Magnesiumprotokollet var lösningen. var lösningen för Liv Irene Halvorsen. Foto: Arnt-Olav Enger, TV Helse
Magnesiumprotokollet var lösningen var lösningen för Liv Irene Halvorsen. Foto: Arnt-Olav Enger, TV Helse

Ett halvt år efter att hon fått sitt första barn, diagnostiserades Liv Irene Halvorsen med låg ämnesomsättning. Då hade hon lagt på sig 15 kg på relativt kort tid och led dessutom av förlossningsdepression. Hon var dränerad på energi och klarade knappt av vardagen. Magnesiumprotokollet var lösningen.

Text: Birthe Storaker, ”Magnesium – the missink link – for balanse i stoffskiftet?” | Översättning: Madeleine Lidman | Utökad text av Torbjörn Sassersson (om magnesiumprotokollet).

Efter 17 år med ämnesomsättningsmediciner är hon nu fri från alla läkemedel, efter att ha följt magnesiumprotokollet (The Root Cause Protocol). Halvorsen tog examen hos Morley Robbins för att lära sig protokollet och hur man kan återhämta sig från obalans i ämnesomsättningen.

Våren 1999 fick Halvorsen ämnesomsättningsmedicinerna Levaxin och Liothyronin. Under flera år växlade hon sedan mellan låg och hög ämnesomsättning. När hon var gravid blev ämnesomsättningen högre. Hon bytte så småningom de syntetiska medicinerna mot Thyriod Erfa och upplevde att hon blev bättre, men kände fortfarande att det fanns något grundläggande som saknades för att hon skulle bli frisk och få tillräckligt med energi i vardagen.

Läs mer: Kosttillskott med magnesium kan lösa upp dina muskelkramper

Det var först när hon bytt kost från traditionell kosthållning och istället börjat följa magnesiumprotokollet som återhämtningen accelererade. Hon återigen fick en bra och stabil energi, utan att behöva medicinera. Se i videon Halvorsen berätta om den väg hon valt för att bli läkemedelsfri och frisk från sin låga ämnesomsättning.

Magnesiumprotokollet

Principen med magnesiumprotokollet är att öka halten av det intracellulärt magnesium och att generellt balansera halterna av magnesium, koppar och järn i kroppen samt att undvika stress. Om inte detta sker kan ämnesomsättningen bli för låg.

De bakomliggande orsakerna handlar om att när vi åldras minskar halterna av magnesium medan halten järn stiger. Obalansen anses kunna orsaka en rad olika sjukliga tillstånd, tex inflammationer och kroniska sjukdomar.

Det handlar även om mängden koppar. Om det saknas organiskt tillgängligt koppar kan obundet järn skada cellerna. Magnesiumprotokollet är utformat så att mängden tillgängligt koppar ökas och då minskar halten obundet järn. Konsekvensen blir att tillskottet av magnesium balanserar mineralernas inbördes relationer.

Liv Irene Halvorsen intog magnesiumklorid.

Läs mer om magnesium i TV Hälsa

Text: Birthe Storaker | Översättning: Madeleine Lidman | Utökad text av Torbjörn Sassersson (om magnesiumprotokollet).

Föregående artikelTillskott av probiotika räddar liv på för tidigt födda barn
Nästa artikelSlotmaskiner – Historien från metallburk till online slot
Birthe Storaker
Birthe Storaker är frilansjournalist (f. 1964) och bla civilekonom från Handelshögskolan.

1 kommentar

  1. Tack Birthe och Liv för intressant artikel. För 15 år sedan hittade jag via 2000-talets vetenskap det organiska svavlet, MSM, och det är förunderligt hur tillskott kan förändra människors liv. Betydelsen av C – och D-vitamin likaså. Magnesium har jag inte börjat fundera på som lika revolutionerande förrän nu. men det verkar på samma sätt kunna vara en generell lösning på många problem. Gifter i mat och miljö liksom moderna jordbruksmetoder förstör den naturliga balansen och gör tillskotten helt nödvändiga. Magnesiumklorid som Liv använder är tack och lov billigt, vilket gör ”dunderkuren” tillgänglig för alla.

    Frågan är hur man ska dosera? Hittade en artikel som ger indikationer, men kanske är det med magnesium som med andra vitaminer – RDI är för lågt? Vet du, Birthe eller kan kanske Liv tipsa?

Lämna ett svar