Laserkirurgi – KS lyckades behandla hjärntumör med laser

1326
Laserkirurgi - "Karolinska Universitetssjukhuset först i Norden med att använda laserbehandling av hjärntumör". Pressfoto: KI, 2019
”Karolinska Universitetssjukhuset först i Norden med att använda laserbehandling av hjärntumör”. Pressfoto: KI, 2019

LASERKIRURGI. Karolinska Universitetssjukhuset meddelar idag att de är först i Norden med att använda laserbehandling av hjärntumör. En patient med en hjärntumör blev behandlad i september med lyckat resultat. Patienten fick inga besvär av ingreppet och kunde åka hem dagen efter med bara ett stygn.

Överläkaren Margret Jensdottir och ST-läkare Jiri Bartek på Karolinska Universitetssjukhuset säger att den nya minimalinvasiva operationstekniken möjliggör behandling av tumörer som är otillgängliga för öppen kirurgi på grund av djup eller känslig lokalisation.

Laserkirurgi

KS förklarar att istället för att kirurger gör en öppen operation borras ett 3,2 mm hål i skallbenet där en millimeter tjock ljusledare placeras i tumören. Lasern används sedan för att hetta upp tumören, vilken förstörs. Samtidigt övervakas patienten i en MR-kamera, vilket säkerställer att enbart tumören förstörs utan att omgivande känslig hjärnvävnad skadas.

”Jag är glad och imponerade över att detta nu är igång kliniskt. Som en del av teamet, om än i bakgrunden, blev jag tidigt engagerad i den här satsningen”, säger Eskil Degsell, patient- och närståenderepresentant i Maligna Hjärntumör-teamet på KS.

Utvecklingen innebär att de som drabbats av hjärncancer, som inte tillåter kirurgiska ingrepp på grund av placering, kan få hjälp.

KS skriver att systemet som används för laser-ablationer kallas Visualase. Tekniken har redan använts i USA i flera år. Visualase blev nyligen godkänt (CE-märkt) och tillgängligt i Europa. Karolinska Universitetssjukhuset är ett av de första sjukhusen i Europa och det första i Norden som erbjuder patienter laserbehandling för hjärntumörer, enligt KS.

Text: Torbjörn Sassersson

Källa och relaterat

Fakta

Visualase is an MRI-guided, minimally invasive laser ablation system that lets you monitor tissue ablation in real-time. It provides significant advantages to the patient:

  • Smallest laser catheter on the market — 1.65 mm diameter
  • Requires only a 3.2 mm burr hole
  • Requires typically only a single stitch
  • Most patients have little or no hair removed
  • Less scarring compared to open procedures
  • Most patients are discharged after a short stay
  • Requires no ionizing radiation or large skull flap
Föregående artikelVitt te minskar risken för cancer, artrit, högt blodtryck och infektioner
Nästa artikelMer än hälften av godkända cancerläkemedel förlänger varken livet eller ökar livskvalitet

1 kommentar

  1. Verkar för bra för att vara sant…kan man inte använda samma metod på all cancer. Varför behövs öppen kirurgi i så fall . Lite mera seriöst Vaken.se

Lämna ett svar