Må bättre – Tänk på dig själv

177
Tips på hur du kan må bättre. Foto: Engin Akyurt Licens: Unsplash
Tips på hur du kan må bättre. Foto: Engin Akyurt Licens: Unsplash

Vi lever idag i ett samhälle med mycket stress och press, och att ständigt uppleva en stressande vardag gör att man vill må bättre. Det kan i sin tur leda till ytterligare stress, och så är spiralen igång. Det finns dock enkla knep att ta till för att snabbt återhämta sig och må bättre, och det är detta som dagens artikel ska handla om.

Gör saker du tycker är kul

Något vi ofta glömmer bort när vardagens alla sysslor ska göras, är att ha kul. Det behöver inte vara något avancerat, men bara att ha roligt och unna sig lite underhållning i vardagen för att må bättre. Gillar du hockey kanske du vill streama alla matcher i Hockey-VM – du behöver inte ens befinna dig på plats, det räcker med en internetuppkoppling och valfri skärm så kan du roa dig hemifrån.

Gillar du inte hockey kanske det finns något annat du hellre streamar på datorn. Varför inte bara bädda ned dig i sängen med din favoritserie och en massa godsaker? Att vila är otroligt underskattat, och samtidigt är det något som garanterat kommer få dig att må bättre. Kroppen behöver vila.

Ta hand om dig

Det är inte bara knoppen som kan behöva positiv stimulans – det gäller även kroppen. Din kropp ska hålla i många år, så det gäller att ta väl hand om den. Massage är alldeles ypperligt att unna sig om man behöver få till en liten boost av måendet. När vår hud berörs släpper kroppen ut oxytocin – ett lugnande ämne som finns naturligt i våra kroppar.

Detta ämne får oss att må bättre, känna oss lugna och välmående, och det är ju dessutom otroligt skönt med en massage. Om du känner att det kostar för mycket att gå till en klassisk massör är ett tips att kolla efter massörer som är under utbildning.

Dessa brukar ofta erbjuda massage till ett reducerat pris, samtidigt som de flesta är väldigt duktiga. Annars kan du alltid köpa en egen massageolja och be någon du tycker om att massera dig. Positiv beröring stärker dessutom banden mellan dig och den som masserar dig, vilket ju är ett extra plus i kanten såklart.

Ät och drick som du ska för att må bättre

Det kanske låter klyschigt, men faktum är att det är otroligt viktigt med både mat och dryck för att vi ska må bra. Många av oss har säkert märkt av de där tydliga blodsockerdipparna där man blir både trött och irriterad för att man är hungrig, och även om det går över snabbt när man äter blir det otroligt tröttsamt i längden att gå runt och vara arg varje dag för att man inte äter i tid.

Även tillräckligt med vätska är något som är viktigt att få i sig för att kroppen ska fungera optimalt. Dricker du inte tillräckligt finns det stor risk för att huvudvärken kommer som ett brev på posten – ett ganska oönskat brev dessutom.

Det är inte bara viktigt att äta, även vad man äter spelar in om man vill må bättre. Mycket frukt och grönt är bra för både kroppen och knoppen, och det kan göra susen för måendet på flera sätt. Med det sagt behöver man inte vara nitisk på att aldrig äta onyttigt, men det är positivt att hålla en jämn balans i kosten.

Relaterat

Vetapedia: Jantelagen

Föregående artikelAvslappnande planer för att minska din stress
Nästa artikel5 saker som du kan hitta på mobilcasinon
TV Hälsa
TV Hälsa är en svenskägd hälsotidning som publicerar artiklar om hälsa, medicin, kostråd, träning och livsstil.