Är du onormalt trött hemma? Har du problem med luftvägarna och huvudvärk när du vistas i hemmet, besvär som försvinner eller minskar när du reser bort några dagar? En vanlig orsak till det är fuktskador och mögelsporer i hemmet.

Text: Berit Kvifte, ”Muggsoppgifter kan svekke immunforsvaret og bidra til kreft, lever- og nyreskader” | Översättning: Madeleine Lidman | Redigering:TV Hälsa Sverige

Många går till läkaren med en rinnande näsa, röda och kliande ögon, klåda och irritation i halsen, sjukdomskänsla och huvudvärk, upprepade gånger utan att läkaren ställer kontrollfrågor om problemen minskar eller försvinner när du är på semester.

Allergier, nässprej och smärtstillande medel kan lindra symptomen, men tar inte bort orsaken. Symptomlindring för att du exponerats för mögel blir helt fel och bör undvikas, eftersom miljön kan vara cancerframkallande, förklarar säger Morten Lunde till TV Hälsa.

Lunde har under många år har arbetat med att sanera sjuka hus där husets invånare kämpat med oförklarliga sjukdomar under flera år. De har ofta inte haft vetskap om mögel, röta och mykotoxiner som kommit från huset.

”Orsakerna till hälsoproblem och sjukdomar får ofta för lite uppmärksamhet. Är du till exempel allergisk och onormalt trött på grund av mögel från en fuktig källare, får du sällan rätt diagnos eftersom din läkare sannolikt föreskriver allergidämpande mediciner utan att undersöka vad symptom beror på.”

Farligt även för icke-allergiker

Det är en vanlig missuppfattning att mögel endast är farligt för allergiker, men vissa mögelsvampar producerar mycket farliga svamptoxiner (mykotoxiner) som aflatoxiner och oktraxiner. De här svampgifterna kan bidra till cancer, lever- och njurskador och försvagat immunsystem samt fungera som hormonhämmare.

Läs mer: Mögel kan ge dig depression, astma, huvudvärk, hudbesvär

När man diskuterar mögelförgiftning hamnar maten oftast i fokus. Under en normal dag äter vi 1–2 kg mat, dricker upp till 2 liter vatten, samtidigt som vi andas in 10 kg luft. Upptag via luftvägarna har orsakat akuta dödsfall hos bönder efter att de sopat silos där det fanns mögligt spannmål.

”Debatten om problem på grund av inomhusmiljöer är för mycket fokuserad på radon. Omfattande och kostsamma åtgärder genomförs, trots dålig dokumentation av hälsoriskerna. Baserat på egna erfarenheter och bedömningar av forskning, är mögel ett betydligt större hälsoproblem”, säger Morten Lunde.

Många källor till mögel

De vanligaste källorna till mögel i hus som kan göra dig sjuk, både på kort och lång sikt:

  • Fuktskador i källare och krypkällare är de vanligaste källorna till mögel från luftburet damm i hus.
  • Fuktinträngning via dåligt dränerade källarväggar och golv.
  • Vatten- och fuktskador i badrum.
  • Läckor från vattenledningar, avlopp, tak och i väggar.
  • Gamla oupptäckta vattenskador.
  • Kondens mot kalla ytterväggar.
  • Brist på avrinning i badrummet.
  • Matlagning utan utsug av luft.
  • Inomhustorkning av kläder.
  • Ej rengjorda luftfuktare eller luftfuktare som används för mycket.
  • Luftfilter med gamla filter.
  • Fuktig ved som lagras i huset.
  • Dammsugare med vattenbehållare.

Dyra analyser

Synligt mögel och mögellukt anses vara ett säkert tecken på mögelsvamp, men inte alla mögelsvampar luktar. Då blir din kropp och din hälsa ett mätinstrument, vilket är bra istället för att du drar igång storskaliga tester.

Om ett test visar en ökad nivå av mögelsporer kan du eventuellt gå vidare och analysera mögelsvamparna. Det är dyrt, så det mest förnuftiga kan vara att spendera pengar på att ta bort mögeltillväxten istället för att lägga pengar på analyser för att ta reda på exakt vilken typ av mögel det handlöar om.

Lunde uppger att ingen har en fullständig översikt över alla giftämnen som de olika mögelsvamparna avger under olika tillväxtförhållanden. Det är också svårt att reda ut vad som beror på upptag från luft eller mat. Vi reagerar väldigt individuellt på det vi utsätts för. Några kan få livshotande allergichocker av svampgiftet penicillin, medan de flesta andra tål det.

Åtgärder för att förhindra mögelproblem

Det underliggande fuktproblemet är det första du behöver bli av med, men kom ihåg att använda mask och se till att ha bra ventilation. Lunde säger att om du väljer att tvätta bort möglet är väteperoxid den mest hälso- och miljövänliga. Ett miljövänligt alternativ är att prova en sprej med Lactobasillus acidophilus, en vänlig bakterie som kan undertrycka tillväxten av mögel på ytor. Det finns flera omfattande åtgärder du kan vidta, men helst med hjälp av yrkeskunniga.

Ozonbehandling sista steget

Om du har allvarlig mögelallergi riskerar du att drabbas under lång tid efter att fuktproblemet är löst, mögelsvampen tagits bort och områden med svampsporer rengjorts.

Det beror förmodligen på att svampgifter, i form av klibbiga proteiner, har satt sig på otillgängliga ställen. Ozon i några dagar kan då vara en sista åtgärd som har visat sig lösa problemet.

Morten Lunde säger att ozonbehandling är en vettig åtgärd, men något omdiskuterad.

”Mögellukt och mögelsvampsgifter bryts ned av ozonet. Behandlingen kan dock orsaka nya luktproblem under en period efteråt. Dessutom bör ozonet inte användas utan att du rensar bort farliga partiklar i luften” …

”Gasen dödar mögelsvamparna som släpper ifrån sig sporer och nedbrytningsprodukter, vilket kan öka hälsobelastningen under tiden efter ozonbehandlingen, men om det underliggande fuktproblemet inte är löst kommer möglet också snabbt tillbaka”, säger Morten Lunde.

Text: Berit Kvifte

Föregående artikelLars Bern varnar för att lyssna på Cancerfondens propaganda
Nästa artikelArtificiell intelligens kan ställa diagnos på prostatacancer
Berit Kvifte
Berit Kvifte har varit journalist i 40 år och har skrivit för bla: Mat & Helse, Halden Arbeiderblad, Hjemmet, Allers, Dagbladet Sørlandet och Norsk Telegrambyrå. Sedan 1990 har Berit fokuserat på hälsa och medicin efter studier i klinisk kemi och medicinsk psykologi vid Biomedicinsk Centrum i Uppsala.

2 Kommentarer

  1. Det finns metoder som kan skynda på tillfrisknandet efter att miljön sanerats. En av de mest erfarna läkarna vi har när det gäller dessa problem, Neil Nathan, beskrev en del under sin föreläsning i Oslo 2016. Boken Toxic är värd att läsa av många anledningar.

  2. [off topic]

    iaf så bor jag själv i en källare, har gjort så i drygt tre års tid och faktum är att jag haft nån syn, tror jag, om mögel på en vägg eller om det var på golvet. Har för mig det var i samband med att jag mådde riktigt kasst i halsen. Iaf så hade jag svårare att andas när jag flyttade in, och mer förkyld då med, än vad jag har nu. Iofs hade jag en riktig jobbig host-period för några veckor sedan.

    Ska undersöka om jag hittar något mögel eller pest eller vad det nu kan vara. Finns en stor suspekt tavla som de satt upp på väggen som möjligen döljer något.

Lämna ett svar