Alla människor har sin egen specifika doft – precis som ett fingeravtryck, men den kan också skicka ut viktiga signaler till kvinnor och män på jakt efter en partner. Doften kan vara frånstötande eller fungera som en magnet.

Text: TV Helse Norge, ”Menn kan lukte fruktbare kvinner” | Översättning: Madeleine Lidman för TV Helse Sverige

Doftspråket har varit föremål för många studier och forskning under årens lopp och den färskaste publicerades nyligen i den vetenskapliga tidskriften ”Proseceedings of the Royal Society B”. 57 män deltog i studien och syftet var att ta reda på vilka kvinnor de blev attraherade av, om de fick lukta på bomullstussar som kvinnorna sovit med under armen på natten. Parfymer och duschkrämer var inte tillåtna.


Kvinnor har en individuell och inbyggd radar för vilka män de tror kan bli en bra pappa till framtida barn. Enligt forskarna har svettlukten stor påverkan. Män går efter samma instinkt när de går på jakt efter kvinnan som de tror kan bli en bra mamma till deras barn.


Män uppfattar tecken på fertilitet

Faktum är att den kvinnliga doften vid speciella tidpunkter fungerar som rena rama honungsburken. Det vill säga när kvinnan har ägglossning.

I studien fick 28 friska och fertila kvinnor med normala menstruationscykler lämna bomullstussar som de hade sovit med under armarna kring ägglossning. Enligt Discover Magazine var de också tvungna att lämna salivprover som forskarna analyserade för att se mängden stresshormoner.

Männen fick lukta på och gradera bomullsproverna efter hur tilltalande doften var. Det visade sig att de flesta var överens om vilka bomullstussar som hade mest dragningskraft. När forskarna jämförde bomullsproverna med salivproverna kunde de tydligt se en koppling mellan doft och halterna av vissa könshormoner.

Kvinnor med höga nivåer av östrogen och låga progesteronnivåer hade den mest attraktiva kroppslukten, enligt Daria Knock vid Berns universitet. Dagens män har med andra ord kvar sin urinstinkt om de får i uppdrag att välja en kvinna enbart med hjälp av doften.

Text: TV Helse Norge | Översättning: Madeleine Lidman

Källa och relaterat

Föregående artikelRingblomssalva – effektiv mot svampinfektioner
Nästa artikelSvensk Farmaci: Isabella Stenmark skapar Farmaceutpodden
TV Hälsa
TV Hälsa är en svenskägd hälsotidning som publicerar artiklar om hälsa, medicin, kostråd, träning och livsstil.

Lämna ett svar