Mysteriet med massdöd av bin är löst

129503
Massdöd av bin - Foto: John Severns, Wikimedia Commons
Honungsbi – Foto: John Severns, Wikimedia Commons
Birthe Storaker
Birthe Storaker

I USA och Europa dör bin över stora arealer. Den mystiska massdöden har nu fått en förklaring. Två olika forskargrupper, en från det brittiska University of Stirling och en från ”Institut national de la recherche agronomique” (INRA) har oberoende av varandra dragit slutsatsen att två typer av pesticider dödar honungsbin och humlor.

Text: Birthe Storaker

Utan bina finns inga som kan pollinera fruktträd, blommor och andra växter. Naturen kan inte fungera utan de surrande insekterna.

”Ofarliga” pesticider orsakar massdöd av bin och humlor

Svaret på gåtan har publicerats i den vetenskapliga tidskriften Science och är framtagen av två olika forskargrupper. Dessa har genomfört undersökningar på insektsmedel som används i Danmark. Det är de skenbart ofarliga lantbrukskemikalierna Imidakloprid och Thiamethoxam som dödar bina, skriver Videnskab.dk.

Fakta: Imidakloprid är en klorerad analog av nikotin. Thiamethoxam är en systemisk insekticid i klassen neonikotinoider. Båda produceras av kemikalieförertaget Bayer AG.

Forskarna fann att insektsmedlet Imidakloprid kan förstöra bestånden av drottningar i humlekolonier. Eftersom drottningarna lägger äggen blir deras död humlornas öde.

Colony Collapse Disorder

Honungsbin med mikrochips fästa vid kroppen har övervakats efter att de fått en dos av preparatet Tiametoksam, som är ofarligt, enligt dokumentation, men studien visa att bina förlorade känsla av riktning oh därför dör innan den hittar tillbaka till kupan.

Per Kryger - Foto: Pure.au.dk
Per Kryger – Foto: Pure.au.dk

Enligt Per Kryger som forskar på Århus Universitet bekräftar detta vad biforskare tidigare misstänkt ligger bakom att bina dör genom sk ”Colony Collapse Disorder”.

Colony Collapse Disorder (CCD) leder till att arbetande honungsbin inte vänder tillbaka till bikupan eller kolonin. När inga bin återvänder finns inga bin i kupan eller kolonin som kan utföra nödvändiga arbetsuppgifter som att mata larverna eller drottningen alternativt för att bygga celler.

CCD är ett tillstånd som leder till att hela bikolonier kollapsar och att bina utrotas i stora områden. Massdöd av bin har varit ett problem i många år, men ingen har säkert vetat orsaken till varför stora landområden blev tomma på bin.

Vid sidan av problemet med pesticider spelar även parasiter en roll. Om bina blir infekterade av den annars ofarliga parasiten Nosema och samtidigt blir utsatta för dessa pesticider är överlevnadschanserna små.

Text: Birthe Storaker, ”Løsning på mysteriet om bienes forsvinning?” | Översättning: Torbjörn Sassersson

Källor

Föregående artikelMånga patienter med för låg ämnesomsättning kan enkelt få rätt behandling
Nästa artikelStudie: Facebook gör att du blir ”dum i huvudet” och ickesocial
Birthe Storaker
Birthe Storaker är frilansjournalist (f. 1964) och bla civilekonom från Handelshögskolan.

11 Kommentarer

 1. Trevligt att de danska forskarna funnit orsaken till bi- och humledöden!!!
  Eftersom utrotningen som jag kallar det eftersom man inte iakttagit vederbörlig konsekvensutredning och försiktighets principen vid lanserandet av dessa giftiga ämnen. Någonting som för övrigt tycks vara förlegat eller abdikerat till förmån för snöd vinning som underlättats av myndigheter som inte verkar bry sig tillräckligt om vår levande planet.

 2. Om nu Bayer ligger bakom bi- och humledöd måste man ställa frågan – hur kan Bayer få fortsätta att sproda sina gifter och varför gör EU ingenting för att stoppa eländet? Hur skall människorna kunna överleva – när nu både Bayer och Monsanto får fortsätta att sprida sina gifter överallt????

 3. Så naivt. Köpte ni det, eller vad är det frågan om? De där kemikalierna har man sagt är med och orsakar massdöden i hela 2000-talet, så det är inget som är nytt eller ”löst”. Varför negligeras plötsligt andra orsaker som är med i soppan? Om det är gammelmedia så är det en sak… Jag är förvånad att ingen har ett uns vakenhet och ryter ifrån när det sprids desinformation om en sådan viktig fråga. Det råder väl ingen tvekan om att man talar om synergistisk effekt, och det ena på det andra orsakar – hur kan man plötsligt föra ut att en sak är orsaken och det hela är löst? Det är klarlagt hur fåglar försvinner i samma takt man bygger ut med mobilmaster, om hur djur som hästar runt hästgårdarv blir sjuka, men friska när de flyttas till icke utsatta platser, osv.

  Om man gör super tio personer fulla, och de släpps ut i trafiken och några kör ihjäl sig och/eller andra – är frågan om varför det dör människor i trafiken löst då. Jo, så skulle nog en ”undersökning” säga….
  Denna artikel är ett slag mot de som seriöst sedan länge kämpar för att upplysa om elektromagteiska fäls som orsak till nedsatt hälsa, bidöd, etc.

  Fyra orsaker:

  Why are the Bees Dying Off? Reason #1: Neonicotinoid Pesticides
  Why are the Bees Dying Off? Reason #2: GMOs + glyphosate
  Why are the Bees Dying Off? Reason #3: EMF
  Why are the Bees Dying Off? Reason #4: Geoengineering
  http://www.thesleuthjournal.com/the-top-4-reasons-for-the-bees-dying-off-video/

 4. Ingen vet, det är det enda vi är säkra på. Då måste fortsatt forskning intensifieras. Har bin och humlor minskat radikalt? De nämnda substanserna används i mycket lite omfattning, i första hand där den intensivaste odlingen sker, övriga Sverige förekommer inte dessa bekämpningsmedel.

Lämna ett svar