Apatisk, smådeppig, går lätt upp i vikt, har ”muffinsmage”, känner dig ängslig och orolig, har humörsvängningar, värmevallningar, minskad sexuell lust eller om du som man fått ”mansbröst”? Då kan du vara östrogendominant.

Text: TV Helse Norge, ”Er du østrogendominant?”  | Översättning: Madeleine Lidman | Sumobrottare. Foto: Wolfgang Eckert. Licens: CC0 1.0, Pixabay.com

Brist på östrogen är vanligtvis vad kvinnor först tänker på när övergångsålder är på temat. Termen östrogendominans hamnade i fokus först för 7-8 år sedan, men många tänker inte på att de har för mycket östrogen i kroppen när de klassiska övergångssymptomen uppstår.


I den medicinska litteraturen har östrogenbrist i över 50 år fått skulden för övergångsproblem hos kvinnor, men idag anser forskarna att det är något helt annat.


Kvinnor fortsätter producera östrogen efter menopausen, i fettvävnaden och i binjurarna livet ut och att få slut på detta hormon är nästan omöjligt. Man vet dock att östrogenet minskar abrupt när kvinnor går hamnar menopausen, men testosteron och progesteron minskar också och de minskar ofta mer – inte minst vid fetma, där mer testosteron omvandlas till östrogen. Därmed uppstår en obalans, det vill säga: östrogendominans.


Hos män är en kulmage när de passerar 40-årsåldern en varning om att de är på väg att drabbas av östrogendominans. Forskare tror att denna östrogendominans starkt bidrar till utvecklingen av godartad förstorad prostata


Superkvinnor är värst drabbade

Läkarna Roald Strand och Fedon Lindberg hävdar att båda könen i alltför hög grad exponeras för östrogen, när progesteronet och testosteronet minskar.

De superkvinnor som springer Birken eller ger sig i kast med hel- och maraton har ofta en dålig hormonbalans. Nästan utan undantag är superkvinnorna i en östrogendominans. Samma sak gäller för kvinnor som stressar 24/7.

”Kvinnor som tränar hårt eller stressar, har få ägglossningar och få graviditeter. Det ger en underproduktion av progesteron medan östrogentåget tuffar på för fullt. Om kvinnan dessutom använder p-piller, äter en kolhydratrik kost och glider över till andra östrogenpreparat när de kommer övergångsåldern, så är de helt klart i östrogendominans”, förklarar Strand.

”Progesteronet hos kvinnan, förutom en liten mängd som kommer från binjurarna, produceras endast i samband med att ett ägg mognar i äggstocken och sedan i gulkroppen fram till menstruationen kommer. När kvinnan är gravid, producerar den också stora mängder progesteron. Det är således en periodisk produktion av progesteron, medan det är en livslång produktion av östrogen”, upplyser Strand.

”Att vara ung och sakna progesteron och att vara i övergångsåldern liknar varandra. Det kan börja med brist på energi, dåligt humör, minskad sexdrift och torra slemhinnor.”

Aromatas omvandlar testosteron till östrogen

Fedon Lindberg håller med sin kollega så långt, men går ännu djupare in i den hormonella obalansen.

”Om du har mycket fett i kroppen, finns det ett enzym i fettet som heter aromatas och detta enzym omvandlar testosteron till östrogen. Detta gäller både kvinnor och män. När män börjar bli överviktiga i 40-50-årsåldern börjar fettvävnaden producera mer av enzymet aromatas. Aromatas börjar sedan omvandla testosteron till östrogen.

Med andra ord: Män som är lite överviktiga får mer och mer östrogen som kommer från fettet runt magen och som så småningom börjar motarbeta testosteronet någon annanstans i kroppen”, förklarar Fedon Lindberg.


Östrogen hos män minskar testosteroneffekten i hjärnan, vilket kan indikera att de blir passiva i sexlivet och känner att de inte längre kan ”leverera som en man”, säger Lindberg.


 

Aromatasets verkningar kan ge dig blodpropp

Men aromatas är inte bara obehagligt för sexlivet och potensen hos mannen. Aromatas finns också i hjärt-kärlsystemet. Det är dödligt eftersom enzymet börjar producera östrogen i kransartärerna, vilket kan leda till inflammationer och vidare till blodproppar och åderförkalkning.

”Östrogendominans är olyckligt för både män och kvinnor och om du har utvecklat det är det väldigt svårt att bli av med. Förklaringen är att när du har lågt testosteron får du mer fett och färre muskler. När du har mycket fett, har du mycket aromatas. När du har mycket aromatas, har du mindre testosteron och får mer fett och mindre muskler. Det är en dålig cirkel och det måste stoppas tidigt”, varnar dr. Lindberg.

Östrogendominans och insulin

När vi äter snabba kolhydrater stiger blodsockret och det gör att insulinet ökar.

”Insulin ökar fettlagringen, vilket i sig kommer att leda till att du omvandlar mer östrogen till fettvävnad. Det finns en tydlig koppling mellan kolhydrater, insulin och fettlagring och ökad bildning av östrogener, vilket förklarar varför överviktiga kvinnor löper ökad risk för bröst- och livmodercancer och feta män för prostatacancer.”

Östrogenhämmare

Vi påverkas kontinuerligt av miljööstrogener som finns överallt runt omkring oss. Vare sig det är i mat och dryck, i plast, kosmetika, tvättmedel, mjukgörare, tuggummi, rester av p-piller och hormonprodukter i dricksvatten, bekämpningsmedel från jordbruket för att nämna några. Åldrande och övervikt tillsammans med miljööstrogener kan skapa ett orealistiskt kaos i både kropp och hjärna hos kvinnor och män.

Ta tag i problemet i tid

Du kan göra en hel del på vägen för att undvika att du hamnar i östrogendominans när du fyllt 40, enligt läkarna. Du kan undvika kosmetika och sköljmedel, inte tugga tuggummi, använda andra preventivmedel än p-piller och undvika syntetiskt östrogen drog i klimakteriet.


”Tänk på hur du lever. När du närmar dig 40-årsåldern och måste spänna ut skärpet ett par hack, gör någonting omgående. Motionera måttligt, ät mat som är rik på antioxidanter, rensa bort snabba kolhydrater och stressa mindre”, rekommenderar Fedon Lindberg.


Akta dig för hormonhämmarna

Var för sig gör de hormonförstörande ämnena lite skada – i alla fall i de koncentrationer vi utsätts för. Problemet är att vi utsätts för så många av dem. När hormonstörande ämnen och andra kemikalier riskutvärderas tas det sällan hänsyn till den så kallade cocktaileffekten – det vill säga hur hormonstörande ämnen fungerar tillsammans.

Var observant på dessa ämnen

 • Parabener: Används som konserveringsmedel i kosmetika och hudvårdsprodukter.
 • Etylhexylmetoxycinnamat: UV-filter. Används i solskyddsmedel.
 • Resorcinol: Färgämne, används i stor utsträckning i hårfärg.
 • Ftalater: En grupp av kemikalier som tillsätts i PVC-plast för att göra det mjukt.
 • Bisfenol A: ”Byggstenar” i plastsorten polykarbonat, en hård och genomskinlig plastsort. Har tidigare använts i nappflaskor, men är nu förbjudet.

Källa: www.gronnhverdag.no

Tecken på östrogendominans

 • Minskad sexlust
 • Viktökning på rumpa och höfterna och även på magen
 • Problem att gå ner i vikt?
 • PMS-störningar
 • Övergångsproblem
 • Nedstämdhet
 • Irritabilitet
 • Känsla av utmattning
 • Förlust av muskelmassa och muskelstyrka
 • Humörsvängningar
 • snabbt åldrande
 • Värmevallningar

Text: TV Helse Norge,  ”Er du østrogendominant?”  | Översättning: Madeleine Lidman

Föregående artikelKallpressad olivolja bäst för hjärtat – Polyfenoler är hemligheten
Nästa artikelLife Science Sweden: Enormt intresse för Cannabisbolag
TV Hälsa
TV Hälsa är en svenskägd hälsotidning som publicerar artiklar om hälsa, medicin, kostråd, träning och livsstil.

Lämna ett svar