Livsmedelsindustrin älskar när vi fastnar i diskussioner om huruvida det är kött eller vegetabilier som är nyttigt/farligt. Med dessa förhalar vi nämligen allmänhetens förståelse av hur en verkligt hälsobringande kost ser ut. Följden blir att opinionen mot och utfasningen av livsmedelsindustrins naturvidriga och hälsovådliga matproduktion ytterligare fördröjs.

Text: Per Melin | Skotsk höglandsboskap. Foto: Hussain Ibrahim. Licens: Unsplash.com (free use)

Debatten:

Absolut viktigast är att onaturligt framtagna animalier och vegetabilier helt försvinner och ersätts av mat som har fötts upp respektive odlats på naturens villkor. För det krävs lagom stora lantbruk med balans mellan djurhållning och odling.

Följaktligen är påståendet: ”av solidariska skäl kan vi minska köttkonsumtionen” irrelevant och lika missvisande som ”av solidariska skäl kan vi minska konsumtionen av vegetabilier”. Animalier och vegetabilier har båda sina givna platser i produktionen av mat och den optimala balansen dem emellan bestäms av naturen.

Att inte blanda äpplen och päron

Det är viktigt att vi i debatten om vad som är bra mat genomgående håller isär riktigt kött och fulkött. Kött från naturligt ekologiskt uppfödda djur är inte alls samma sak som kött från konventionellt uppfödda djur. Samma förhållande gäller mellan naturligt ekologiskt respektive konventionellt industriellt framodlade vegetabilier. Den konventionella odlingen är lika skadlig för människan, djuren och naturen, som den storskaliga industriella djurhanteringen.

Ju mer konsekvent och fokuserad kostdebatten är, desto bättre. Vi vill ju lära oss hur det verkligen ligger till, inte bli förvirrade av osakliga, distraherande argument.

Demonisera inte djur som lever av gräs

Att gräsbetande djur bajsar och kissar är helt naturligt och utgör inget problem. Så har de alltid gjort, till gagn för jordkvaliteten och koldioxidinbindningen i marken. Däremot orsakar både konventionell djurhållning och konventionell odling miljöproblem i form av förstörda jordar, med förlust till atmosfären av den så viktiga och livgivande koldioxiden, samt mer eller mindre förstörda vattendrag.

Dr Mercola och ketogen kost

Det pågår en hel del forskning idag på ketogen diet (KD) och cancer, detta eftersom man i vetenskapliga studier har sett att densamma svälter cancer:

”KD weakens cancer cells by glucose restriction and the inherent anti-cancer effects of ketone bodies while simultaneously conferring a protective advantage to the healthy tissue capable of ketone metabolism.” – The Ketogenic Diet and Hyperbaric Oxygen Therapy Prolong Survival in Mice with Systemic Metastatic Cancer.

Dr Mercolas engagemang i frågan är alltså inte ogrundat.

Animalier och vegetabilier i kosten ger människan störst hälsofördelar

Det finns mycket att skriva om, beträffande hur animalier och vegetabilier näringsmässigt kompletterar varandra och hur de på evolutionär och individuell nivå har bidragit och bidrar till vår utveckling. Värt att nämnas just här är, att båda matgrupperna ger näringsämnen som dödar cancerns stamceller.

Text: Per Melin

Relaterat

Föregående artikelReplik: Köttproduktion ger miljöproblem och köttätande kan skada hälsan
Nästa artikelVarning för cancerframkallande bindor och tamponger
TV Hälsa
TV Hälsa är en svenskägd hälsotidning som publicerar artiklar om hälsa, medicin, kostråd, träning och livsstil.

11 Kommentarer

 1. Har läst Tomas Seyfried som ligger bakom ketodieten och hela resonemanget är jätteintressant men en normal keto diet innehåller alldeles för mycket rött kött och andra animaliska proteiner.Inte bra med tanke på tillväxtfaktor som ska undvikas vid cancer eller för att förhindra att cancern kommer tillbaka eller/och metastas bildning. Däremot finns en vegan keto diet som jag rekommenderar för dem som har cancer eller just avslutat cancerbehandlingar och vill tillföra extra näring, avgifta kroppen (kött avgiftar inte kroppen)och bygga upp immunförsvaret.I 25 cancer stemcells killing foods ingår inte kött.
  Cancer Council, Australien, säger följande”There is now a clear body of evidence that bowel cancer is more common among those who eat the most red and processed meat. Processed meat consumption has also been strongly linked to a higher risk of stomach cancer.

  Red meat may affect cancer risk because naturally occurring chemicals formed during digestion have been found to damage the cells that line the bowel, which may cause cancer

  • Kerstin Salen 29 augusti, 2019 at 23:40

   En ”normal keto diet” går inte ut på att man skall äta en massa proteiner, utan att man skall ersätta energirika kolhydrater med mättat fett av högsta kvalitet, som naturligt kokosfett och naturligt smör.

   Förr skrämde man med att mättat fett var farligt, Nu, när allmänheten förstår bättre, så har man bytt strategi och börjar skrämma med kött, istället. Vi får se hur länge detta förblir en fluga inom mainstreammedia, livsmedels- och läkemedelsindustrin.

   Hur högt är ett lagom dagligt intag av högvärdigt protein? Det är lite individuellt, men mellan 50 och 90 gram, beroende på person och aktivitet. Detta motsvarar till exempel ungefär:

   Ägg 400-700 gram eller 6-11 stycken

   Kött 250-450 gram

   Fisk 300-530 gram

 2. Kerstin Salen 29 augusti, 2019 at 23:40

  Angående din kommentar ”I 25 cancer stemcells killing foods ingår inte kött”:

  Greenmedinfo – 25 Cancer Stem Cell Killing Foods Smarter Than Chemo & Radiation :

  ”Vitamin D3 – Fish, egg yolk, beef, cod liver oil”

  https://www.greenmedinfo.com/blog/25-cancer-stem-cell-killing-foods-smarter-chemo-radiation

  Återigen, ”Att inte blanda äpplen och päron

  Det är viktigt att vi i debatten om vad som är bra mat genomgående håller isär riktigt kött och fulkött.”:

  1. Apropå ”Processed meat consumption has also been strongly linked to a higher risk of stomach cancer.”:

  Återigen går man ifrån ämnet och fokuserar på processat kött, som inte har med naturligt ekologiskt kött att göra.

  2. Observera det återkommande ordet ”may” i citatet som du återger:

  ”Red meat may affect cancer risk because naturally occurring chemicals formed during digestion have been found to damage the cells that line the bowel, which may cause cancer.”

  De med en agenda att bevisa köttets inbyggda farlighet har det svårt, måste blanda ihop fulkött med naturligt kött, processat kött med kött och hälsosamma mängder kött med ohälsosamt stora mängder fulkött. Ändamålen helgar medlen.

  Inte vare sig Thomas Seyfried, Dr Mercola eller jag har någonsin påstått att ”those who eat the most red and processed meat” gör ett klokt dietval.

  Beträffande vegan ”keto diet”, så kan fungera för somliga, men många tål inte vare sig sojaprodukter eller de svårsmälta nötterna och fröna i någon större mängd, alternativt inte alls. Bland annat dessa personer kommer så klart att välja den hälsobringande och effektiva animaliska keto-dieten.

  Enda skillnaden mellan vegansk och animalisk ketodiet är att man i den animaliska varianten fogar en lagom mängd animaliska proteinkällor till den mycket vegetabilierika kostplanen. Detta orsakar inga som helst problem.

  Jag skulle förresten inte rekommendera att man äter soja i någon större mängd. Tempeh kan till viss del vara bra, eftersom en fermenteringsprocess där har förstört en väsentlig andel av sojans antinutrienter.

  Det vore intressant att få veta hur den vegetabiliska ketodiet som du rekommenderar ser ut, Kerstin.

  Vänlig hälsning

 3. Her Per, Jag tror vi har sagt det mesta och får nöja oss med att det är upp till läsarna att dra sina egna slutsatser och informera sig. Medvetna val är kunskapsbaserade. Det är intressant hur du vill baxa in mig i ett veganhörn men du kommer inte att lyckas för jag är själv ekologisk köttätare. Jag kan visst separera på fulkött och annat bra ekologiskt kött men jag vänder mig till den stora skaran av människor som äter som de flesta svenska gör och jag kan lova att det inte bara är ekologiskt. Du lever i en idealisk värld där man skulle önska alla kunde befinna sig, men verkligheten ser annorlunda ut. Jag har läst Greenmed info och där nämns alla vitaminer och näringsämnen som är viktiga mot cancer. Dr3 nämns också och matkällan för D3 är lax (ingen bra ide att äta odlad lax) torskleverolja,, kött. äggulor etc. Vad du glömt bort är att den viktigaste källan till D3 är solen och när den inte finns ska vi äta gärna mer än 2000 IU kosttillskott i form av D3 och K2. Hur mycket animaliska produkter du än vräker i dig så kan det aldrig täcka ditt vinterbehov av D vitamin. Du har faktiskt misstolkat informationen och så här ser den ut i sin helhet (se nedan). De påpekar att D3 är jätteviktigt och visar i vilka matprodukter vitaminet återfinns men det betyder inte att de föreslår att alla ska äta mängder med ekologiskt kött eller lax, för att täcka sitt D3.behov. Alla i Sverige borde ta D# vitamin under hela mörka vinterhalvåret då det är ett vitamin som tar hand om många livsviktiga funktioner i kroppen.
  Detta är deras rekommendationer i sin helhet.Som du ser är nästan allt utom D# plantbaserade näringsämnen.

  Epigallocatechin-3-gallate (EGCG) – Green Tea

  6-Gingerol – Ginger

  β-Carotene – Carrot, Leafy Greens

  Baicalein – Chinese Skullcap

  Curcumin – Turmeric

  Cyclopamine – Corn Lilly [we do not suggest consuming this plant; this simply illustrates natural components exist that kill cancer stem cells]

  Delphinidin – Blueberry, raspberrry

  Flavonoids (Genistein) – Soy, red clover, coffee

  Gossypol – Cottonseed [we do not suggest consuming this plant; this simply illustrates natural components exist that kill cancer stem cells]

  Guggulsterone – Commiphora (myrrh tree)

  Isothiocyanates – Cruciferous vegetables

  Linalool – Mint

  Lycopene – Grapefruit, tomato

  Parthenolide – Feverfew

  Perylill alcohol – Mint, cherry, lavender

  Piperine – Black pepper

  Placycodon saponin – Playycodon grandifloruim

  Psoralidin – Psoralea corylilyfolia

  Quercetin – Capers, onion

  Resveratrol – Grapes, plums, berries

  Salinomycin – Streptomyces albus

  Silibinin – Milk Thistle

  Ursolic acid – Thyme, basil, oregano

  Vitamin D3 – Fish, egg yolk, beef, cod liver oil

  Withaferin A – Withania somnifera (ashwaganda)

 4. Kerstin Salen 31 augusti, 2019 at 12:16

  Hej Kerstin.

  Jag har förstått av det du har skrivit tidigare i den här följetongen, att kött ingår i din kost.

  Det stämmer inte att jag ”vill baxa in” dig i ett veganhörn, har aldrig ens tänkt tanken. Dock blev jag i och med det som du skrev ovan uppriktigt och välvilligt intresserad av hur den ketogena vegandiet ser ut som du rekommenderar:

  ”Däremot finns en vegan keto diet som jag rekommenderar för dem som har cancer eller just avslutat cancerbehandlingar och vill tillföra extra näring, avgifta kroppen (kött avgiftar inte kroppen)och bygga upp immunförsvaret.”

  Vegetabilier är fantastiska, liksom animalier.

  Det stämmer inte att jag ”lever i en idealisk värld där man skulle önska alla kunde befinna sig”, men jag hoppas att vi kommer dit någon gång. För att den önskan skall kunna då i uppfyllelse, så måste vi dock göra rätt ifrån början och förstå vad människorna behöver äta för att våra kroppar och jorden skall få vad de behöver. Där ingår naturlig ekologisk uppfödning av djur och ekologisk odling i naturliga kretslopp och proportioner, inte en överdimensionerad och därmed ohållbar produktion av vegetabilier på bekostnad av för människan och jordarna livsnödvändiga animalier.

  Skrämselpropaganda mot kött genom utsuddning av gränserna mellan processat kött, konventionellt fulkött och naturligt ekologiskt kött kommer aldrig att leda till någonting bra. I och med din senaste kommentar, så förstår man eventuellt varför du inte har varit strikt i din särskiljning mellan bra och dåligt kött:

  ”Jag kan visst separera på fulkött och annat bra ekologiskt kött men jag vänder mig till den stora skaran av människor som äter som de flesta svenska gör och jag kan lova att det inte bara är ekologiskt.”

  Nej, det är inte bara ekologiskt, men då är det vettigare att göra reklam för ekologiskt, än att skrämma ovetande människor med att kött generellt skulle vara farligt. Det är ju inte sant.

  Vem har påstått att man skall äta odlad lax?

  Var någonstans hittar du att jag har glömt solen som den viktigaste D-vitaminkällan? Vi har ju inte ens berört det ämnet tidigare.

  På vilket sätt menar du att jag skulle ha misstolkat informationen i Greenmedinfo:s artikel? Var någonstans har jag enligt dig påstått att inte nästan alla upptäckta ämnen som dödar cancerns stamceller kommer från växtriket? Jag betonade bara att animaliskt D3 som dödar cancerns stamceller finns i animalier, inklusive kött, eftersom du skrev ”I 25 cancer stemcells killing foods ingår inte kött.”

  ”Hur mycket animaliska produkter du än vräker i dig så kan det aldrig täcka ditt vinterbehov av D vitamin”, skriver du. För det första har jag aldrig diskuterat hur mycket D3-vitamin vi skall få i oss, bara påpekat att det näringsämnet ingår i animalier och dödar cancerns stamceller.

  För det andra så är det ett oriktigt påstående, att animalier inte kan täcka vårt D3-vitaminbehov under vinterhalvåret. Här nedan är några exempel på animalier och hur mycket D3-vitamin som de ger per 100 gram:

  Ägg 1,4 yg = 56 IE

  Grädde 0,4 yg = 16 IE

  Griskött 0,8 yg = 32 IE
  Nötkött 0,5 yg = 20 IE
  Kyckling 0,4 yg = 16 IE
  Lamm 0,4 yg = 16 IE

  Sardiner 15 yg = 600 IE
  Makrill 13 yg = 520 IE
  Sill 12 yg = 480 IE
  Hälleflundra 9 yg = 360 IE

  Detta skulle innebära att man en normal dag till exempel kan få i sig följande mängd D3-vitamin via kosten:

  Frukost 3 stycken ägg ger cirka 110 IE
  100 gram grädde ger 16 IE

  Lunch 150 gram sardiner ger 900 IE

  Middag 150 gram nötkött ger 30 IE

  Totalt 1056 IE D3-vitamin från maten.

  Detta klarar vi oss på under vinterhalvåret, om vi tankar sol under sommarhalvåret. För övrigt är jag mycket för kosttillskott, av hög kvalitet, som ett komplement till maten, vilket framför allt är behövligt för de som äter lite eller inga animalier.

  Du anser att vi skall äta K2 i form av kosttillskott, men detta behöver inte omnivorer göra, eftersom det vitaminet finns i animalier, som nötkött, lamm, kyckling, ägg, ost, kefir, youghurt och smör. Dessa måste dock komma från naturligt ekologiskt uppfödda djur för att ge K2. Även surkål och natto, fermenterad soja, ger K2.

  Vänlig hälsning

  Per Melin

 5. Kerstin Salén Vilket hörn var din tanke att baxa in den stora skaran i ?

  Lögnhörnet om att CO2 är orsak till en global uppvärmning.

  Väldigt vad du svänger ifrån ämnet. Du äter själv kött men uppmanar oss att inte göra det !

  Dessvärre har den stora skaran lyssnat på myndigheternas kostråd och slevat i sig lättprodukter.

  När vi lämnade det nyttiga animaliska fettet kom de metabola sjukdomarna.

  Vi får också hunger efter kolhydrater som livsmedelsindustrin ser till att vi ska få i oss. Till läkemedelsbolagens stora lycka .

  Dig får vi se upp med ! Du är en ulv i fårakläder.

  • Myndigheternas kostrekommendation att vi skall äta lättprodukter har, precis som Maj Rehnberg skriver, lett till hunger efter, i brist på mättat fett, energirika kolhydrater, vilka livsmedelsindustrin medvetet har låtit svämma över affärerna med.

   I och med att denna snedfördelning mellan makro-näringsämnen driver fram kostrelaterade sjukdomar, så har läkemedelsindustrin ända ifrån början mer än gärna varit med på bedrägeriet.

 6. Hej Kerstin.

  Jag har förstått av det du har skrivit tidigare i den här följetongen, att kött ingår i din kost.

  Det stämmer inte att jag ”vill baxa in” dig i ett veganhörn, har aldrig ens tänkt tanken. Dock blev jag i och med det som du skrev ovan uppriktigt och välvilligt intresserad av hur den ketogena vegandiet ser ut som du rekommenderar:

  ”Däremot finns en vegan keto diet som jag rekommenderar för dem som har cancer eller just avslutat cancerbehandlingar och vill tillföra extra näring, avgifta kroppen (kött avgiftar inte kroppen)och bygga upp immunförsvaret.”

  Vegetabilier är fantastiska, liksom animalier.

  Det stämmer inte att jag ”lever i en idealisk värld där man skulle önska alla kunde befinna sig”, men jag hoppas att vi kommer dit någon gång. För att den önskan skall kunna då i uppfyllelse, så måste vi dock göra rätt ifrån början och förstå vad människan behöver äta för att våra kroppar och jorden skall få vad de behöver. Där ingår naturlig ekologisk uppfödning av djur och ekologisk odling i naturliga kretslopp och proportioner, inte en överdimensionerad och därmed ohållbar produktion av vegetabilier på bekostnad av för människan och jordarna livsnödvändiga animalier.

  Skrämselpropaganda mot kött genom utsuddning av gränserna mellan processat kött, konventionellt fulkött och naturligt ekologiskt kött kommer aldrig att leda till någonting bra. I och med din senaste kommentar, så förstår man eventuellt varför du inte har varit strikt i din särskiljning mellan bra och dåligt kött:

  ”Jag kan visst separera på fulkött och annat bra ekologiskt kött men jag vänder mig till den stora skaran av människor som äter som de flesta svenska gör och jag kan lova att det inte bara är ekologiskt.”

  Nej, det är inte bara ekologiskt, men då är det vettigare att göra reklam för ekologiskt, än att skrämma ovetande människor med att kött generellt skulle vara farligt. Det är ju inte sant.

  Vem har påstått att man skall äta odlad lax?

  Var någonstans hittar du att jag har glömt solen som den viktigaste D-vitaminkällan? Vi har ju inte ens berört det ämnet tidigare.

  På vilket sätt menar du att jag skulle ha misstolkat informationen i Greenmedinfo:s artikel? Var någonstans har jag enligt dig påstått att inte nästan alla upptäckta ämnen som dödar cancerns stamceller kommer från växtriket? Jag betonade bara att animaliskt D3 som dödar cancerns stamceller finns i animalier, inklusive kött, eftersom du skrev ”I 25 cancer stemcells killing foods ingår inte kött.”

  ”Hur mycket animaliska produkter du än vräker i dig så kan det aldrig täcka ditt vinterbehov av D vitamin”, skriver du. För det första har jag aldrig diskuterat hur mycket D3-vitamin vi skall få i oss, bara påpekat att det näringsämnet ingår i animalier och dödar cancerns stamceller.

  För det andra så är det ett oriktigt påstående, att animalier inte kan täcka vårt D3-vitaminbehov under vinterhalvåret. Här nedan är några exempel på animalier och hur mycket D3-vitamin som de ger per 100 gram:

  Ägg 1,4 yg = 56 IE D3-vitamin

  Grädde 0,4 yg = 16 IE

  Griskött 0,8 yg = 32 IE
  Nötkött 0,5 yg = 20 IE
  Kyckling 0,4 yg = 16 IE
  Lamm 0,4 yg = 16 IE

  Sardiner 15 yg = 600 IE
  Makrill 13 yg = 520 IE
  Sill 12 yg = 480 IE
  Hälleflundra 9 yg = 360 IE

  Detta skulle innebära att man en normal dag kan få i sig till exempel följande mängd D3-vitamin via kosten:

  Frukost 3 stycken ägg ger cirka 110 IE D3-vitamin
  100 gram grädde ger 16 IE

  Lunch 150 gram sardiner ger 900 IE

  Middag 150 gram nötkött ger 30 IE

  Totalt 1056 IE D3-vitamin från maten.

  Detta klarar vi oss på under vinterhalvåret, om vi tankar sol under sommarhalvåret. För övrigt är jag mycket för kosttillskott, av hög kvalitet, som ett komplement till maten, vilket framför allt är behövligt för de som äter lite eller inga animalier.

  Du anser att vi skall äta K2 i form av kosttillskott, men detta behöver inte omnivorer göra, eftersom det vitaminet finns i animalier, som nötkött, lamm, kyckling, ägg, ost, kefir, youghurt och smör. Dessa måste dock för att ge K2 komma från naturligt ekologiskt uppfödda djur. Även surkål och natto, fermenterad soja, ger K2.

  Vänlig hälsning

  Per Melin

 7. Kamala Harris insists that government should dictate how much red meat you are allowed to consume.

  This is also the agenda of communist China, which is trying to convince its residents that eating meat is destroying the planet.

  “Man is an omnivore not an herbivore,” wrote one Townhall commenter in response to Harris’ statements. “What part of that scientific fact do these morons not understand?”

  https://www.naturalnews.com/2019-09-15-kamala-harris-insists-that-government-should-dictate-red-meat.html

  • Om rött kött skulle vara så farligt så skulle inga människor existerat år 2020. Rött kött är en av anledningarna till att homo sapiens utvecklades till den överlägsna varelsen på jorden som vi är.

 8. Rapport från 2050, fortsättningen på Historieätarna i SVT med Erik Haag och Lotta Lundgren, handlar i fjärde avsnittet om mat. De som medverkar i programmet visar på vissa insikter om hur människan kommer att behöva producera sin mat och äta i framtiden, men får viktiga saker om bakfoten både när det gäller helheten och detaljerna. Följden blir att programmet desinformerar mer än det informerar:

  Rapport från 2050 – Säsong 1 — Avsnitt 4: Mat https://www.svtplay.se/video/25437643/rapport-fran-2050/rapport-fran-2050-sasong-1-mat #playtips via @svt

  Vem är förvånad? Någon?

Lämna ett svar