Medicinsk cannabis tillåts i England – Framgång för naturläkemedel

5814
Medicinsk cannabis
Medicinsk cannabis kommer från marijuana

England har beslutat att tillåta läkare att skriva ut medicinsk cannabis, men det är inte ett steg mot att tillåta cannabis för hemmabruk, säger den brittiska inrikesministern Sajid Javid. Det nya tillståndet realiseras under hösten 2018. 

Den brittiska inrikesministern Sajid Javid (2018). Foto: UK Parliament, CC BY 3.0
Den brittiska inrikesministern Sajid Javid (2018). Foto: UK Parliament, CC BY 3.0

Beslutet att acceptera medicinsk cannabis är resultatet av flera oberoende rådgivares bedömning och att försök visat att barn sjuka i epilepsi kan få mycket god hjälp av att medicineras med olja från plantan. Independent tar upp fallet Billy Caldwell, en pojke på 12 år som lider av allvarlig epilepsi. Pojken hade fått en tidsbegränsad dispens att bli medicinerad med cannabisolja. Mamman till pojken är lyrisk efter att hennes son blivit mycket bättre.

”Ms Caldwell said the rescheduling of medical cannabis was “incredible.” She said: ”For the first time in months I’m almost lost for words, other than ‘thank-you Sajid Javid’. ”

Myndigheter samarbetar för att ge plats för medicinsk cannabis

Artikeln i Independent klargör att flera medicinska institutioner och organ nu alla samarbetar för att ge plats för medicinsk cannabis i England.

”The Department of Health and Social Care (DHSC) and the Medicines and Healthcare Products Regulatory Authority (MHRA) will now develop a clear definition of what constitutes a cannabis-derived medicinal product, the Home Office said.”

Karen Greys son lider av epilepsi. Han kan nu få hjälp. Privat foto.

Föräldrar till 1000-tals barn med neurologiska problem (epilepsi, MS, spasmer mfl) ser nu fram emot att få prövat om deras barn kan få hjälp av detta alternativmedicinska naturläkemedel. Karen Gray som är mamma till en pojke som lider av epilepsi hade via nätet lyckats samla in 240,000 namnunderskrifter för att legalisera naturläkemedlet.

“It’s really going to help children out there, so it’s brilliant news. There are a lot of kids out there who aren’t getting this help and hopefully now they will.” – Karen Gray

Legaliseringsprocess

Det återstår nu att definiera vilka produkter som ska få tillstånd att säljas på marknaden. Beslutet om att tillåta medicinsk cannabis kommer en kort tid efter att stora läkemedelsbolag annonserat att de tagit fram läkemedel baserade på cannabis.

Mike Penning som är vide ordförande i en nyligen etablerad partipolitiskt gränsöverskridfande parlamentarisk grupp ”Medical Cannabis Under Prescription” säger att risken nu finns att regleringen i England riskerar att resultera i att allt för få medicinsk produkter godkänns och att tillgången till många bra produkter från andra länder kan begränsas.

Trots en viss oro för att en legalisering kan ske under begränsade former är ändå nyheten att naturläkemedel från cannabis tillåts mycket positiv, anser alla de som Independent varit i kontakt med.

Genevieve Edwards som är chef på brittiska MS Society säger att nyheten är exceptionell. Han vid sidan av flera andra bedömare ger ett särskilt tack till inrikesministerns arbete. Edwards säger att MS exactly startade en kampanj för legalisering för bara ett år sedan och att det är otroligt att de kommit så långt redan nu. Prioriteten är nu att se till att alla i England nu ska kunna få medicinsk hjälp av cannabisprodukter och att det ska ske under ansvarsfulla och säkra omständigheter.

Text: Torbjörn Sassersson

Källa och relaterat

Föregående artikelVattenmelon ger dig vitaminer, vätska och viktminskning
Nästa artikelIngefärsextrakt fungerar mot äggstockscancer

Lämna ett svar