Norsk professor rekommenderar solarium mot mörkret

2047

Anna Böhlmark, pressfoto”Att förbjuda solarium är inte rätt väg att gå för att minska hudcancer!”. Det säger den internationellt erkända vitamin-D experten, norska professorn Johan Moan, till TV Helse.Moan är en cancerforskare vid norska Radium Hospital och Universitetet i Oslo.

Text: Anna Böhlmark

Precis som vi är beroende av luft och vatten, är vi är också beroende av solen.

”Våra förfäder bokstavligen formades av solen på savanner i Afrika för flera miljoner år sedan”, säger professor Moan.

Även om det kan minska risken för hudcancer, kan det förebygga förekomsten av många andra sjukdomar, inklusive andra cancerformer.

Precis som växter är beroende av solen för att producera energi och kolhydrater, är vår kropp beroende av solens UV-strålar för att producera vitamin D. På våra norra breddgrader har vi genom evolutionen fått en ljus hud.

En sådan anpassning har varit nödvändig eftersom det ökar upptaget av UV-strålar och därför även vitamin-D produktionen. Det hjälper dock inte när solen står lågt på himlen stora delar av året, och somrarna kan vara gråa och trista.

Listan över sjukdomar som vitamin D skyddar mot förlängs från år till år, då det ständigt kommer nya studier. En bra vitamin D-nivå minskar risken för allvarliga folksjukdomar som hjärt-kärlsjukdomar, en lång rad olika cancerformer, Alzheimers sjukdom, metabola syndromet och det påverkar vår mentala hälsa.

Även om vi kan kompensera med tillägg för brist på D-vitamin från solen, säger Moan att solen ger oss mer än bara vitamin D. Kroppen förmedlar solens strålar ner till minsta cell i kroppen och påverkar våra gener att visa sig från sin bästa sida.

Halten av vitamin D i blodet kan mätas genom tester, som tas på sjukhus eller hos läkare. Värdena anges i nmol/l. Vad betyder värdena, och vad är lämpliga riktmärken?

  • 50-150 (nmol/l): normala intervallet för 95% av befolkningen mindre än 50: de norska hälsovårdsmyndigheterna anser att det är otillfredsställande
  • mindre än 75: anses otillräcklig av flera internationella experter
  • 100-150: anses optimalt av flera internationella experter
  • 125-175: det normala intervallet för badvakter och andra som dagligen får mycket sol på kroppen
Föregående artikelHögt kolesterol? Statiner kan vara skadliga
Nästa artikelCannabis – Danmark 30 år före Sverige
Anna Böhlmark
Anna Böhlmark (född 1981) från Sollerön utanför Mora är journalist. Hon har en master i kommunikationsvetenskap och har bott 14 år i Italien. Anna talar flytande italienska, engelska och spanska och talar även kinesiska och franska. Anna har skrivit och fotat 7 år för tidningen 2000-Talets Vetenskap. Dessutom producerar hon dokumentärfilmer. Hon driver det egna medieföretaget Pelicana.

Lämna ett svar