”Det finns inga sjukdomar, det finns bara mineralobalans”, sa Morley Robbins, mannen bakom ”The Root Cause Protocol”. Robbins säger att ”obalans i mineralerna är roten till alla sjukdomar” och att behandling inte ger en förbättring om man inte tar tag i de bakomliggande stressorsakerna.

Text: Birthe Storaker, ”Ikke sykdom – bare ubalanse i kroppens mineraler?” | Översättning: Madeleine Lidman | Uppdaterad kl 13:20 den 1 dec 2019

Näringsterapeut Jens Veiersted vid ”Tunsberg Medical School” i Norge instämmer i att man måste leta efter de bakomliggande orsakerna för att kunna behandla kroniska sjukdomar.

”Om du letar noggrant hittar du ofta en orsak på grund av inre stress och oro”, säger Veiersted.

Kroniska sjukdomar

”Om kroppen inte producerar tillräckligt med energi, så är det något fel med energiomvandlingen, säger Veiersted. För att kunna producera energi är det viktigt att koppar, järn och magnesium är under kontroll. 90% av ATP-produktionen (kroppens energiproduktion) hänger på att dessa mineraler finns på plats.”

”De processer som är beroende av järn, fungerar inte korrekt om inte dessa mineraler är i balans. Allt järn i kroppen beror på biotillgängligt koppar”, fortsätter Veiersted.

Vid kroniska sjukdomar som nästan alltid inkluderar inflammationer, kommer järnet försvinna från blodet och läkaren kommer att ge en anemidiagnos.

Läs mer: Kosttillskott med magnesium kan lösa upp dina muskelkramper

Veiersted tror att vi är någonting viktigt på spåret när vi tittar närmare på den viktiga kopplingen mellan koppar, järn och magnesium, men säger att vi har bit kvar innan vi kan vara säkra på om det är viktigt att få mineralerna i balans för att kunna återhämta sig från kroniska sjukdomar.

Tunsberg medicinska skola har en jubileumssamling 1-2 december 2019 där Jens Veiersted ska prata om vad magnesiumprotokollen handlar om och orsakerna till besluten.

Text: Birthe Storaker

Läs mer

Föregående artikelCherimoya – Hälsofördelar med att äta ”gräddäpplen”
Nästa artikelTillskott av probiotika räddar liv på för tidigt födda barn
Birthe Storaker
Birthe Storaker är frilansjournalist (f. 1964) och bla civilekonom från Handelshögskolan.

3 Kommentarer

  1. Vad är optimala blodvärden för koppar, järn och Magnesium? Eller kanske bättre RBC-värden?
    Vilka mineraler kommer sedan? Zinc, Selenium,..?

  2. Magnesium är en av de vanligaste jordmineralerna men binds numera i jordar som kostgödslas till fosfater. Baksidan av fosfatgödsling är att fosfat binder upp alla(!) mineraler utom kalium och natrium!
    Att det blir några mineraler alls kvar beror dels på att superfosfatet inte blandas som i vatten i jorden och dels på att en del av det rikare mikroliv som fanns fortfarande överlever, trots plog, harv och träda. Men spårmineralhalterna hade mer än halverats 1940 till 1990 i våra vanliga grönsaker. Därför blir bl.a. magnesiumtillskott nödvändigt för de flesta och det bör tas tillsammans med mat, precis som ”förr”.

Lämna ett svar