Studier: Magsyrahämmande medicin kan ge cancer, benbrott och leverskador

21000
Malou von Sivers tar upp riskerna med magsyrahämmande medicin på TV4
Malou von Sivers tar upp riskerna med magsyrahämmande magmedicin på TV4 – Foto: TV4 Play

Studier i flera länder visar på en stark koppling mellan intag av magsyrahämmande medicin av typen Losec och Omeprazol med bland annat magsäckscancer. Malou von Sivers på TV4 tog upp ämnet den 19 februari tre veckor efter att TV Helse skrev om det i en artikel som fått nästan 100,000 visningar.

Losec
Losec, produktfoto

I TV4-studion finns Lars Engstrand som är professor och överläkare på KI. Hans specialitet är att forska på tarmfloran på Institutionen för mikrobiologi, tumör- och cellbiologi. Han säger att magsäckscancern ökar i hela världen och man vet inte riktigt varför, men tillägger att problemet främst gäller de som tagit protonpumpshämmare (PPI, proton-pump inhibitor) under minst 6 månader. Då ökar risken väsentligt för att få magsäckscancer och det gäller särskilt för yngre människor. Hittills har åtminstone fem studier visat på samma alarmerande resultat bland annat en studie från Hong Kong.

En hypotes är att om magsyran reduceras kan skadliga mikroorganismer och bakterier tillväxa i magen och ge tumörer, säger Engstrand. Han fortsätter med att varna för en slentrianmässig överanvändning av denna typ av magmediciner. Ofta handlar det om att pillerätaren bara är ute efter psykologisk effekt.

Magsyrahämmande medicin ges rutinmässigt i USA inför kirurgi

Michael O. Schroeder - Foto: US News
Michael O. Schroeder – Foto: US News

Michael O. Schroeder som är hälsoskribent och skriver för US News nämner i en artikel att nästan hälften av alla som hamnar på sjukhus i USA rutinmässigt får en magsyrahämmande medicin utskriven. Läkarna ger dessa mediciner för att många som ska in för tex kirurgi känner stress.

Som en rutin skriver läkare ut magsyrahämmande medicin för att förhindra halsbränna eller blödningar i mage eller tarm, vilket även brukar kallas gastrointestinala eller GI-blödningar. Schroeder skriver att baksidan av dessa utskrivningar är att vissa patienter får förlängd sjukhusvistelse eller kan råka än mer illa ut.

”However, research has found that these common medications can increase a patient’s risk of contracting serious infections that cannot only lengthen their hospital stay, but increase their likelihood of dying while there.” – Michael O. Schroeder

I inslaget på TV4 är däremot läkarna mer försiktiga i sina uttalanden och menar främst att intagandet av dessa magmediciner inte ska överdrivas. Engstrand säger att magsäckscancer är ganska ovanlig. Läkarna i studion spekulerar om att stressen i samhället kan öka tendensen att ta dessa mediciner. Stress ger inte bara sur mage utan även magsmärta. Dessa mediciner i sig tar inte ned smärta.


Det finns även studier som visar på andra biverkningar än cancer. Sivers och Engstrand nämner benbrott, lever- och njurskador.


Vad händer med näringsupptaget?

Lars Engstrand säger ett par gånger i inslaget att människan har magsyra av ”någon anledning”, men poängterar inte tydligt att dess funktion är att smälta maten och att döda mikroorganismer som ett första steg i kroppens immunförsvar. Inte heller tas problematiken upp vad som händer med näringsupptaget om magens syra inte får verka naturligt mot maten. Ger magsyrahämmare ett sämre näringsupptag? (förf anm).

Läs mer: Dr Erik Enby om magsår, infektioner, cancer och riskerna med symptomdämpare

Livsstilsförändringar

Viveca Gyberg - Foto: TV4
Viveca Gyberg – Foto: TV4

Läkaren Viveca Gyberg säger i studion att det finns andra metoder för att komma tillrätta med sura uppstötningar och sur mage.

  • Höj huvudänden på sängen
  • Sluta röka och var försiktig med alkohol
  • Ät regelbundet och undvik stora feta måltider
  • Ät inte sent på kvällen
  • Försök gå ned i vikt vid övervikt

Enorm ekonomisk framgång för Big Pharma tack vare magsyrahämmande medicin

Malou von Sivers säger bland kvinnor på mellan 15-29 år har dygnsdoserna av dessa läkemedel ökat med över 70% på 10 år. År 2002 såldes Losec för 29,7 miljarder kronor och produkten kvalificerar sig som ett av världens mest sålda läkemedel genom tiderna och det mest sålda just det året. I Sverige tar en miljon svenskar regelbundet magsyrahämmande magmedicin varav 80% får medlen utskrivna på recept.

Inslaget kan ses på TV4 Play fram till 19 mars 2018 (eller längre).

Text: Torbjörn Sassersson

Relaterat

Föregående artikelSe alla föredragen från den Stora Ämnesomsättningsdagen
Nästa artikelOlja från svartkummin effektiv mot astma och eksem

2 Kommentarer

  1. Så man kan uppenbarligen inte äta basiskt med spenat, avocado, gurka m.m. för att motverka den sura miljön?

  2. Långsamt kommer det fram att all kronisk sjukdom är en mikrobiologisk angelägenhet. Att detta även gäller gastrit och magsår kom fram i ljuset år 2005, då Marshall och Warren efter år av arbete belönades med nobelpriset för sin upptäckt av helicobacter pylori infektionen, som visade sig vara orsaken till denna magåkomma. Ämnesomsättningen i en vävnad ökar, då denna är invaderad av en infektion. Det kan vara förklaringen till ökad aktivitet i magsäcksvävnaden med ökad magsaftsproduktion med ity åtföljande och besvärande sura uppstötningar. De gängse medel som ordineras hämmar eller neutraliserar denna produktion.

    Natriumbikarbonat neutraliserar också, men denna substans besitter även antiseptiska egenskaper varför det skulle kunna vara så att man med Samarin – som man sedan länge använt sig av för att dämpa dessa magbesvär – omedvetet och utan vetenskaplig bevisning utöver neutralisering även hämmat helicobactermikroben. Det kan således vara så att denna infektion fortsätter sin verksamhet i magsäcksvävnaden när man använder sig av Omeprazol, Novalucol och Losec och detta kan pågå i åratal.

    Då infektioner kan bilda förhårdnader i våra vävnader kan det hända att klumpar – tumörer – långsamt byggs upp av helicobacterinfektionen. Jag har mikroskoperat färsk nytagen ”cancer” och kunnat visa att olika slag av cancersubstans är lika full med mikrobiologisk växt som det finns myror i en myrstack – se abstrakt 6 på http://www.enby.se.

    Inte så konstigt att jag förmodar att helicobacterinfektionen kan ha samband med att den så kallade cancersjukdomen med tiden växer fram när man under lång tid påverkar magsjuka patienter med vårdens enbart symptomdämpande medel.

    Man bör undersöka om det växer helicobacter pylori i den ”magsäckscancer” som växt fram och märks efter långvarigt intag av magsyrahämmande medel av typen Losec eller Novalucol och Omeprazol.

    Det kan också hända att denna infektion orsakar benbrott och leverskador och andra bekymmer med vävnaderna. ty den finns i all kroppsvätska och cirkulerar följaktligen runt i hela organismen. Skador kan då uppkomma i de vävnader som erbjuder infektionen en ekologisk nisch.

Lämna ett svar