Läkare: Det bästa för kroppen är naturliga råvaror utan tillsatser

3597

HÄLSA & KOST. Ingemar Ljungqvist samtalar på nytt med läkaren Agneta Schnittger. Denna gång är ämnena: naturligt socker, konstsocker, fetter och stärkelse. Det bästa för kroppen är naturliga råvaror utan tillsatser och mättade fetter är bättre än socker och stärkelse som energikälla, sammanfattar Schnittger.

Historiskt bestämdes inom etablissemanget redan på 1970-talet att socker inte var speciellt farligt för hälsan utan istället fick fettet, och särskilt det mättade fettet, skulden för hjärt- och kärlsjukdomar. Nu vet vi bättre. Det är överkonsumtionen av kolhydrater som skadar oss, inte ett sunt intag av nyttiga fetter.

Brunt socker är inte bättre än vitt socker, säger Schnittger, men Ljungqvist menar att det hårt raffinerade sockret förändrats och består av D-glukos och L-glukos, där den senare typen inte kan räknas som naturligt för kroppen. Schnittger kommenterar inte den uppgiften, men säger att intaget har ökat från 5 kg till hela 30 kg socker per år och person. Tas dessutom intaget av stärkelse med i kalkylen hamnar nivån på så mycket som 60 kg socker per år och person.

Modifierad stärkelse är tvivelaktigt som tillsats

Schnittger påpekar är att all stärkelse som vi äter snabbt omvandlas till rent socker med start redan i munhålan tack vare enzymet amylas. Stärkelse omvandlas till socker även i tarmen efter magsäcken.

Agneta Schnittger varnar särskilt för modifierad stärkelse som idag finns i en lång rad matprodukter. Den modifierade stärkelsen tillsätts produkter för att ersätta fetter. Stärkelsetypen ger produkterna en mjuk och len konsistens. Därför är den vanlig i smaksatt yogurt. Denna typ av stärkelse är kroppsfrämmande och utgör en belastning för för kroppen, säger Schnittger.

Det bästa för kroppen är naturliga råvaror utan tillsatser. Provence. Foto: Torbjörn Sassersson
Agneta Schnittger väljer främst ekologiska råvaror. Februari 2020. Provence. Foto: Torbjörn Sassersson

Naturliga råvaror är bäst för kroppen

Agneta ger rådet till alla hälsointresserade att undvika sockrade produkter och hel- eller halvfabrikat. Istället är det nyttigare för kroppen att inhämta energi via fetter (fettsyror och ketoner) än socker. Levern kan själv tillverka socker vid behov i kroppen.

Ingemar Ljungqvist frågar vilka råvaror som Agneta gärna har på tallriken i sitt eget hushåll och hon räknar upp:

 • Smör
 • Olivolja
 • Avokado
 • Fet fisk
 • Ägg
 • Ost

Kolesterol är normalt inget problem för kroppen utan tvärtom betonar Schnittger att kroppen behöver kolesterol, vilket också tillverkas av levern.

Under den andra halvan av intervjun medger att Agneta att stärkelse trots allt ger kroppen energi, även om socker egentligen inte är essentiellt för kroppen. Socker ger oss en kick (dopamin), men socker är också vanebildande. Ljungqvist går in på blodsockernivåer och insulinets roll att reglera nivåerna. Insulinet måste finnas i rätt mängd i blodet och kroppen reglerar nivåerna i relation till blodsockernivåerna.

Båda naturliga och artificiella sötningsmedel ger problem

När det gäller sötningsmedel som aspartam och acetsulfam är dessa normalt inte något att föredra eftersom kroppen ändå uppfattar dessa som socker, vilket gör att kroppen aktiverar insulinet, vilket ger hormonstyrda hungerkänslor och då är karusellen igång igen, säger Schnittger. Vi vill äta mer.

Ljungqvist och Schnittger diskuterar även det naturliga sötningsmedlet stevia som ofta levereras som industriellt framställd snarare än direkt från växtriket. Problemet är att samma sak även gäller för naturliga sötningsmedel, säger Schnittger. Insulinet aktiveras och det leder till hungerkänslor, som för de flesta är nästan omöjliga att motstå.

Sammantaget innebär intaget av artificiella tillsatser som tex konstsocker att kroppen inte kan bryta ner beståndsdelarna alls eller på ett naturligt sätt. Ämnena har en tendens att bioackumuleras i kroppen eller levern får problem med att hantera substanserna.

Slutsatserna blir att det bästa för kroppen är naturliga råvaror utan tillsatser och mättade fetter är bättre än socker och stärkelse som energikälla.

Text, foto och videoredigering: Torbjörn Sassersson | Slutredigering av video: Arnt-Olav Enger

Agneta Schnittger nämner i slutet av intervjun att hennes artiklar finns att läsa i flera tidningar som Medicinsk Access, Läkartidningen, men även NewsVoice och TV Hälsa. Hon planerar att ge ut en ny bok om hälsa under 2020.

Relaterat

Agneta Schnittger och Ingemar Ljungqvist, Mas Rabassan, februari 2020, Provence. Foto: Torbjörn Sassersson
Agneta Schnittger och Ingemar Ljungqvist på gården Mas Rabassan, Provence, Frankrike, februari 2020. Foto: Torbjörn Sassersson
Föregående artikelVirtual Reality i spelvärlden – när sker genombrottet?
Nästa artikelLed av vitamin B12 brist, blev diagnostiserad med schizofreni

9 Kommentarer

 1. Inte mycket nytt men det är alltid roligt att få ens tidigare kännedom understruken av experterna.

  Det enda de ej låtit oss veta är VAR exempelvis man inhandlar nämnda nyttiga födoämnen?

  Här i USA kan vi stå hela dagen och läsa etiketter på födoämnen men skulle vi rätta oss efter dess inhåll finge vi lämna matbutiken med tom varuvagn.

  Och ”farmers markets” är inte mycket bättre. De får ofta ”överbliven” läs ”ratad” föda de uppnått med att vänta bakom de stora matbutikerna med sina lådor färdiga att fylla innan avkastet hamnar i fraktvagnen på väg till svinuppfödarna.

  Kostlistan ovan är strålande. Tyvärr är de goda avokador som brukade odlas här i Florida (en sen frost i april 2019 tog kål på skörden) nu importerade från Dominikanska Republiken. De har en etikett som det står på. Vad som inte står är att dess smak är något hår bättre än kartongpapp. Tyvärr.

  Ost är ”processad” också. Ägg kommer från höns som lever hela sina liv i bur och blir gödda GMO-majsavfall från majs som växt i stereoidfylld mylla. Har man tur kan man köpa ägg hos mini-jordbrukande grannar med höns som springer fritt, annars inte.

  Den ”feta fisken” här heter tilapia och zwi, båda kommer från fiskerier i Kina. Likaså kyckling som är uppfödd i USA, skeppad till Kina för ”processing” och sen kommer tillbaka hit i bitar, frusen. Vem vet var de har varit…

  Man kan försöka odla egna grönsaker förstås. Om man har tomt att ha en trädgård. Vi har det men en elak varelse som heter nematoid äter snabbt upp rötterna på vad man än försöker odla organiskt. Endast industriella giftmedel tar kål på dem. Tyvärr också på näringsvärdet av grödan man försöker framställa. Vi vet ty vi har försökt i över 10 år att odla egna grönsaker. Bara besvikelser tyvärr.

  Men vi ger inte upp ty vi har jordbrukande vänner som kan göra det bättre än vi! Det är en liten tröst i det näringslösa klimatet all kost här befinner sig i trots överflöd och jämförelsevis låga priser.

  • Tack för din målande beskrivning av tillståndet i USA. Man kan fundera över vad denna mat gör med kroppens immunförsvar och näringstillstånd, speciellt i dessa Corona-tider. Vi besökte Québec för två år sedan och hade svårt att hitta fullfeta mejeriprodukter, trots att det var en bättre klassens bioaffär. I California hittade vi hos min syster, hjärtläkare, fett-fri olivolja! Här i Frankrike är det faktiskt betydligt lättare att hitta bra mat såväl i vanliga affärer, bioaffärer, lokala marknader och förstås vår egen trädgård och frigående höns, som betar ute och får köksavfall.

 2. Tack Agneta och Ingemar för de här grundläggande förklaringarna om vilka näringsämnen kroppen behöver för att fungera normalt. Hur skadligt socker är för människans hälsa borde det talas om oftare eftersom många sjukdomar uppstår genom att kroppen belastas med en överkonsumtion av socker. Flera fetter tillhör de essentiella näringsämnena som är livsviktiga för kroppen. Socker är inte ett essentiellt näringsämne, säger Agneta, utan stör många av kroppens viktiga funktioner.

  I dessa tider när Corona-viruset sprids över världen är detta en extra viktig kunskap dvs. att ge rätt näring till kroppen – näring från så naturlig, oprocessad mat som möjligt – näring som behövs för att tillverka kroppens immunförsvar. Att då ge kroppen socker kan liknas vid att tanka en bensindriven bil med diesel… något som kloka människor inte skulle kunna tänka sig att göra eftersom bilens motor då blir förstörd.

 3. Hej Ingemar! Det Din läkare säger verkar vettigt. Men är det inte ”standardtips” numera? Jag har svårt för att följa debatten på så hög nivå.

 4. @Jo Bo. Det är standardtips för oss som befolkar kommentarfälten. Men när vi ser vad folk stoppar i varukorgen vid besök hos Willys, Maxi eller Coop kan man bli mörkrädd. Därför var vår tanke att utan att väja för lite ”svårare” bakgrundsfakta – på vanlig enkel pedagogisk nivå nå ut till de som behöver informationen bäst. Kanske bortemot 30% av sortimentet i nämnda butiker är LIVS-medel, resten låser in oss i den Metabola pandemin.
  Däremot vädjar vi till dig som läser detta. Hjälp oss sprida budskapet. Då kan vi på TV-Helse kalla oss för Folkhälsoinstitutet.
  Livsmedelsverket, Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen står mer på Läkemedelsindustrins sida än folkhälsans.

 5. Jo, det stämmer att kostråden har svårt att få genomslag. Tyvärr är det en klassfråga näven om jag inte är socialist. En sockerskatt tex är nog på sin plats.

 6. Läkartidningen april 2020 hade en artikel om näring. Kanske börjar utvecklingen gå åt rätt håll efter Coronan när det gäller förståelsen för hur viktig rätt näringsintag är för att hjälpa kroppens egna immunförsvar slåss mot mikroorganismer som virus.

  Lakartidningen.se 2020-04-17:
  Näringsintaget viktigt under pandemin, inte minst hos äldre.

  Bo H Jonsson, med dr, överläkare, Norra Stockholms psykiatri; institutionen för klinisk neurovetenskap, Karolinska institutet

  Gunnar Akner, läkare, specialist i internmedicin och geriatrik, docent i geriatrik vid Karolinska institutet
  Tommy Cederholm, professor emeritus, Uppsala universitet; överläkare, Tema åldrande, Karolinska universitetssjukhuset
  Yngve Gustafson, specialist i geriatrik och internmedicin; professor i geriatrik, Umeå universitet
  Publicerad:

  Länk:

  https://lakartidningen.se/opinion/debatt/2020/04/naringsintaget-viktigt-under-pandemin-inte-minst-hos-aldre/?utm_source=Paloma&fbclid=IwAR0EZb6iq6bYyG0xHVTrBX3Z3j_XaKVo7KCoWUatIVixIbKfXJg34p2SC2c

 7. När folk säger ost så blir jag alltid skeptisk.

  Detta är ju inte naturligt för oss vuxna människor, dessutom är processad grädde, dessutom är gammal, samt innehåller alldeles för mycket kalcium. Kakao, däremot, lär innehålla det som vi oftast ha brist på, d.v.s. magnesium som hjälper oss att hålla kalcium-magnesium-balansen rätt.

  Således skulle jag rekommendera en blandning av ren kakao och ren grädde med lite banan för naturlig sötma, kanske också ett ägg och lite naturell acidofilus och bifidus yoghurt och sedan att man mixar detta väl. Banan blir man också glad av.

  En annan fin drink är mint-blad med urkärnad citron/lime, samt att skrapa av lite ytligt skal, samt en liten klick honung för lite sötma på morgonen för att kvickna till.

  För långsamt socker till kroppen kan jag dessutom rekommendera fullkornshavre i blandat med kokos och lite banan och fåtalet russin. Ingen mjölk behövs. Kan ex. ätas torrt och sköljas ned med grönt te.

  man kan även kombinera kidneybönor och surkål i sallad. Prova och känn efter! Är din mage i ständig oreda så kan detta säkerligen lugna den.

  Russin ersätter dessutom vinet som innehåller alkohol som är ett beroendeframkallande och skadligt gift för mage, lever och hjärna.

  För att ersätta marmelad kan jag rekommendera att ta upp frysta hallon/blåbär och trycka ut ovanpå smöret på grovt bröd/knäckebröd. Det är en verklig aha-upplevelse.

 8. Mycket bra artikel. Ett budskap med enkla lösningar. Bör publiceras om och om igen även om det är gammal kunskap hos oss som är mer medvetna!

Lämna ett svar