Omeprazol och Losec ökar risken för tarminfektion och för tidig död

245281
Lars Bern varnar för Losec och Omeprazol
Lars Bern (2015) – Foto: Torbjörn Sassersson, NewsVoice.se

Lars Bern varnar för magmedicinen Losec från AstraZeneca. Den som tar den eller generikat Omeprazol för länge kan skada tarmfloran och drabbas av både tarminfektion och lunginflammation. Han får stöd från läkare som också varnar. 

Lars Bern brukar på sin blogg återkomma till vårdens systemfel, en vårdindustri till stor del baserad på en kemteknisk skolmedicin. Det allvarligaste problemet är fixeringen vid att enbart försöka sopa symptom under mattan och därmed ge skenet av att patienten blir frisk. Istället för att utreda bakomliggande orsaker och söka bot döljs sjukdomens bakomliggande orsaker. Följden blir nya sjukdomar eller att samma sjukdom som doldes återkommer.

Lars Bern ger ett generellt exempel:

”Den som t.ex. kontaktar sjukvården för att man fått ont, erbjuds direkt ett värkpiller för att dölja det onda. Först i andra hand kommer en utredning av vad som orsakat smärtan. Med pillren kommer en rad bieffekter som ofta är minst lika allvarliga som det som behandlas.”

Lars Bern fortsätter med att berätta om hur han fick läkemedel mot värk och hur det slutade med allvarliga hjärtproblem som biverkan. Han valde därför hellre värken.

Losec och Omeprazol botar inget

Losec
Losec – FASS om Losec

Ett exempel aktuellt för miljontals människor i världen är problemet med sur mage. Bern nämner AstraZenecas genom tidernas störst kassako, preparatet Losec och dess generika tex Omeprazole. Bern tar upp artikeln: ”Drug Routinely Prescribed to Hospitalized Patients May Raise Risk of Dying” som varnar för att hälften av alla patienter som blir inlagda eller besöker sjukhus i USA får protonpumpshämmare – som Losec – med konsekvensen att patienterna riskerar att utveckla allvarliga mag- och tarminfektioner som i sin tur kan leda till döden.

Bern skriver att Barry J. Marshall och J. Robin Warren upptäckte att gastrit och magsår orsakades av bakterien Helicobacter pylori. Därför kom de fram till att man med lämplig antibiotika kunde bota dessa infektioner.

Tack vare framgångsrik marknadsföring för Losec och Omeprazol finns det ännu idag miljontals människor runt om i världen som äter preparatet (och dess generika), istället för att göra något åt orsakerna till sina sura magar, konstaterar Bern och allt sker medan de flesta är omedvetna om riskerna.

Magsyran – immunförsvarets dörrvakt – reduceras av Losec och Omeprazol

Många har missat det enkla faktum att magsyran – immunförsvarets dörrvakt  – är en mycket viktig del av vårt immunförsvar. Dämpar du produktionen av magsyra med Losec eller Omeprazol öppnar du dörren för bakterier och virus att härja fritt inuti i din kropp.

”Studier visar att de som står på dessa piller löper en ökad risk att drabbas av lunginflammation och tarminfektionen Clostridium difficile. Den senare förekommer oftast i anslutning till antibiotikabehandling som skadat den naturliga tarmfloran.” – Lars Bern

De som är särskilt utsatta för dessa livshotande tillstånd är främst de äldre och svaga. Situationen blir ännu värre när vårdpersonalen sätter in Losec eller Omeprazol som en ”beredskapsåtgärd” när någon läggs in på sjukhus. Följden är dödsfall bland inlagda patienter.

Lars Bern konstaterar att dessa exempel visar att skolmedicinen är inne i en återvändsgränd. Den medicinska forskningen måste tänka om och försöka bygga upp kunskaper om hur sjukdomar förebyggs och botas på riktigt.

”Prioriteten är alltid nya livstidspiller som industrin kan ta patent på och sälja med stora vinster. Friska människor är inte lönsamma för denna industri.” – Lars Bern

Lars Bern får stöd från flera svenska läkare som varnar:

”Under senare år har det emellertid publicerats observationsstudier och fallrapporter som talar för ett samband med allvarliga biverkningar, såsom pneumoni, tarminfektion och fraktur. Ökad kardiovaskulär mortalitet har också rapporterats hos patienter som tar PPI tillsammans med ASA.” – Läkartidningen

Text och foto: Torbjörn Sassersson

Lars Bern är författare och näringslivsprofil. Han är utbildad vid Chalmers i teknisk fysik och var bla VD på Svensk Metanolutveckling, Ångpanneföreningen, Svenska Miljöforskningsinstitutet IVL och Incentive (Gambro). Han är ledamot i Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademin och var tidigare ledamot i Kungliga Vetenskapsakademins miljökommitté. Bern var ordförande och styrelseledamot i Det Naturliga Stegets Miljöinstitut och vice ordförande för Cancerfonden. 

Läs mer om Bern på Antropocene. Bern skriver om: Hälsopolitik, makropolitik, miljö- och klimatfrågan. Lars Berns artiklar återpubliceras ofta i NewsVoice.

Referenser och källor

Föregående artikelBasilika har många oväntade hälsoeffekter
Nästa artikelDen medicinska journalisten dr Maryanne Demasi varnar för statiner

14 Kommentarer

 1. Ja det där om piller det skriver jag under på direkt jag fick gå i 20 år minst där man bara skrev ut värktabletter först efter tredje resan med ambulans till mora lasarett fick en ung kvinnlig läkare se hur väldigt dåligt jag mådde hon tog tag i anledningen till det ond och det konstaterades att jag hade sarkoidosis en sjukdom som nästlar sig in i kroppens immunförsvar och gör så att man blir sjuk, det var det i och för sig en läkare som va inne på långt tidigare men han fick sluta på vc där jag sökte hjälp, nu på äldre dar när all kraft kramats ur kroppen görs halvtama försök att utreda nu när det är för sent, så är det något jag har erfarenhet av så är det piller både oralt och i ändan och jag har gått på typ losec i 15 år minst så då är det kanske därför jag har problem med magsäck och tarmar då jag har haft blödande magsår t.ex i slutet på förra året jag trodde helt klart att nu hade jag gjort ifrån mig på denna sidan graven men jag överlevde mot alla odds

  • Prova uteslut gluten ur kosten! så kanske du har turen att slippa omeprazol, Ibland kan magkatarr vara att du reagerar mot gluten. Man kan vara allergisk mot proteinet i råg, korn och vete!

 2. Eliten har alltid lurat undersåtarna. Även undersåtarna lurar varandra när det passar. Så detta att luras är egentligen något som vi alla håller på med – om det av olika anledningar passar!!! Verkningsgraden på lurendrejeriet är dock störst när makthavarna luras. Om det kommer fram att man är lurad kan det ju verka som om man är lite dum, så därför vill ju ingen erkänna att han blivit lurad.

  Min historielärare i gymnasiet sa´en gång på lektionen att ”om det så bara finns två människor kvar på denna jord så kommer alltid den ene att lura skjortan av den andre”. Hur går detta ihop med det som Lars Bern skrivit ovan? Ja, det gäller att ha kännedom om vissa saker. Det finns förklaringar till varför koncentrationen av olika substanser i blod och andra kroppsvätskor ökar vid olika former av sjuklighet: långsam, nästan helt dold mikrobiologisk växt pågår då i våra vävnader. Dessa luckras då upp, vilket leder till läckage och substanser som i hälsotillståndet håller sig i vävnaderna läcker då ut i kroppsvätskan, där koncentrationen av dessa substanser ökar.

  Så är det till exempel när cholesterolkoncentrationen ökar i kroppsvätskan. Detta innebär alltså inte nödvändigtvis att cholesterolet har ökat i mängd relativt till hela kroppen.

  Detta gäller även många andra substanser vars koncentration i blodplasman ökar när hälsotillståndet av olika anledningar sviktar. De sura fosfataserna vid prostatacancer är ett exempel. Mycket av provtagning kan således indikera att ”dold ” mikrobiologisk växt är på gång i vävnaderna när koncentrationen av olika substanser ökar i plasman. Att sänka mängden av dessa substanser med hjälp av kemiska knep är något som man håller på med i sjukvården.

  Exempelvis kan det då vara så att statinerna ingår förening med cholesterol och bildar ett nytt ämne i kroppsvätskan som man tiger om när man med sina gängse analysmetoder konstaterar att koncentrationen av cholesterol minskar när man ”behandlar” en individ med statiner. Det är alltså sannolikt så att statin-”behandling” är ett symptomkamouflage och att den dolda infektionsväxten i vävnaderna som gör att olika substanser i dessa – här cholesterolet – därvid läcker ut i kroppsvätskan, är den motor som håller igång försäljningen av statiner. Att man inom forskningen tiger som muren om dessa dolda – i vävnaderna – långsamt gående mikrobiologiska växtprocesser kan rubriceras som ett internationellt bedrägeri eller lurendrejeri.

  Att förslaget/slugt ordinera symptomdämpande medel till sjuka leder till att dold sjukdomsalstrande mikrobiologisk växt får fortsatt fritt spelrum i vävnaderna med ytterligare accentuering av olika former av kronicitet och det utan symptom. Det rapporteras då och då att detta även gäller de medel som inom vården ordineras då det föreligger symptom från magregionen.

  ”Vissa” tjänar oändligt genom att se till att inte någonting om saken får komma fram. I ett större sammanhang innebär det att alla förlorar på detta, men för stunden är det lönsamt både för ”vissa” och för samhället i stort därför att man genom att enbart dämpa symptom vid många former av kronicitet också snabbar på elimineringen av tärande och sjuka, vilka för det mesta är i hög ålder. Detta är politiskt korrekt.

 3. Tusen tack för denna fantastiska artikel om medicin för magsyra.
  Sist jag var hos in läkare på vårdcentralen konstaterade han (efter min beskrivning av besvären) att jag har problem med uppstötande magsyra och skrev ut en medicin som heter Esomeprazole Ranbaxy 20 mg. Jag skulle ta en tablett morgon och kväll. Jag tog bara en varje dag utom en dag då jag tog två. Jag blev så sjuk att maken ville köra mig till akuten men istället slutade jag äta medicinen. Jag åt sammanlagd en halv karta. Sedan började jag dricka örtter istället för kaffe, åt havregrynsgröt, havrebröd, havre i filmjölk osv. Började även med ca en matsked pumpakärnolja varje morgon. Besvären lindrades omedelbart men är inte borta. Känner mig så befriande att slippa skolmedicinen. Har ringt min läkare men ej fått någon respons. Ska försöka igen. Tack för denna artikel från er och att ni finns, ni kan rädda många människors lidande med alternativ behandling och upplysning.
  Med vänlig hälsning
  Helga Berglund

 4. Jag tog under de senaste åren 1 omeprazol/dag. I januari 2017 började jag med LCHF-kost, vilket innebär att jag inte äter bröd, ris, pasta, potatis o rotfrukter med många kolhydrater och inget socker. Försökte i början av förra året att ta Omeprazol mer sällan och klarade 3-4 dagar. Tog istället nån tsk vinäger i ett glas vatten 1/2 timme innan måltid! Nu är jag helt fri från Omeprazol och tog min sista 8 augusti 2017! Tror att omläggning av kosten har gjort att jag kunde sluta! -Idag januari 2019 har jag fortfarande inga problem – har gått ner 9 kg – och är inte lika strikt LCHF som tidigare, men undviker bröd med vetemjöl. Bakar ett nötfröbröd, som jag äter en skiva av på morgonen och njuter av mitt fröknäcke med mandelmjöl i! Undviker de flesta mjölsorter! Glad att jag kom ifrån Omeprazolen! Hälsningar Kerstin Riedel

 5. Japp, kroppen är ett flöde där en sak ger en annan och mediciner utan utredning om bakomliggande orsak är konstgjord andning för det kommer tillbaks eller något annat baserat på samma bakomliggande faktor och detta har bara rullat på lika länge som sjukvården har funnits, 8 års studier och man kan verkligen fråga sig varför den bakomliggande faktorn inte verkar finnas med i studiematerialet.

 6. Jag har ätit losec i ca 10 år. Fick ingen hjälp från skolmedicin läkarna,förutom förnyade recept på losec. Fick totalförstöd mage/tarmflora, långvarig diarre’,ca 1 års tid. Fick ta tag i problemen själv,sökte alternativa lösningar på nätet. Började dricka raw äppelcidervinäger,en shot morgon och kväll,samt att jag lämnade bort vetemjöl och vitt socker,då slapp jag sura uppstötningar problemet. Mot diarre’n fungerade endast probioter tabletter, försökte sluta med dom men då återkom diarre’n. Åt dom ända tills jag började fermentera surkål själv,då blev tarmen glad. Kommer aldrig att röra mediciner igen. Dricker fortfarande idag raw äppelcidervinäger och äter 2x 1 msk fermenterad surkål dagligen,mage och tarm mår utmärkt.

 7. Har tagit Omeprazol i flera år p.g.a hål i magmun. Varje år fick jag lungproblem och hade utvecklat infektioner i magsäck. Åkte till SriLanka på semester och sprang på homopatiläkare där jag fick örter av olika slag. En månad senare var jag problemfri. Ingen medicin efter detta. Måste dock vara försiktig med vad jag äter och inte för sent på kvällen. Har skaffat GastroSan på hälsokosten som jag kan ta om jag ätit för sent eller för mycket. (Denna skall EJ tas i samband med annan magmedicin.)

 8. Jag är nöjd över all information.
  Akut magont. Akutlökare skrev ut Omeprazol. Fick ont i huvudet. Trött.Missmodig. Bytt ut till 20 mg Losec.
  Känner mig ibfekterad i huvudet och halsen. Trött.
  Dags att dricka vinäger shot ?
  Interagerar LOSCEC med Pradaxa ?
  Enl ovan kolesteroltabletter Lipitor kan försvåra läkningen tillsammans med LOSCEC ?
  Hoppas på kommentarer.
  Har medicinerts i 5 dagar.

 9. Jag är chockad över att lekmän ska behöva informera allmänheten om det som läkare borde veta och säga!

 10. Jag har ibs med elakartade smärtor, gluten och laktos intolerans, tagit bort hela gallblåsan och en del av levern, och haft ulerös colit i tjocktarmen i några år.
  Jag har haft, viox tabletter, omeprazol, esomeprazol, losec, gaviscon, reduflux, novaluzid, ranitidin, ibumetin, ibuprofen,zantac, allt skit man kan tänka sig. Jag har fått epec bakterie 3ggr värre än salmonella. jag överlevde den med. Jag har varit sjuk i magen sen jag var 23 år gammal. jag är idag 37 år gammal.
  Men idags läget käkar jag 0 tabletter, och kör min gluten och laktosfria diet, tar inolaxol 5mg varje morgon.
  och har ändrat min livsstil genom att stressa mindre. Jag mår bra skapligt och arbetar. så mediciner är aldrig bra för magen.

Lämna ett svar