Kosttillskott med magnesium kan lösa upp dina muskelkramper

2028

Muskelkramper kan vara ett första tecknen på att du behöver mer magnesium. ”Det är viktigt att ta det regelbundet och inte bara stora doser i olika perioder”, säger kostrådvägledaren Vegard Holum.

Text: Arnt-Olav Enger, ”Bli kvitt krampe med magnesium” | Översättning: Madeleine Lidman | Texttillägg om olika former av magnesium: Torbjörn Sassersson

Magnesium är viktigt för flera energifunktioner i kroppen, som att hjälpa till att transportera kalcium. Om du har för lite magnesium kommer kalcium att byggas upp i kroppens små artärer och resultera i förkalkning.


Vegard tror att många dödsfall i hjärt- kärlsjukdomar, skulle kunna undvikas om människor fick i sig tillräckligt med magnesium.


Magnesiumbrist ett stort problem i västvärlden

Han berättar för TV Hälsa att magnesiumbrist är ett stort problem i västvärlden idag och en av orsakerna är mindre näringsrik mat i dagens kosthållning. Magnesium finns i baljväxter, bladgrönsaker och nötter.

Välj rätt test för att se om du har magnesiumbrist

Vitamin B6 spelar också en viktig roll vid upptag av magnesium i kroppen, eftersom det är en slags ”dörröppnare” så att magnesium kommer in i cellerna.

”Eftersom magnesium har olika värden i serum och i celler, är det viktigt att ta rätt blodprov antingen hos en allmänläkare eller hos en privat klinik”, säger Holum.

”Allmänläkaren tar vanligtvis bara serumprover”, säger han.

Dessa prover säger ingenting om magnesiumnivåerna i själva cellerna. Om du inte har tillräckligt med vitamin B6, kan du inte absorbera magnesium effektivt.

”Holum berättar om den effekt han uppnår genom att ta magnesium regelbundet. ‒ Musklerna blir mjukare och muskelkramperna försvinner, samtidigt som nattsömnen förbättras”, säger han.

Läs mer: Magnesiumprotokollet justerade låg ämnesomsättning efter 17 år av undermålig medicinering

Hitta den form av magnesium som passar dig

Magnesiumtillskott kan intas i olika former och på olika sätt. Vanliga former är magnesiumcitrat, magnesiumoxid, magnesiumklorid, magnesiumtaurat, magnesiummalat, magnesiumglycinat, magnesiumkarbonat och magnesiumorotat. Du kan dessutom inta tillskottet som tablett, pulver (tex i kapsel) eller flytande. Vilken form av intag som passar dig måste du försöka ta reda på.

Du vet att du kan lida av magnesiumbrist om du har någon av följande vanliga symptom: hyperaktivitet, förhöjd stress, panikattacker, sömnproblem och muskelkramper.

”Många upplever en stor förbättring när de fyller på med magnesium. Mineralet kan öka aktiviteten hos mer än 300 olika enzymer, aktiverar nervkanaler och har en roll i synaps-plasticitet, det vill säga utveckling och anpassning av nya synapser som är viktigt för inlärning, minne med mera.”Kurera

TV Hälsa återkommer med mer kunskap om dessa olika former av magnesium och hur du kan komma vidare med att säkerställa just dina behov.

Text: Arnt-Olav Enger | Texttillägg om olika former av magnesium: Torbjörn Sassersson

Föregående artikelSlotmaskiner – Historien från metallburk till online slot
Nästa artikel5 recept som hjälper dig att bränna magfett
Arnt-Olav Enger
Arnt-Olav Enger är en frilansande videojournalist, reporter, filmproducent och fotograf. Han har en utbildning från University of Teesside och bor för närvarande Telemarken i Norge. Han är innehållsproducent för TV Helse Norge.

6 Kommentarer

 1. Magnesiumtillskott bör intas tillsammans med mat, som vi fick i oss magnesium förr. Efter måltider ”matas cellerna” medans Magnesium mellan måltider bara höjer blod plasma nivån som då ofta blir för hög och njurarna släpper ut det i urinen! Samma gäller Vitamin C. Mina benkramper försvann med 1 g Mg, 2 x per dag till mat. Nu äter vi nästan bara organiska grönsaker som har högre magnesiumhalter. 30% mer i studie från 2001 och skillnaden bör vara större idag med mer intensiv konstgödsling. Organiska odlingar får dock inte använda löst fosfor vilket betyder att viktiga spårmineraler ej binds upp of av fosfat.

 2. Jag har hittat och använt magnesiumklorid att smörja in med (som en olja), och har blivit hjälpt av det. – Men jag undrar om någon av er har funnit magnesiumklorid i tablettform? Var i så fall, och vilket märke?

 3. Jag har sett magnesiumklorid i tablettform, men skulle inte rekommendera dessa, eftersom priset har varit löjligt högt och de onödiga tillsatserna många. Bättre då att köpa högkvalitativ magnesiumklorid i form av flingor, sådana som skall lösas upp i badvattnet, och hitta rätt dosering. Man kan försöka trappa upp till fyra gram per dag eller mer om det fungerar. Somliga blir lättare än andra lösa i magen av magnesium, något som skall undvikas i längden, eftersom det försämrar näringsupptaget i tarmen.

  Dosera till exempel inledningsvis magnesiumkloriden så här:

  – Ett halvt till ett gram magnesiumklorid till maten. Låt det gärna smälta under tungan, då stimulerar kloriden produktionen av magsyra, vilket bidrar till bättre matsmältning.

  – Ett halvt till ett gram magnesiumklorid på kvällen innan läggdags, tillsammans med helst naturligt ekologiskt C-vitaminkosttillskott från bär och eller frukt, som du bäst slänger bak i svalget och sväljer ner med vatten, för att inte starta syraangrepp på tänderna före eller efter tandborstningen.

  De onaturliga formerna natriumaskorbat och askorbinsyra fungerar också, även om naturligt C-vitamin är mer sammansatt och välgörande i sin funktion. Natriumaskorbat och askorbinsyra som har syntetiserats från grödor odlade utan GMO finns.

  Att få i sig magnesium på det här sättet är oerhört billigt och prisvärt, magnesiumklorid kan köpas i Sverige för under hundralappen per kilo.

  Det vore intressant att få återkoppling från dig här på TV-Hälsa, Ingrid, angående hur mycket magnesiumklorid som du klarar att ta innan din mage säger ifrån.

 4. Per – Tusen Tack för dina råd.

  Magnesiumklorid som flingor är införskaffat, och jag ser fram emot att upptäcka möjliga förbättringar. Jag har några fler frågor rörande det protokoll som den norska kvinnan berättade om rörande magnesiumklorid, men jag får återkomma till det.

  Jag gillar egentligen inte att ta tabletter, däremot uppskattar jag det som kan ätas / tas i andra former och på så vis medverka till bättre hälsa. Jag har gått större delen av livet med obehandlad glutenintolerans – vilket har bidragit till många problem. Numer äter jag kött från fria djur som går ute, och det bidrog till bra förändringar för min del.

  Per: Vilka bär och frukter är bäst att äta ihop med flingorna? Vad tänker du om ekologiska tranbär och havtorn?

  Återkommer rörande intaget av magnesiumkloriden!

 5. Tack, Ingrid, hoppas att magnesiumkloriden kan hjälpa dig.

  Jag förstår att köttet gjorde susen, så brukar det vara för människor som har blivit sjuka av vegetabilier. Ett tips är att du kanske kan fundera på om inte bone broth/köttbuljong vore en bra grej för dig att börja med. Näringsmässigt kompletterar den köttet mycket bra, gör att du dessutom kan gå ner lite i köttintag, samt har en läkande, närande effekt på tarmen. Bone broth/köttbuljong kan man göra själv eller köpa ekologisk av olika sorter i pulverform.

  Om du känner att frukt och bär är bra för dig, så fungerar både det ena och det andra. Tranbär, havtorn, blåbär, lingon, hallon och så vidare. Bara du tål dem. Detsamma gäller frukt. Viktigt är att man känner efter och noterar hur de olika födoämnena påverkar en, vi är alla mer eller mindre olika.

  Din fråga om vilka frukter och bär som är bäst att äta tillsammans med flingorna garderar jag med två svar:

  1. Var lite observant på hur frukostflingorna fungerar för dig, de är inte sällan tuffa för kroppen på olika sätt, även om det handlar om andra varianter än sädesslagen. Dessa binder också magnesium till sig i tarmen.

  2. Magnesiumflingorna kan ätas till vilka bär och frukter som helst, men tänk gärna på att fibrer vill binda mineraler till sig i tarmen och föra ut dem i toalettstolen. Optimalt för mineralupptaget är därför i själva verkat att man äter magnesium till endast animalier, men det är roligare och godare med en mellanväg. Dessutom ger ju bär och frukt olika intressanta näringsämnen.

  Lycka till.

Lämna ett svar