Honungen har länge varit känd för sina antiseptiska egenskaper och för sin förmåga att motverka infektioner, men det är först nu som forskarna verkligen börjar se vilken antibiotisk effekt honung faktiskt kan ha. Ny forskning visar att förutom att den innehåller viktiga näringsämnen, har Manuka honung helt unika antibakteriella egenskaper.

Text: Birhte Storaker, ”Honning – bedre enn antibiotika?” | Översättning: Madeleine Lidman | Bild: Chinh Le Duc Licens: Unsplash

Manukahonung är ingen vanlig honung

Det har varit känt länge att honung är hälsosamt. Många människor tar en tesked honung i tekoppen när de har lite ont i halsen, eller när en förkylning är på gång.

Varför är Manukahonung så speciell? Man har forskat på en mängd olika honungstyper från hela världen och särskilt Manuka honung från Nya Zeeland. Det toppar nämligen listan över antibakteriell aktivitet.

Honungen är tillverkad av nektar från Manuka-busken och den växer bara på Nya Zeeland. Den produceras när bina samlar nektar från Manuka-växternas blommor. Den här honungen är mörkare och har en mer tydlig smak än vanlig blomhonung. Honungen har kraftfulla antibakteriella och svampdödande egenskaper och kan användas medicinskt. Man får den finaste kvaliteten av honung, när bikupan placeras i orörd natur där det finns gott om Manuka-buskar.  Honungen har inte några tillförda ingredienser och produkten är 100% naturliga.

Unika antibakteriella egenskaper

Honung dödar bakterier på flera sätt. När bina producerar honung lägger de till ett enzym som leder till kontinuerlig bildning av väteperoxid, som är ett av flera antiseptika. Manuka honung används idag bland annat vid förkylningar, influensa, kroniska inflammationer, gastrointestinala problem, hudinfektioner samt generellt i förebyggande syfte.

Tyska forskare upptäckte år 2006 att de unika antibakteriella egenskaperna hos Manukahonung beror på ett mycket högt naturligt innehåll av metylglyoxal (MGO ™). Professor Thomas Henle från universitetet i Dresden, ledde forskarteamet som visade att det extrema innehållet i MGO är den direkta orsaken till Manukahonungens speciella antibakteriella aktivitet. MGO förekommer även i vanlig honung, men normalt i en koncentration på endast mellan 1-10 mg/kg.

I Manukahonung hittar du nivåer av MGO på mellan 100 och 400 mg/kg! Man har inte hittat någon annan honung eller andra livsmedel som innehåller liknande mängder MGO. Det är detta som gör Manukahonung så extremt potent. Forskare funderar nu på om honung faktiskt kan vara en möjlig ersättning eller komplement till dagens antibiotika.

Manukahonung – en modern medicin?

Visste du att Manuka honung används aktivt vid sårbehandling på flera norska sjukhus? Ny forskning visar att Manuka honung kan hämma streptokocker, en fruktad bakterie som kan orsaka allt från ont i halsen till mycket problematiska sår. Streptokocker skapar en ”biofilm” som antibiotika har svårt att tränga igenom, vilket gör dem resistenta mot vanlig antibiotikabehandling.

Brittiska forskare vid Universitetet i Cardi och ett australiskt forskarteam, har testat Manuka honung på Streptococcus pyogenes. Honungen visade sig ha en förmåga att hämma bakterietillväxten. Två timmar efter att honungen applicerades var 85 procent av bakterierna borta. Det har rapporterats att Manuka honung kan fungera hämmande på mer än 80 olika typer av bakterier.

Vid behandling av problematiska sår på sjukhus använder man egna steriliserade sårbehandlingsprodukter. Behandlingen är billigare än vanlig antibiotika och det verkar som att bakterierna inte heller kan utveckla någon resistens. Manuka honung kan visa sig vara ett nytt vapen i kampen mot resistenta bakterier och ett viktigt komplement till antibiotikabehandling i framtiden, enligt dr Sarah Maddocks, ansvarig för studien, vid universitetet i Cardiff.


Till skillnad från vanlig honung hämmar Manuka honung också tillväxten av Helicobacter pylori, bakterien som anses vara den främsta orsaken till halsbränna (dyspepsi) och magsår.


Vid behandling av bensår, liggsår och infekterade allvarliga sår samt vid utvecklingen av multiresistenta gula stafylokocker (MRSA), har denna sort honung visat en fantastisk potential. Hittills har man inte hittat några bakterier som lyckats bygga upp en immunitet mot Manuka honung.

Manuka honung vid atopiskt eksem

En ny pilotstudie publicerad i tidskriften Immunity, Inflammation and Disease, visade en tydlig förbättring av atopiskt eksem vid användning av Manuka honung. Dr Abdullah A. Alangari M.D. vid King Saud University i Saudiarabien, blev nyfiken på effekten av denna honung efter feedback från patienter som rapporterade om den goda effekten vid användning av honung på utslag och eksem. Deltagarna ombads applicera honung på eksemet på ena armen, medan den andra armen inte skulle behandlas. De behandlade områdena visade en tydlig förbättring jämfört med de obehandlade områdena.

Funktionell mat

Manukahonung finns i alla landets hälsokostbutiker och kan ge en generell boost på immunsystemet. Doseringen är en struken tesked 1-4 gånger om dagen. Kan också vara bra vid halsont och förkylning. Manuka honung har även visat sig gynnsam vid en mängd mag-tarmtillstånd, som halsbränna, magsår och irriterad tjocktarm. Den har inga rapporterade biverkningar, men man bör vara försiktig med att ge honung till barn under 1 år, eller till allergiker som kan reagera på biprodukter.

Falska produkter utomlands

Höga priser och brist på råvaror har gjort att man upptäckt ”utspädd” Manuka-honung i butikerna i England. Flera tidningsartiklar i The Telegraph, The Independent och Daily Mail har avslöjat att försäljningen av denna sort är mycket större över hela världen, än vad som faktiskt produceras i Nya Zealand. I ett oberoende test plockades sju slumpmässiga engelska märken med denna honung ut. Det visade sig att så många som sex av dem innehöll mindre MGO än vad som stod innehållsdeklarationen.

Situationen i Norge

I Norge har man inte drabbats av fenomenet med falska innehållsdeklarationer. Manuka Health är det märke som säljer mest honung i landet.

Text: Berit Kvifte

Källor

Relaterat

Föregående artikelFöreläsning 11 mars: Livsstilsråd för cancerdrabbade arrangeras av TV Hälsa
Nästa artikelEnkla tips för att hantera stress i din vardag
Birthe Storaker
Birthe Storaker är frilansjournalist (f. 1964) och bla civilekonom från Handelshögskolan.

Lämna ett svar