Ökande intresse för stadsjordbruk

1289

Arnt-Olav Enger

Stadsjordbruk även kallat urbant jordbruk har blivit en ökande trend i norska gemenskaper. Små och stora grönsaksodlingar dyker upp i olika stadsdelar vilket förgyller stadsbilden. Bakken Folkehage är ett projekt i den norska kommunen Skien som pågått i tre år. Intresset och deltagandet har stadigt ökat.

Text: Arnt-Olav Enger

Paret Tone och Knut driver en köksträdgård i den norska kommunen Skien som ett projekt för att öka medvetenhet och kunskap om närodling. Här kan deltagare skörda vad de önskar vare sig de bor i området eller är förbipasserande. Konceptet baseras på projektet det engelska Incredible Eadible i Todmordon, ett annat exempel på den ökande trenden av urbant jordbruk.

Intresset är stort och Bakken Folkehage involverar både skolor och förskoleverksamhet för att lära barn hur enkelt och billigt det kan vara att odla mat själv. Det är även viktigt att barnen får uppleva glädjen som följer med odlingsarbetet.

Tone och Knut påpekar också att det ska vara säkert att driva sin egen grönsaksodling. Den fungerar som en lekplats och det ska vara tryggt att smaka på det som finns där.

Stadsjordbruk stimuleras av samarbeten

Det har också etablerats ett samarbete med studenter från Lantbrukshögskolan i Ås. De skrev en master-uppsats om urbant lantbruk, ett projekt som Telemark Fylkeskommun gett stöd till.

Stödet från Fylkeskommun och inspiration från andra liknande projekt håller liv i Bakken Folkehage. Från att ha startats upp och drivits av ett par entusiaster kan det komma upp till 40 frivilliga personer som samlas i trädgårdsodlingen varje tisdag.

”Vi önskar att fler sätter igång med att odla själva för det är inte så svårt att lyckas”, säger Tone. ”Du kan odla potatis och morötter i en hink på 10 liter på din veranda. Det behövs inte så mycket plats.”

Text: Arnt-Olav Enger, ”Økende interesse for urbant landbruk” | Översättning: Torbjörn Sassersson

Bakken Folkehage i Skien, Norge - Foto: TV Helse
Bakken Folkehage i Skien, Norge – Foto: TV Helse
Föregående artikelBlodprov visar hur du bäst kan få viktminskning
Nästa artikelFick synen tillbaka med ögonakupunktur
Arnt-Olav Enger
Arnt-Olav Enger är en frilansande videojournalist, reporter, filmproducent och fotograf. Han har en utbildning från University of Teesside och bor för närvarande Telemarken i Norge. Han är innehållsproducent för TV Helse Norge.

Lämna ett svar