Mindre censur skapar äkta personligheter

67
Mindre censur skapar äkta personligheter. Foto: Wokandapix. Licens: Pixabay.com
Bild: tärningar. Foto: Wokandapix. Licens: Pixabay.com

UNDERHÅLLNING. Inom film- och spelindustrin är det ganska tydligt att censuren har blivit mindre sträng de senaste tio åren. Det visas mer naket och våld, och svordomar används mer flitigt. Oavsett vad man anser om detta, så har det även lett till att fler människor känner sig mindre begränsade.

De har lättare för att uttrycka sina känslor och tankar samt blir det lättare att träffa likasinnade i samhället. Det är lättare att lära känna människor som har liknanden intressen, i synnerhet om man besöker olika sajter på nätet.

Fördelen med att söka sig till olika chattrum eller medlemssidor inom ett specifikt ämne är att det inte blir lika nervöst. Till exempel en kvinna som i flera år har känt sig instängd för hon inte vågar berätta för sina vänner om sina reella känslor gällande sexualitet och sex.

Även om samhället har förändrats, så upplever många kvinnor ännu att de förminskas genom att de så kallat inte är tillåtna att vara så fria som de vill. Varför anses en kvinna vara billig för att hon vill visa upp sig som en man är tillåten att göra eller för att hon rent ut sagt söker en knullkompis?

Visst låter det fördomsfullt med att män har mer sexbegär än kvinnor, men det finns forskning som tyder på detta. Däremot finns det alltid undantag, oavsett samtalsämne eller forskning. Dessa ”undantag” blir inte alltid accepterade av de personer som finns i deras närhet. Att känna sig ensam eller i en minoritet kan vara väldigt påfrestande och kan leda till sämre hälsa.

Yttrandefrihet på gott och ont

Tyvärr finns det många så kallade nättroll, som vräker ur sig elaka kommentarer. Några går så långt som till personliga angrepp och olaga hot. Flera konstnärer och författare har fått ta del av sådant, då de har uttryckt sig fritt i bild eller ord. Bloggare och andra som har starka åsikter tillhör också de som har blivit utsatta för hotfulla situationer.

Nättroll och andra som sprider hat är aktiva på många sidor på nätet, men det finns gränser för hur långt du får gå och det finns ofta hjälp att söka. Ibland även om hatet kommit från en anonym eller påhittade person.

Andra som vill agera anonymt kan vara den del av internetbesökare som är nervösa eller blyga. Alla är vi till en början nya. Du kanske känner att du vill utforska ett specifikt område lite eller så kallat hitta dig själv. Testa något nytt eller leva ut lite fantasier. Är det sexrelaterat kan du få tips på IX.nu eller kanske till och med finna någon likasinnad.

Extern skribent | Läs mer om underhållning

Föregående artikelSociala medier kan skada din privatekonomi
Nästa artikelTips för bättre sömn och smidigare insomning
Skribent
TV Hälsa publicerar ibland artiklar från externa skribenter på tema såsom: underhållning, privatekonomi och livsstil.

Lämna ett svar