Effekten av melatonin som en inflammatorisk hämmare har tidigare testats på djur, men studier på människor har även visat att sömnhormonet kan förhindra skador på celler och vävnader om du drabbas av en inflammation, eller drabbas av annan skadlig påverkan som vid virus. Även coronavirus.

Text: Berit Kvifte | Översättning Madeleine Lidman | Bildlicens: Adobe Stock

Det var Ismail Gögenur och dr Jacob Rosenberg från den kirurgiska gastroenterologiska avdelningen vid Herlevsjukhuset i Köpenhamn, som i en studie för några år sedan visade att melatonin har en hämmande effekt på blodförgiftning och andra inflammatoriska tillstånd. De två läkarna dokumenterade även att melatonin kan förhindra hjärtskador efter en blodpropp.

I dagens läge letar läkare och forskare mer än någonsin efter mediciner som kan bromsa effekten av virus. Nu senast mot Covid-19, som härjar över hela världen och som förmodligen kommer finnas runt oss under lång tid framöver.

TV hälsa har upprepade gånger nämnt effekten av C-vitamin på virus, men det finns flera enkla metoder som kan hjälpa till att påverka virusets påverkan på oss människor.

Studien ”Covid-19, Melatonin som en adjuvant behandling” publicerades den 23 mars i år och drar slutsatsen att melatonin, som inte bara är ett sömnhormon utan en mycket kraftfull antioxidant, också är en antiinflammatorisk molekyl som skyddar mot virus och patogener och därför kan vara användbar vid behandlingen av Covid -19.

I studien framkom det att melatonin reducerar inflammationer i lungorna, något som är orsaken till att många äldre dör om de drabbas av corona, eftersom de har ett dåligt eller försvagat immunförsvar. Men med melatonin kan inflammationens svårighetsgrad reduceras och därmed ökar chanserna till överlevnad. Det är dock viktigt att påpeka att melatonin i sig inte behandlar själva lunginflammationen, utan endast reducerar symptomen så förloppet blir mildare. I Kina diskuterar läkare och forskare möjligheten att plocka in sömnhormonet i behandlingen av kritiskt sjuka människor

Den antiinflammatoriska sömnen

Flera studier pekar på ett samband mellan melatonin och immunsystemet, eftersom immunsystemet har en dygnscykel som liknar melatoninproduktionen. Det vill säga, i den första delen av sömnen, när melatoninet är som högst, ökar produktionen av T-cellerna som är ”krigare” i frontlinjen i vårt immunsystem.

Dessutom, för att illustrera hur viktigt hormonet är för immunsystemet och särskilt T-cellerna, producerar T-cellerna sitt eget melatonin på samma sätt som i pinealkörteln. En T-cell kan producera så mycket melatonin att den ger 5x mer än normala värden under natten, i omgivande vävnader. Det blir inte lika mycket i resten av kroppen, utan där det behövs – till exempel där en lokal inflammation pågår. Det visar hur viktigt melatoninet är för immunsystemet.

Melatonin och reparation

Förutsättningen för att melatonin ska bildas är mörker och sömn. Sover gör vi gärna om och när vi drabbas av influensa eller andra virusattacker.

Om du ligger i ett halvmörkt rum när du har influensa och sover under dagarna, så aktiveras produktionen av melatonin. Samma sak händer med T-cellerna. Melatonin och T-celler skickar kroppen direkt in på ”verkstaden”, så de tillsammans kan göra upp med inkräktaren.

Sömn är alltså en väldigt viktig del av tillfrisknandet, eftersom immunsystemet producerar fler immunceller under sömnen. Ju fler immunceller i omlopp, desto snabbare bekämpas viruset. T-cellerna gör vad de ska, samtidigt som ”ägaren till kroppen” sover!

Kan tillskott ge några fördelar?

Naturliga substanser har alltmer blivit föremål för forskning, men också använts i kampen mot Covid-19. Sjukhus har, i vissa delar av världen, länge använt C-vitamin mot viruset. Under de senaste åren har forskare börjat intressera sig för vad melatoninet kan göra, mer än förbereda oss inför sömnen. Det forskas och testas och det visar sig att melatoninet påverkar immunförsvaret positivt.

Läs mer: C-vitamin mot Covid-19 och lunginflammation – Forskning

Melatonin omnämns ofta som ett ”lugnande- och välmåendehormon” och det är precis vad vi behöver nu. Något som kan dämpa all stress, all rädsla och panik som dränerar immunförsvaret. Om du är stressad och tankarna snurrar i huvudet, kommer du inte kunna sova. Om du inte kan sova produceras det minimalt med melatonin. En låg nivå av melatonin påverkar bildandet av T-celler. Sömnen är en av nycklarna, men sömnen kräver att det produceras melatonin. Med andra ord: Om du har mycket melatonin i kroppen gör du jobbet lättare för immunsystemet att hantera inkräktare.

Melatoninet gör inte att du blir frisk snabbare, men du får färre symptom och besvär av sjukdomen och risken att det hela eskalerar till en mer allvarlig komplikation minskar. Det är viktigt att förhindra en aggressiv möjlig progression av sjukdomen hos de som är i riskgrupperna.

Läs mer: Stretching innan du går och lägger dig ger bättre sömn – Tre enkla övningar

Viktigt: Melatonin minskar inte risken för att bli smittad med Covid-19, eller hur länge du känner dig sjuk, men det ger ett mycket mildare symptomavtryck och reducerar svårighetsgraden.

Text: Berit Kvifte

Källor

Föregående artikelVarva ner – Ge dig själv en stoppsignal!
Nästa artikelAtt leva som en hel person – Livskunskapstips
Berit Kvifte
Berit Kvifte har varit journalist i 40 år och har skrivit för bla: Mat & Helse, Halden Arbeiderblad, Hjemmet, Allers, Dagbladet Sørlandet och Norsk Telegrambyrå. Sedan 1990 har Berit fokuserat på hälsa och medicin efter studier i klinisk kemi och medicinsk psykologi vid Biomedicinsk Centrum i Uppsala.

3 Kommentarer

  1. Melatonin finns i påtaglig mängd i pistagenötter. Dessutom mycket annan näring. Virus replikationsmekanismer bromsas bättre än remdesivir med lactoferrin, Rekommenderad dos 500 mg dagligen om man fått svår virusinfektion som Covid 19. Tyvärr äger många forskare aktier i Gilead, så denna kunskap kommer sannolikt inte att spridas så mycket.

Lämna ett svar