Magnesiumbrist – Bota depression, irritabilitet, ångest och sömnlöshet med kosttillskott

16651
Magnesiumbrist kan botas med tillskott
Magnesiumtillskott – ett naturligt lyckopiller?
Birthe Storaker
Birthe Storaker

Magnesiumbrist kan ge dig depression, bipolär sjukdom, ångest, självmordstankar, sömnlöshet och till och med nervös pratsalighet. Därför kan du ha mycket god hjälp av att inta medicinska doser av magnesium. Många blir symptomfria, men det gäller att välja rätt form av magnesium, annars kan du få diarré.

Text: Birthe Storaker, ”Magnesiumtilskudd, den naturlige lykkepille?”

Magnesium är ett viktigt näringsämne som ofta finns otillräckligt i den vanliga kosten. Våra förfäder fick i sig magnesium via kosten, skaldjur, dricksvatten och till och med genom att simma i havet, men den moderna jordbruksmarken har blivit utarmad och mineralet har avlägsnats från det kommunala dricksvattnet genom rutinmässig rening.

Analyser visar att det genomsnittliga intaget av magnesium är långt under det rekommenderade intaget och det har uppskattats att 75% av tex alla amerikaner lider av ett kraftigt underskott. I Norge är det rekommenderade dagliga intaget mellan 280-350 mg.

Psychology Today har publicerat en artikel ”Magnesium and the Brain: The Original Chill Pill” av psykiatrikern Emily Deans som uppmärksammat studien: ”Rapid recovery from major depression using magnesium treatment” som avhandlar effekten av magnesium på depression. Studien publicerades i Medical Hypothesis. Resultat visar att patienter som lider av depression kan behandlas med magnesiumterapi och förbättringar kan ofta konstateras redan inom loppet av 7 dagar. Kosttillskottet som gavs låg på 125-300 mg magnesium vid varje måltid och vid sänggående.

Exempel på fall av magnesiumbrist

En 59-årig man med bipolär sjukdom hade en lång historia bakom sig med behandlingar mot mild depression. Han utvecklade ångest, självmordstankar och sömnlöshet efter ett år med extremt hög stress och dålig kost. Han fick Litium och en rad antidepressiva läkemedel, men blev inte bättre. Mannen började med att ta 300 mg magnesiumglycinat till varje måltid. Sömnen förbättrades omedelbart. Ångesten och depressionen reducerades kraftigt.

En 23-årig kvinna med en tidigare traumatisk hjärnskada blev deprimerad efter extrem stress på jobbet och dålig kosthållning. Efter en vecka med magnesiumbehanding blev hon fri från depressionen och hennes korttidsminne samt IQ förbättrades.

En 35-årig kvinna med flera förlossningsdepressioner bakom sig var gravid med sitt fjärde barn. Under graviditeten tog hon 200 mg magnesiumglycinat vid varje måltid. Hon fick inga komplikationer under graviditeten och ingen depression inföll efter förlossningen.

En 40-årig man som var irritabel, ängslig, extremt pratsam och deprimerad tog 125 mg magnesiumtaurinat vid varje måltid och vid sänggående. Han blev kvitt alla symptom redan efter en vecka. Hans frestelser att inta tobak, narkotika och alkohol försvann. Hans våldsamma aptit avtog och mannen gick ned i vikt.

Fördelar med magnesiumglycinat

Magnesium i formen av magnesiumglycinat är mindre störande på tarmverksamheten än tex magnesiumklorid, magnesiumcitrat och magnesiumsulfat. Dessa tre senare former kan ge diarré. Magnesiumglycinat är dessutom fem gånger lättare för kroppen att ta upp än magnesiumoxid.

Lästips: The Power of Magnesium For Your Body

Äldre personer med magnesiumbrist eller personer som lider av glutenintolerans eller Crohns sjukdom kan också föredra Magnesiumglycinat.

Magnesium i mat
Matvara Magnesium
  mg
Mineralsalt 1000
Basilika, torkad 711
Koriander, torkade blad 694
Squashfrön, pumpafrön 592
Kakaopulver 523
Vetekli 480
Persilja, torkad 400
Linfrö, krossade 392
Sesampasta, tahini 380
Paranötter 376

Tabellen visar per 100 gram ätbar matvara. Källor: Norska Mattilsynet, Helsedirektoratet och Universitetet i Oslo.

Text: Birthe Storaker, ”Magnesiumtilskudd, den naturlige lykkepille?” | Översättning och ingress: Torbjörn Sassersson

Föregående artikelRand-studie: Inte säkert att barn mår bra av husdjur
Nästa artikelBlodprov visar hur du bäst kan få viktminskning
Birthe Storaker är frilansjournalist (f. 1964) och bla civilekonom från Handelshögskolan.

1 kommentar

Lämna ett svar