Allergier – Naturliga parfymämnen är värstingarna!

2335

ska%cc%88rmavbild-2016-12-07-kl-13-45-28

Anna Böhlmark, pressfotoMellan 70-90% av kosmetiska produkter innehåller allergiframkallande parfymämnen. Farmacisten Monika Anderson, som är expert på kosmetiska ingredienser och kosmetisk kemi, menar att det medverkar till att allt fler drabbas av allergiskt kontakteksem och överkänslighet för parfymer.

Monika Anderson understryker emellertid att ämnena inte på något sätt är farliga, men att de kan bidra till att du utvecklar allergier om du har en predisposition för att få det.

Utslag och klåda

Symtomen uppstår lokalt där produkten stryks på. Vid användning av deodorant kan du till exempel utveckla eksem i armhålorna. Många får reaktioner i ansiktet vid användning av kräm. Andra upplever att de får en intensiv klåda och eksem i hårbottnen av schampo.

Vid en förstagångsreaktion kan det faktiskt gå upp till två veckor från det att du använt produkten tills dess att allergin visar sig på huden. Så om du plötsligt får reaktioner i huden som inte har varit där tidigare, bör du tänka igenom vad du har utsatt huden för de senaste veckorna. Har du haft reaktioner på ett ämne tidigare kan eksem och hudirritationer också uppstå inom loppet av ett par dagar. När du väl har utvecklat en allergi för ett ämne kommer reaktionen omedelbart efter applicering.

Naturliga ämnen är värstingarna

Både syntetiska och naturliga parfymämnen kan ge allergiska reaktioner, men risken för att utveckla allergi är störst vid användning av naturliga ämnen. De essentiella oljorna är värstingarna. En essentiell olja är en unik blandning av många parfymämnen. De kallas även för eteriska, flyktiga oljor och finns naturligt i plantorna. Dessa oljor är väldigt potenta och finns i ytterst små mängder i plantorna. Vid utvinning av eteriska oljor från plantor uppnår man ett koncentrat. Denna essensen kan vara upp emot flera tusen gånger starkare än den som finns naturligt i plantan.

Det är den onaturligt höga koncentrationen av annars naturliga parfymämnen som vårt immunsystem kan reagera på, berättar Andersen. Hon förklarar att det finns allergiframkallande naturligt förekommande parfymämnen i både billiga och dyra produkter. Det här säger ingenting om huruvida parfymämnena är framställda syntetiskt eller på naturlig väg. Den kemiska formeln av en isolerad doft är densamma och påverkar immunförsvaret på samma vis.

Förvirrande parfymregler

Enligt EU finns det över 2700 kosmetiska parfymämnen som är tillsatta. Som regel finns de listade på innehållsförteckningen: parfym, arom eller fragrans. Det finns inga krav på att de enstaka parfymämnena ska nämnas. Undantaget är 26 naturligt förekommande ämnen. Om ämnenas koncentration överstiger 0,01 procent hos kroppsrengöringsprodukter och 0,001% hos krämer ska det stå i innehållsförteckningen.

Dessa parfymämnen kan ge allergi

Om du är predisponerad för allergi bör du undvika att använda produkter som innehåller följande:

Alpha-isomethyl ionone
Amylcinnamyl alcohol
Anise alcohol
Benzyl alcohol
Benzyl benzoate
Benzyl cinnamate
Benzyl salicylate
Benzylideneheptanal
Butylphenyl methylpropional
Cinnamal
Cinnamyl alchol
Citral
Citronnellol
Coumarin
Eugenol
Evernia Furfuracea
Evernia Prunastri
Farnesol
Geraniol
Hexyl cinnamal
Hydroxycitronellal
Hydroxyisohexyl 3- cyclohexene 
carboxaldehyde
Isoeugenol
Limonene
Linalool
Methyl 2-octynoate

Text: Anna Böhlmark

Källor

  • Norska statens läkemedelsverk
  • Mattilsynet
  • Din kosmetisk- och hudvårdsguide
Föregående artikelCancergåtan är löst
Nästa artikelSå får du bättre sömn – Enkla rutiner
Anna Böhlmark
Anna Böhlmark (född 1981) från Sollerön utanför Mora är journalist. Hon har en master i kommunikationsvetenskap och har bott 14 år i Italien. Anna talar flytande italienska, engelska och spanska och talar även kinesiska och franska. Anna har skrivit och fotat 7 år för tidningen 2000-Talets Vetenskap. Dessutom producerar hon dokumentärfilmer. Hon driver det egna medieföretaget Pelicana.

Lämna ett svar