att Cancerfonden menar att cancer är genetiskt och kan drabba alla oberoende av kost är vilseledande och indirekt stöd till dess sponsorer. Vetenskapsmän från ”University of Manchester” tycker att det finns tillräckligt med bevis för att hävda att Cancer är en sjukdom som beror på kost och miljögifter. https://medicalxpress.com/news/2010-10-scientists-cancer-purely-man-made.html
  Själva ger vi till Kostfonden i Sverige vid dödsfall och bemärkelsedagar. Aldrig mer till Cancerfonden! Cancerfonden ger inga forskningsstöd till kostforskning om cancer, trots att man genom P.E.T-scan vet att cancern går på högvarv så snartden får mer sockser.
  Rent bedrägeri tycker jag att cancerfonden ägnar sig åt.

 2. Läkemedelsindustrin och Cancerfonden driver bedrägerikampanjer som Rosa Bandet, Mustaschkampen och Fuck cancer. Fuck Rosa Bandet, fuck Mustaschkampen, fuck läkemedelsindustrin och fuck Cancerfonden.

 3. “Den som p.g.a. sitt för stora intag av socker och andra lättförbrända kolhydrater såsom mjölprodukter får diabetes, löper sedan en tre gånger så stor risk att drabbas av cancer…”

  Haha alltså, hur kan ni ens skriva något sådant? Det är ju inte ens sant. Det är ju precis det folk med okunskap tror, och kommer fortsätta tro när ni skriver sådant? Diabetes är precis som Cancer, man får det bara. Idioti att ens skriva så, eller citera.

  • Tänk om du hade läst rätt innan du skrattar åt andra. Pinsamt.
   Det står ; den som har diabetes har det 3 gånger svårare att överleva en cancer.
   Fortsätt skratta nu åt dig själv

 4. Följande genmäle har inkommit från Cancerfonden till Lars Bern:

  ”I sin krönika skriver Lars Bern felaktigt att Cancerfonden samarbetar med företaget Fazer i årets Rosa Bandet-kampanj. Till detta uppmanar han givare att sluta skänka pengar till Cancerfonden. Detta är djupt olyckligt då Fazer inte är en sponsor till Cancerfonden.

  På bilden som ackompanjerar Lars Berns krönika framgår tydligt att för varje såld Geisha går 50 öre till Bröstcancerförbundets Bröstcancerfonden. Att Bröstcancerförbundet och Cancerfonden är två olika organisationer torde vara väl känt för Lars Bern då han tidigare suttit i styrelsen för Cancerfonden.

  Har Lars Bern ytterligare funderingar kring detta samarbete rekommenderar jag honom att kontakta Bröstcancerförbundet.

  Jeanette Sundin, kommunikation- och marknadschef på Cancerfonden”

  Lars Berns svar till Cancerfonden:

  ”Ert försvar har ett vedertaget namn – advokatyr! Enligt Nationalencyklopedin betyder det ordet: advokatyʹr (nylatin advocatuʹra), argumentering genom halvsann bevisföring, som är formellt korrekt men i sak tvivelaktig eller orimlig, ofta i försvarsposition.

  Det råder ju ingen som helst tveksamhet hos allmänheten rörande sambanden mellan Rosa Bandet-kampanjen och Cancerfonden. Att ni gömmer er bakom en liten patientförening gör ju bara er sak ännu värre. Jag vet sedan tiden i fondens styrelse att dessa patientföreningar inte är något annat än en födkrok för ett antal personer som med tacksamhet tar emot ekonomiska bidrag från olika företagsintressen. Nästan alla patientföreningar är på detta sätt korrumperade.

  Det är självklart att Fazer ser den där femtioöringen som en rimlig marknadsföringskostnad för att sälja mer av sina cancerdrivande sötsaker. Om fonden skall ha någon trovärdighet kvar borde ni starkt ta avstånd från Rosa Bandet kampanjen, vilket knappast är vad ni gör. Ni driver den stenhårt och hjälper därmed godisindustrin med sin marknadsföring för att få människor att äta mer socker.

  Ett minst sagt moraliskt haveri Cancerfonden!

  Lars Bern”

 5. Bra Lars Bern!

  Intressant att detta kommer från en tidigare vice ordförande i cancerfonden. Fint att du säger ifrån och kanske är det bra att det sker nu när du är i hög ålder och inte behöver bry dig när du nu eventuellt kommer att angripas från olika myndighetshåll för att du sagt ifrån i cancerfrågan.

  De människor som sköter cancerfondens verksamhet har sannolikt inte en aning om vad som leder till att cancer växer fram i en vävnad. De samlar pengar för att stödja den ständigt pågående cancerforskningen men resultaten som denna levererar redovisar aldrig de olika mikrobiologiska processer som alltid pågår i olika typer av tumörsubstans och som torde utgöra de helt normala tillväxtzonerna i olika former av cancer. Att sådan mikrobiologi kan mikroskoperas fram kan innebära att den teori, som står för att störda gener är orsaken till cancerväxt inte är helt i sin ordning eller kanske rent av felaktig.

  Se http://www.enby.se. Microorganisms in blood and tumour tissue from patients with malignancies of breast or genital tract. (http://www.enby.se/english/paper/6/microorganisms-in-blood-and-tumour-tissue-from-patients.htm) och video of vital cancerous tissue (http://www.enby.se/english/paper/6/microorganisms-in-blood-and-tumour-tissue-from-patients.htm#video).

  Detta fick jag berätta om på the World Congress in Gynecology & Obstetrics – FIGO – in Monteral

 6. Betyder det här att man bara skall äta grönsaker? Ingen frukt, inget kött, inget godis, inget bröd, överhuvudtaget ingenting annat än grönsaker. Vad är det för livskvalitet?

  • Thomas Bolin:

   Jag tror innebörden är att man bör äta grönsaker och rotfrukter med lågt kolhydratinnehåll, medelmåttiga mängder protein från fet fisk och kött från gräsbetande djur, samt mättade naturliga icke-processade fetter såsom smör från gräsbetande djur (för omegafettsyrebalans), kallpressad kokos- eller olivolja (den sistnämnda innehåller förvisso mindre mättat fett än övriga) Även nötter och avocados bör vara godtagbara, förutsatt att man täcker omega 3 behovet på naturlig väg, snarare än med tillskott eftersom olja i tillskottsform ofta är oxiderad.

   Livskvalitet är relativt, och även om kraftigt upphettad stärkelse (bröd, rostad potatis etc) är jättegott, så innebär metabola sjukdomar till följd av undermålig diet troligen sämre livskvalitet, än att förändra sin diet och hitta nya annorlunda maträtter som faktiskt är goda och gör att man mår bra.

   Lycka till och må bra,

   Mvh Daniel

Lämna ett svar