Forskare har upptäckt att tebryggning med portionste medför en oavsiktlig hälsokonsekvens när miljarder nano- och mikroplastpartiklar (MNPL) från tepåsar och andra bärare varje dag introduceras i våra kroppar.

Foton: Depositphotos.com

I en studie som beskrivs i novembernumret 2024 av Chemosphere analyserades tre typer av kommersiella tepåsar: nylon, polypropylen (PP) och cellulosa. Forskarna i studien simulerade typisk teberedning genom att sänka ner och röra om påsarna i hett vatten.

Resultaten var oroande, alla material släppte mikroplastpartiklar, där polypropylenpåsar släppte mest och nylon minst.

Miljarder av nano- och mikroplastpartiklar

För te, som är den näst mest konsumerade drycken i världen, frigör varje enskild tepåse av plast cirka 11,6 miljarder mikroplastpartiklar och 3,1 miljarder nanoplastpartiklar när den bryggs vid normala bryggtemperaturer.

Som en jämförelse kan nämnas att en studie från 2024 visade att vatten på plastflaska innehåller i genomsnitt 240.000 plastpartiklar per liter, främst nanoplaster.

Strukturen på tepåsarna spelar en viktig roll vid frisättningen av partiklar. Oregelbundenheter på fibrernas yta, ofta en biprodukt av tillverkningen, kan få påsarna att gå sönder och därmed frigöra nano- och mikroplastpartiklar.

Bland materialen var tepåsar av polypropylen värst när det gäller partikelutsläpp, följt av cellulosa, medan nylonpåsar hade minst partikelutsläpp på grund av sin vävda och därmed mer beständiga struktur.

Olika typer av mikroplastpartiklar.
Olika typer av mikroplastpartiklar. Foto: Massachusetts Institute of Technology (MIT, news.mit.edu)

För att ytterligare komplicera frågan påpekade Aidan Charron från EarthDay.org för tidningen Epoch Times att andra komponenter som lim eller snören i tepåsar också kan innehålla plaster.

Dessutom visade en studie från februari 2025 i Food Chemistry att partiklar även kan komma från vatten, teblad och till och med plastkokare, vilket tyder på att tekonsumtion kan vara en väsentlig källa till mikroplastintag.

Denna nya forskning visar att det finns ett stort behov av medvetenhet och åtgärder när det gäller de material som används i vardagsprodukter, särskilt de vi konsumerar.

Konsekvenserna för hälsan är djupgående och ouforskade

Forskning med cellinjer för tjocktarmscancer visade att nano- och mikroplastpartiklar inte bara interagerar med utan också tränger in i cellkärnan, vilket kan leda till DNA-skador, mutationer och en ökad risk för cancer och genetiska sjukdomar.

Bryan Quoc Le, livsmedelsforskare, säger till Epoch Times att dessa plaster kan påverka epitelceller, vilket kan bidra till tillstånd som irritabel tarmsjukdom eller skapa andningsbesvär.

Läs mer: Du sväljer 10.000-tals mikroplastpartiklar när du dricker kaffe i pappersmugg

Även om plastens allestädesnärvaro i det dagliga livet innebär utmaningar när det gäller att eliminera den, har konsumenternas efterfrågan fått vissa teföretag att välja naturliga material. Quoc Le föreslår alternativ som att använda tekulor av metall i stället för lösa blad eller att byta till en fransk press.

För de som vill minska sitt dagliga intag av plast rekommenderar Quoc Le att tedrickare väljer återanvändbara vattenflaskor av metall framför plastflaskor och han påpekar att glas för förvaring och uppvärmning av mat är ett bättre alternativ.

 

Källor

Föregående artikelHur du ska hantera en flygförsening

Lämna ett svar