Kerstin Unger-Sahlén försöker i sin artikel: ”Varför är tjocktarms- och ändtarmscancer vanligare i högindustrialiserade utvecklingsländer?” bevisa att kött- och mjölkprodukter orsakar skada på människa och miljö. Detta lyckas inte eftersom debattören inte skiljer på konventionell uppfödning av djur och naturlig, ekologisk sådan.

Text: Per Melin | Temabild: Ekologiska kossor. Foto: Leon Ephraïm. Licens: Unsplash.com (free use)

Att kött, tillsammans med övriga ätliga delar på djuret, och mjölkprodukter, i sig själva skulle vara dåliga för hälsan stämmer helt enkelt inte. Naturligt och ekologiskt framtagna, så tillför de tvärtom en mängd nyttiga och för människan lättillgängliga näringsämnen, i form av:

  • Högvärdigt protein, kollagen och viktiga aminosyror.
  • Högkvalitativa mättade och omättade fetter.
  • Den för människan mycket viktiga A-vitaminformen retinol, vilken vi utnyttjar tolv gånger så effektivt som pro-vitaminformen β-karoten från vegetabilier.
  • B-vitaminerna tiamin, riboflavin, niacin, pantotensyra, pyridoxin, B-12-vitamin, folat, PABA, kolin, inositol, lecitin och biotin.
  • D-vitamin och K-vitamin.
  • Ett komplett spektra av livsnödvändiga spårmineraler.

Mjölkprodukter skall inte vara upphettade eller homogeniserade, utan råa, med enzymer och andra näringsämnen intakta. Produkter som uppfyller dessa krav finns inte i de vanliga snabbköpen, men i en och annan ekologisk butik, samt hos somliga mjölkbönder.

Animalier och cancer

Animalier kan vara en viktig del av en cancerdiet, så länge de inte konkurrerar ut effektiva cancerterapier. För personer som inte mår bra av vegetabiliska protein- och fettkällor är de till och med nödvändiga.

Intag av rå lever är erkänt välgörande vid cancer. Budwig-dieten, som består av mjölkprodukten kvarg, alternativt keso med låg fetthalt, mixad med linfröolja, är en av de effektivaste behandlingar mot cancer som vi känner till.

Djuren behövs i jordbruket

Inte heller stämmer det att kött- och mjölkboskap i sig är skadliga för miljön. Tvärtom är de en nödvändig del i ett hållbart jordbruk. Jordar som odlas utan att omväxlande betas, trampas och gödslas av djur förlorar koldioxid till atmosfären, utarmas på sikt. Frågan att ställa sig är därför inte hur mycket vi kan pressa ner människans konsumtion av kött- och mjölkprodukter, utan hur mycket animalier och grödor som kan produceras på naturens villkor.

Icke hållbara argument mot kött och mjölkprodukter

Unger-Sahlén propagerar för minskad djurhållning, inte för en övergång till högkvalitativ produktion av kött- och mjölkprodukter.

Hennes diskussion om köttfria dagar är inte bra ur ett näringsperspektiv. Om man skall minska intaget av animalier, så är det vettigare att äta lite mindre av dessa men till varje måltid istället för ingenting vissa dagar, detta eftersom animalier ökar människans upptag av näringsämnen ur vegetabilier.

Tvärtemot vad man skulle kunna tro utifrån Unger-Sahléns argumentation, så är det faktiskt fullt möjligt att få i sig fiberrik mat, även om man äter kött- och mjölkprodukter.

Visst gör höga tillagningstemperaturer kött mer eller mindre skadligt, men samma sak gäller för vegetabilier.

Unger-Sahlén ”Fullkorn minskar risken för kolorektalcancer”

Med tanke på att fullkorn innehåller antinutrienter, med en störande inverkan på människans matsmältningssystem samt mycket socker som höjer bukspottkörtelns utsöndring av det inflammatoriska och potentiellt cancerframkallande insulinet, så betvivlar jag att nettoeffekten av ett sådant intag blir en generellt lägre risk för cancer.

Dessutom har man i vetenskapliga sammanhang sett en skyddande effekt mot kolorektalcancer från mjölkprodukter.

Notera att proteinrika vegetabilier, som baljväxter, nötter och frön och olika sädesslag behöver prepareras genom blötläggning eller groddning och framförallt syrning, för att inte störa människans ämnesomsättning och näringsupptag. I gamla kulturer som lever kvar i till exempel Afrika och är opåverkade av västvärldens moderna livsmedelsindustri, så kan man syra en gröt av säd i flera veckor, för att bli av med så mycket som möjligt av dess giftiga ämnen.

”De som slutar äta processat kött (skinka, bacon, leverpastej etc.) och inte grillar eller hård steker kött, samt minskar köttkonsumtionen rent generellt, kan minska risken för cancer.” – Unger-Sahlén

Jovisst, men detta gäller även för de som slutar äta processade och grillade eller hårt stekta vegetabilier. Att kött skulle vara cancerogent rent generellt stämmer inte.

Läs mer i min artikel: Generell köttskatt utan vetenskaplig grund

Det är hög tid att vi genomskådar den ensidiga, enfaldiga demoniseringen av animalier och börjar föra en ärlig, nyanserad debatt beträffande hur en hälsobringande matproduktion som är bra för naturen bäst kan se ut.

Text: Per Melin

Relaterat

Föregående artikelVarför är tjocktarms- och ändtarmscancer vanligare i högindustrialiserade utvecklingsländer?
Nästa artikelÄngssyra läker munsår, motverkar tandlossning och parasiter, renar blodet
TV Hälsa
TV Hälsa är en svenskägd hälsotidning som publicerar artiklar om hälsa, medicin, kostråd, träning och livsstil.

4 Kommentarer

  1. Hej Per Melin, jag heter Unger Salen inte Sahlen. Bortsett från detta är jag glad för ditt inlägg och jag delar många uppfattningar med dig. Jag har verkligen alltid gjort åtskillnad på ekologiskt kött och konventionell hög industrialiserat köttproduktion och jag menar som du att närodlat kött från djur som fått växa upp under omständigheter som liknar deras naturliga habitat, är bra kött.

    Jag äter själv lamm från min egen gård men definitivt inte varje dag. Jag är helt med dig att; ”Jordar som odlas utan att omväxlande betas, trampas och gödslas av djur förlorar koldioxid till atmosfären, utarmas på sikt”. De djur som får röra sig fritt och växla till nya betesmarker gör nytta i naturen.

    Jag skrev artikeln mot bakgrund av att man i den högindustrialiserade världen äter för mycket rött och processat kött, rent generellt och det är inte bra av många skäl. Du glömmer Per att kommentera det faktum att IARC och Världshälsan har klassat dessa som möjligen cancerframkallande. Vi kan utgå från att de har en del vetenskapliga fakta bakom sig.

    Det handlar inte om antingen eller utan att minska på konsumtionen vilket är bra för miljön, minskar CO2 utsläpp samt, är gynnsamt för hälsan. Jag håller med dig om att kött innehåller hela komplex av näringsämnen som är svåra att ersätta. Problemet är att vi äter för mycket kött. Processat kött kan man faktiskt leva utan såvida inte de är helt fria från konserveringsprodukter.

    Animaliskt protein kommer även från mjölkprodukter. En stor mängd vetenskapliga studier att det finns en klar länk mellan proteinkonsumtion från djurriket och cancer. Varför man rekommenderar att avstå från kött när man fått cancer är ett tillväxthormon kallat IGF-1. Det visar sig hjälpa cancertumörer att växa och överleva. Tillåt mig att säga att jag inte tror du är medveten om detta.

    Ett av otaliga studier om IGF-1 och cancer visar att de som hade en hög proteinrik diet hade större sannolikhet att dö av cancer jämfört med dem som hade en låg proteinrik kost (Enligt Valter Longo, professor of Biology at the University of Southern California (USC), och direktör vid ”The USC Longevity Institute”. Longo tillägger; ”When you have a lot of protein, these growth factors go up, and we’ve shown that they help normal cells become cancer-like cells, and then they help the cells grow”. Med andra ord; ”När intaget av animaliska proteiner är högt, går tillväxtfaktorn upp och, vi har kunnat bevisa att det hjälper vanliga celler att bli cancer-liknande celler, och får dem att växa”. Studien är publicerad i ”The Journal Cell Metabolism.”

    American Cancer Society rekommenderar;

    1) Ät grönsaker och frukt minst 5 ggr om dagen (“Eat five or more servings of a variety of vegetables and fruits each day”).

    2) Välj fullkorn framför raffinerade spannmål (“Choose whole grains in preference to processed (refined) grains.”)

    3) Begränsa konsumtion av processat och rött kött. (” Limit consumption of processed and red meats.”)

    Jag är inte lögnaktig när jag rekommenderar mindre köttintag, Per Melin, det finns klara vetenskapliga underlag för mina uttalanden.

    Med vänliga hälsningar Kerstin Unger Salen

    Referenser:
    Harvard study also mentioned a more recent study published in the British Journal of Cancer, in which 22,788 lactose-intolerant participants from Sweden were followed. The results reportedly showed that “low consumption of milk and other dairy products is linked with decreased risks of lung, breast and ovarian cancers”.

  2. “For a modern disease to be related to an old fashioned food is one of the most ludicrous things I have ever heard in my life.”

    Thomas Peter Cleave, kirurg

    Hej Kerstin Unger-Salén.

    Förlåt för felskrivningen av ditt efternamn i artikeln.

    Jag är medveten om IGF-1, men som så ofta när det gäller larm från etablissemanget, så är det bra att vara kritisk och titta närmare på både på helheten och detaljerna:

    https://www.saragottfriedmd.com/does-meat-cause-cancer-revisiting-the-meat-igf-1-and-cancer-connection/

    Den meta-studie som du hänvisar till och använder som bevis för att kött är skadligt för hälsan har kritiserats i senare studier:

    “It is essential that better-designed studies be conducted that use relevant concentrations of meat or meat-derived compounds in complex diets representative of the foods consumed by humans.”

    Association between red meat consumption and colon cancer: A systematic review of experimental results

    “In conclusion, the state of the epidemiologic science on red meat consumption and CRC is best described in terms of weak associations, heterogeneity, an inability to disentangle effects from other dietary and lifestyle factors, lack of a clear dose-response effect, and weakening evidence over time.”

    Red Meat and Colorectal Cancer: A Quantitative Update on the State of the Epidemiologic Science

    Vi måste också komma ihåg att inga studier har gjorts på naturligt ekologiskt kött och vilt, bara på fulkött från konventionellt uppfödda djur.

    Inte heller har man kunnat slå fast ens att konsumtion av konventionellt framtaget kött är cancerframkallande. Det är därför anti-köttdebattörer så gärna vill prata om rött kött och processat kött på en och samma gång.

    Visst, konventionell djuruppfödning är värd allt förakt, men detsamma gäller konventionell odling. Båda förstör naturen, djurlivet och människorna. Naturliga ekologiska kretsloppslantbruk med både djuruppfödning och odling är det enda som fungerar.

    Du tycker förresten att man skall lita på WHO i köttfrågan, men den organisationen desinformerar ofta, lobbar till exempel för vacciner.

    Vänlig hälsning

    Per Melin

    • Fermenterade vegetabilier kommer visserligen ifrån växtriket, men dess K2-vitamin är framställt av en annan levande organism. Skillnaden i hur mycket effektivare människan klarar av att ta upp näringsämnen ur födoämnen som utanför det egna matsmältningssystemet först har bearbetats av andra levande organismer, jämfört med vanliga vegetabilier, illustrerar hur beroende vi är av sådan mat, för att kunna utvecklas rätt.

      Näringsämnena från fermenterade grönsaker kan dock inte kallas animaliska, eftersom bakterier hör till ett eget rike av organismer.

Lämna ett svar