FORSKNING. Från tidernas begynnelse och fram till vår tid, har musiken tillskrivits läkande egenskaper. Musiken ges stor betydelse i Bibeln, inom grekisk mytologi och filosofi, som Aristoteles och Platon. Idag har musikterapi blivit en populära metod för stressreduktion och välbefinnande.

Text: Birthe Storaker, ”Musikk kan redusere stress” | Översättning: Madeleine Lidman | Foto: Musikterapi är frekvensmedicin. Licens: AdobeStock.com

Musik som vibrerar med rätt frekvens kan faktiskt ha en positiv effekt på kropp och själ. Kaho Akimoto och andra har publicerat forskning som handlar om vilken effekt musik på 528 Hz har på det endokrina systemet och det autonoma nervsystemet.

Musikterapi

De undersökte vilken stresspåverkan det hade när någon lyssnar på musik med en frekvens på 528 Hz. De undersökte specifikt den stressreducerande effekten på det endokrina systemet och det autonoma nervsystemet. Den här sortens musik har väckt uppmärksamhet som en form av «läkande» musik. Nio friska deltagare (en man och åtta kvinnor i åldern 26-37 år) lyssnade på musik på 528 Hz och standardmusik på 440 Hz, under olika dagar.

Mindre kortisol och mer oxytocin vid rätt frekvens

Salivbiomarkörerna för stress (kortisol, kromogranin A och oxytocin) mättes före och efter exponeringen för musik och aktiviteten i det autonoma nervsystemet registrerades kontinuerligt.

Vid 528 Hz reducerades medelnivåerna av kortisol signifikant. En lägre nivå av kortisolutsöndring kan hjälpa dig att tänka snabbare och klarare. Det stärker immunförsvaret, ökar välbefinnandet och livskvaliteten. Kromograninet tenderade att minska och oxytocinet, ett hormon som ger en känsla av kärlek och tillhörighet, ökade markant efter musikexponeringen.

Ingen signifikant förändring observerades dock i några av salivbiomarkörerna för stress när man lyssnade på musik på 440 Hz.

Läs mer: Läkare skriver ut recept till patienter att de ska spendera tid i naturen

Efter exponering av musik på 528 Hz, gick det att se en betydande minskning av spänningar och ångest, men det var ingen signifikant skillnad efter att ha lyssnat på musik på 440 Hz.

De här resultaten indikerar att musikens påverkan på det autonoma nervsystemet och det endokrina systemet varierar beroende på musikens frekvens och dessutom att musik på 528 Hz, har en extra stark stressreducerande effekt, även efter bara fem minuters exponering.

Musikterapi. Foto: Mustapha Kasule. Licens: Unsplash.com
Musikterapi. Foto: Mustapha Kasule. Licens: Unsplash.com

Vad är musikterapi?

Musikterapeuten och forskaren Bolette Daniels Beck har en doktorsexamen vid Institutionen för kommunikation vid Aalborgs universitet i Danmark. Studien visar att musikterapi kan hjälpa mot stress.

Musikterapi är en behandling som utförs genom att man spelar – eller lyssnar på – musik, eventuellt tillsammans med djupgående samtal. Guid Imagery and Music (GIM) är en musikterapi som är en så kallad receptiv form av musikterapi.

Läs mer: Forskning: Är du över 50 och vill ha en hjärna som en 25-åring? Gör detta!

Resultaten av forskningen visade att humöret förbättrades hos testpersonerna, upplevelsen av ångest och depression minskade, de sov bättre och upplevde färre fysiska problem. Beck tog salivprover från försökspersonerna och i gruppen som fick musikterapi minskade stresshormonet kortisol.

Text: Birthe Storaker

Källor

Föregående artikelMikrobiomdieten – Siljes artrit försvann efter att hon hade läkt sin tarm
Nästa artikelHjärt- och Lungfonden har fel – Åderförfettning orsakar inte stela blodkärl
Birthe Storaker
Birthe Storaker är frilansjournalist (f. 1964) och bla civilekonom från Handelshögskolan.

4 Kommentarer

  1. Hela universum är baserat på frekvenser, där varde ljus är den högsta och allt annat är relaterat till det.
    All känd terapi har den basen att en hög frekvens löser upp en låg. Ex.: intresse kontra sorg, ger en superbra illustration.

    • Hei Ingemar, jeg er norsk og har dessverre ikke hørt om Eva Grønwall. Jeg skal ta en titt på det og lenken du sendte. Takk for det.

  2. Tack för fin artikel. Skulle så önska att sådan här musik introducerades på sjukhus och speciellt för cancerpatienter.

Lämna ett svar