Svampens magiska värld öppnar för ny vetenskap. Nyligen kom en ny forskningsrapport som publicerats i ”Nature – International Journal of Science”, som visar vilken effekt svampen kan ha för binas hälsa, något som vi människor kan dra nytta av i framtiden.

Text: Arnt-Olav Enger | Översättning: Madeleine Lidman

Den ledande forskaren bakom forskningsrapporten, mykologen Paul Stamets besökte Norge i september för att föreläsa om svamparnas fantastiska egenskaper. Läkaren Geir Flatabø och författaren och svampjägaren Anne Elisabeth Scheen, träffade Paul Stamets i Burudvann i Lommedalen, för att prata om den nya forskningen. Du kan se det första videoavsnittet nedan av ”Svampen magiska värld: Svampen i balans med naturen”.

Extrakt av fnöskticka reducerar virus i honungsbin

Vågor av mycket smittsamma virus som sveper genom globala populationer av honungsbin, har bidragit till en nedgång i honungsbinas hälsa under senare år. Bina har observerats när de ansamlas på svampmycelium, vilket tyder på att de kan lockas till svampen på grund av ett medicinskt eller näringsmässigt värde.


Mikrosvampar (fungi) är kända för att producera ett brett spektrum av kemikalier med antimikrobiell aktivitet, inklusive ämnen som är aktiva mot bakterier, andra svampar eller virus.


Annons från Medhelse.no
Annons från Medhelse.no
Forskare har testat extrakt från mycelet hos flera svampsorter som är kända för att ha antivirala egenskaper. Extrakt från fnöskticka (Fomes) och reishi-svampar (Ganoderma), minskade nivåerna av honungsbinas deformerande vingvirus (DWV) och Lake Sinai-virus (LSV) på ett dosberoende sätt.

Fältförsök visar att kolonier med Ganoderma resinaceum-extrakt en minskning på 79 gånger i DWV och 45,000 till 1 i reduktion i LSV, jämfört med kontrollkolonierna. Resultaten tyder på att honungsbin kan få hälsofördelar av svampar och deras antimikrobiella föreningar.

Text: Arnt-Olav Enger

Referens

Föregående artikelLMV: Medivir varslar – 60 tjänster försvinner
Nästa artikelKarolinska: Smartare kirurgiska instrument under utveckling
Arnt-Olav Enger
Arnt-Olav Enger är en frilansande videojournalist, reporter, filmproducent och fotograf. Han har en utbildning från University of Teesside och bor för närvarande Telemarken i Norge. Han är innehållsproducent för TV Helse Norge.

Lämna ett svar