DIN KROPP. Ett filter tar bort oönskade saker från luften, vattnet, från olja eller annat material. Det gör det genom att allt samlas upp i filtret och stannar där. På grund av det blir filtret smutsigt och måste så småningom bytas ut. Många människor tror att levern fungerar på samma sätt.

Text: Birthe Storaker, TV Helse Norge, ”Leveren er ikke et filter!” | Översättning: Madeleine Lidman

Lever är det mest näringsrika i matväg man kan äta, men många har svårt att få in det i sin kosthållning.

Om du berättar att du äter lever, säger många: ”Jag har inte lust att äta något som filtrerar giftiga ämnen”, som om alla dessa giftiga ämnen stannar kvar i levern, men det är inte så levern fungerar. Inte i det stora hela.

För att öka förståelsen för hur levern fungerar finns det tre olika beskrivningar, var och en anpassad till olika nivåer av vetenskaplig information:

”Levern filtrerar inte bort giftiga ämnen ur blodet. Levern hjälper till att skicka ut dem i avföringen och urinen, så att de lämnar kroppen.”

”Levern filtrerar inte bort giftiga ämnen. Istället förändrar levern de giftiga ämnena så de blir mindre giftiga, för att lättare skilja ut dem och bli av med dem. Detta leder till att de elimineras via avföring och urin, inte till att de samlas upp i levern.”

Levern filtrerar inte giftiga ämnen

Avgiftningen sker i tre faser.

  1. Fas 1 oxiderar molekylen. Detta syftar till att förbereda för fas 2.
  2. Fas 2 omvandlar molekylen till en av flera kemiska grupper. Detta har två syften: det ena är att göra giftet mindre metaboliskt aktivt: det andra är att göra det mer vattenlösligt.
  3. Fas 3 exporterar det vidare till gallan, som leder det vidare till tarmarna. Därifrån hamnar ämnena i avföringen eller absorberas i blodet och lämnar kroppen via urinen.

Lever är bland det mest näringsrika man kan äta. Inälvsmat som lever är en optimal källa för att få i sig A-vitamin och den är naturligt rik på vitaminer och proteiner. A-vitamin är nödvändigt för maximalt upptag och användning av D-vitamin.

Text: Birthe Storaker, TV Helse Norge

Föregående artikelTV Helse granskar Lars Berns uppfattning om att vegetabilisk olja kan ge cancer
Nästa artikelLars Bern varnar: SVT vilseleder om fem ”myter” om cancerframkallande mat
Birthe Storaker
Birthe Storaker är frilansjournalist (f. 1964) och bla civilekonom från Handelshögskolan.

Lämna ett svar