MIKROPLAST. Genom intag av mat och dryck kan en person få i sig så mycket som fem gram mikroplast per vecka, vilket motsvarar vikten av ett vanligt kreditkort. Det mesta av plasten kommer från vattnet vi dricker. Det här visar en ny australiensisk forskningssammanställning som gjorts på uppdrag av World Wildlife Fund, WWF.

Text: Birthe Storaker,  ”Vi spiser plast tilsvarende et kredittkort i uken!” | Översättning: Madeleine Lidman

Mikroplast är ett samlingsnamn för små plastfragment på upp till fem millimeter i storlek. Oavsett om de har producerats så små från början eller om de blivit så små på grund av slitage eller nedbrytning.

Siffran fem gram, som är ett globalt genomsnitt, har tagits fram genom att man sammanställt resultaten från 52 redan publicerade vetenskapliga studier, som handlar om mänskligt intag av plast. Studien har genomförts vid Australian University of Newcastle på uppdrag av WWF och går att läsa om i ”No Plastic Nature: Assessing Plastic Ingestion from Nature to People”.

Summan för ett helt år landar på cirka ett kvarts kilo plast per person totalt.

Dricksvatten är bärare av mikroplast

Merparten av plasten vi får i oss kommer från vattnet vi dricker och inkluderar även grundvatten, ytvatten, kranvatten och flaskvatten. Antalet insamlade plastpartiklar från vatten beräknas utgöra i genomsnitt 1769 stycken per person/vecka.

”Det är uppenbart att mikroplast är ett globalt problem. Även om länderna måste sopa rent framför egen dörr, betyder det inte att dessa mikroplaster inte kan komma från andra ställen”, säger en av forskarna som gjort sammanställningen av studien Kala Senathirajah, till CNN.

Mycket kommer från skaldjur

En annan källa till plastpartiklar som vi får i oss är skaldjur. I genomsnitt beräknas det till 182 plastpartiklar per vecka, vilket motsvarar ca 0,5 gram. Anledningen är att skaldjur som lever i plastförorenat vatten hela livet, får plast i matsmältningssystemet och sedan äter vi dem ofta hela.

Andra källor till mikroplast är öl och salt.

Läs mer i TV Helse: Endast 9% av all plast i världen återvinns men svamp kan äta plast


Forskarnas analys är en tydlig signal till världens regeringar att agera för att stoppa föroreningar av plast. Plast är ett problem som förorenar havet och vattnet och nu finns det också i människokroppen, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare för WWF.


Hälsoriskerna är fortfarande oklara

Exakt hur människor påverkas av att få i sig sådana mängder plast varje vecka är fortfarande oklart, men forskarna misstänker att hälsorisken kan vara större än vad de tidigare anat.

Under de senaste 20 åren har lika mycket plast tillverkats som helhet, som under alla tidigare år i historien. Varav en tredjedel har gått ut i naturen.

Text: Birthe Storaker

Föregående artikelAntioxidanter och aminosyror – ny tilläggsbehandling vid psykos
Nästa artikelKoppla av och varva ner med ljudböcker
Birthe Storaker
Birthe Storaker är frilansjournalist (f. 1964) och bla civilekonom från Handelshögskolan.

Lämna ett svar