Så testar du om ledlampor flimrar – direkt i butiken

6464

TV Helse visar hur du kan skydda dig mot att köpa ledlampor som flimrar redan i butiken. Ta fram din mobiltelefon och rikta den mot ledlamporna så ser du om de flimrar eller inte. Köper du flimrande ledljus riskerar du att stressa hjärnan och få huvudvärk och andra symptom. 

Den flimrande ledlampa som TV Helse testat i videon ovan är importerad av Clas Ohlson och heter LED-spotlight Loke för 80 kr.

De klassiska glödlamporna är sedan en tid förbjudna att säljas. Det var följden av ekodesign- och energimärkningsdirektivet förklarar Energimyndigheten på sin hemsida. 2018 skärps även kraven på halogenlampor då halogenlampor i energiklass C-D försvinner. Syftet med att förbjuda glödlampor, som fasades ut åren 2009-2012, är att ledlampor är betydligt mer energisnåla.

”När alla glödlampor är borta beräknas det minska elanvändningen i EU med 39 miljarder kilowattimmar och i Sverige med 2 miljarder kilowattimmar per år.” – Energimyndigheten

Du som konsument kan idag välja mellan ledlampor, halogenlampor eller lysrör och kompaktlysrör. Problemet som uppstått är att vissa ledlampor flimrar pga av dålig kvalitet precis som de första lysrören kunde flimra.

Ledlampor som flimrar bör undvikas av hälsoskäl - Foto: SVT Plus
Ledlampor som flimrar bör undvikas av hälsoskäl – Foto: SVT Plus

SVT Plus testade ett antal ledlampor och fann att två modeller var fullständigt flimmerfria medan andra flimrade rejält. Vinnare av testet är Clas Ohlson (470 lm), alltså en annan lampa från Clas Ohlson än den flimrande LED spotlight Loke från samma företag.

Ledlampor bör uppvisa god färgåtergivning

SVT som intervjuat sakkunniga skriver att de lampor som uppfattas som mysigast är de lampor som har hög färgåtergivning. Det säger Johannes Lindén, fysiker och ljusforskare på Danmarks Tekniska Universitet.

Färgåtergivning anges i Ra som är ett färgåtergivningindex. De flesta lampor som finns att köpa har ett värde på mellan 80 och 100. Ju högre värde, desto bättre färgåtergivning. Bäst resultat fick Ikea-lampan ”Ledare” (på 400 lumen) som har ett Ra-värde på 93, skriver SVT.

Johannes Lindén säger att färgåtergivningen ofta finns angivet på förpackningen och att om det inte står där bör man inte köpa lampan.

Hillevi Hemphälä - Foto: Ergonomisallskapet.se
Hillevi Hemphälä – Foto: Ergonomisallskapet.se

Hillevi Hemphälä som är optiker och forskare i synergonomi vid Lunds Tekniska Högskola, varnar för det dolda flimret som 20-40% av befolkningen lider av. Symptomen är ögontrötthet, huvudvärk och ögonmigrän.

SVT skriver att två modeller i deras test blir helt flimmerfria: Star (400 lm) och Biltema (430 lm) och mest flimmer uppvisar Rusta (550 lm) och Biltema (806 lm). Samma återförsäljare kan alltså ha både mycket bra och mycket dåliga lampor i sitt sortiment.

Hillevi Hemphälä tipsar om hur du enkelt kan testa om en ledlampa flimrar redan i butiken. Rikta din mobilkamera mot lampan. Uppstår då ett randmönster så vet du att lampan flimrar även om du inte kan se det med ögonen. Hjärnan kommer dock att uppfatta flimret och därav uppstår hälsosymptomen.

Text: Torbjörn Sassersson

Källor och relaterat

Föregående artikelStudie: Kosttillskott med probiotika kan bromsa tjocktarmscancer
Nästa artikelMat och födoämnen som inte ger dig kroniska mag- och tarmproblem (IBS)

Lämna ett svar