Lavinartad ökad efterfrågan på medicinsk cannabis i Danmark

3271
Tina Horstedt arbetar med medicinsk cannabis - Foto: Anna Böhlmark, Almanova.eu
Tina Horstedt – Foto: Anna Böhlmark, HolyHolk.se

På Smerteklinikken i hjärtat av Köpenhamn har Tina Horstedt sin eleganta klinik där hon sedan två år skriver ut medicinsk cannabis till patienterna. Ökningen har varit lavinartad.

Text, intervju och foto: Anna Böhlmark redaktör för Almanova och Holy Holk

Då jag öppnade kliniken i 2016 hade jag cirka 160 patienter. Idag har jag över 2800 patienter i behandling. Av dessa är det 2 200 patienter som får cannabis medicin.

Sedan mitt första möte med Tina har hon förutom denna nya strida ström av patienter även publicerat en bok – “Livskvalitet och smärtlindring med cannabismedicin”. I boken är det flera av Tinas patienter som ställt upp på bild och en intervju. Där berättar de hur de lidit av olika besvär och sjukdomar och fått en mirakulös vändning i livet med hjälp av medicinsk cannabis.

Förordet till boken är skriven av Danmarks hälsominister. Den danska regeringen ställer sig positiv till medicinsk cannabis och det pågår just nu en studie där man skriver ut själva blomstren av plantan till sjuka för att utvärdera effekten under en 4-års period.

Rikshospitalet, Danmarks största sjukhus

Cannabisen är multifaktoriell. Den verkar främst på smärta. Den ger även en bättre sömnkvalitet. I och med att ämnet THC är psykoaktivt blir man även hungrig av den och därmed både äter och sover patienten bättre. Användaren får ett energiöverskott vilket underlättar det sociala livet. På det viset har användaren lättare att utföra sitt arbete som en följd av ökad fysisk kapacitet.

Innan Tina Horstedt öppnade sin egen klinik arbetade hon vid Köpenhamns största sjukhus, Rikshospitalet. Hon arbetade vid avdelningen för smärtpatienter och där behandlades patienter med medicinsk cannabis med gott resultat. Idag förskrivs medicinsk cannabis även till många cancersjuka. Då det bevisligen lindrar biverkningen från cellgifter är det fler och fler som efterfrågar att få medicinsk cannabis utskriven.

”På Rikshospitalet skrev jag ut syntetiska cannabisprodukter. Dessa har använts i Danmark sedan 1980-talet. Då jag öppnade min egen klinik här började jag skriva ut det som kallas för “magistral cannabis”, dvs en framställning av medicinen direkt från plantan gjort av det danska apoteket Glostrup. Sedan 1 januari 2018 har Danmark legaliserat användningen av den rena blomstren för medicinskt bruk.”

Olika former av medicinsk cannabis

För den icke invigde är de olika formerna av medicinsk cannabis lite av en djungel. I Danmark kan man få en rad olika former av medicinen förskriven. Allt beror på besvär, sjukdom och således dosering. Men det beror också på vilka ämnen av cannabisplantan du eftersträvar. Är patienten i behov av THC eller är det enbart CBD som är nödvändigt i det individuella fallet? Tina behöver träffa varje patient för att kunna gå igenom varje persons sjukdomshistoria och bedöma vilken form som är lämpligast.

I Sverige är den vanligaste formen av medicinsk cannabis Sativex som är en munspray, men den är väldigt dyr. Typiska patienter där Sativex är indikerat för är ryggmärgsskadade, som har nervsmärtor eller multipel skleros.

Andra former är blomstren i sin naturliga form som man inhalerar i en vaporizer. Då går medicinen snabbare ut i blodet och man får en snabb effekt. En sådan form är indikerad för de patienter som behöver medicinen i akuta fall, exempelvis vid muskelspasmer.

”Med oljan är det också ett relativt snabbt upptag av medicinen via slemhinnorna i munnen. Om man tar medicinsk cannabis i kapslar tar det längre tid att få Det kan ta upp till en halvtimme. Beroende på smärtproblematiken bestämmer man formen. Har man en mer konstant, kronisk smärta är det en bättre idé att välja oljan eller kapslar. Har man däremot smärtor bara i perioder i vissa akuta fall, så är det en god idé att vaporisera cannabisen.”

Ett sista alternativ är att göra en te på cannabis. Där använder man de rena blomstren och lägger dem i het mjölk och honung. På så vis har man en “pot chai” som man kan ta som små ”shots” av under loppet av dagen.

CBD-olja

”Cirka hälften av mina patienter får endast CBD-olja. Indikationerna för CBD-olja är även att det fungerar väldigt bra vid muskelkramper, och verkar positivt på ångestproblematiken som kan uppstå vid smärtproblematik. Det är ytterst få biverkningar vid CBD-behandling. Det är sällan vi ser någon biverkning och om det är någon så är de helt ofarliga. Möjligtvis muntorrhet eller trötthet i kroppen.”

Skillnaden mellan Sverige och Danmark

”Den största skillnaden mellan Sverige och Danmark tror jag är sättet med vilket myndigheter, läkare och politiker hanterar medicinsk cannabis. I Sverige ser jag att de ständigt förväxlar medicinsk cannabis med en drog, utan att känna till hur den används medicinskt. De använder den med propaganda såsom: “man blir psykotisk och beroende av den” och att den skulle vara början på ett drogmissbruk. Så det är väldigt viktigt att kunna skilja mellan olika användning av cannabis.”

”Men om man kommer ut med den informationen till politiker och läkare så tror jag det kan finnas en väg för Sverige att implementera det system som vi har i Danmark. På så vis kan även patienter i Sverige i framtiden kunna få behandling med medicinsk cannabis.”

Text, intervju och foto: Anna Böhlmark redaktör för Almanova och Holy Holk

Relaterat

Föregående artikelLars Bern: Se upp för falsk propaganda mot kosttillskott som vitamin D3
Nästa artikelLmV: Bättre behandling mot sömnsjuka får klartecken
Anna Böhlmark
Anna Böhlmark (född 1981) från Sollerön utanför Mora är journalist. Hon har en master i kommunikationsvetenskap och har bott 14 år i Italien. Anna talar flytande italienska, engelska och spanska och talar även kinesiska och franska. Anna har skrivit och fotat 7 år för tidningen 2000-Talets Vetenskap. Dessutom producerar hon dokumentärfilmer. Hon driver det egna medieföretaget Pelicana.

Lämna ett svar