Nedsatt östrogenmetabolism ökar risken för bröstcancer

4089
Bröstcancer och östrogenmetabolism - Foto: Adobe Stock
Bröstcancer och östrogen – Foto: Adobe Stock

Varje år får 3400 norska kvinnor bröstcancerdiagnos. Samma problem finns naturligtvis i Sverige. En betydande del av dessa kvinnor är känsliga för östrogennivån i blodet. Läkaren Anna Ljøgodt som studerar östrogenmetabolism tittar närmare på gentester och hur östrogen utsöndras från kroppen. 

I tidningen Kurera tas problemet med skadligt östrogen upp. Stress kan påverka könshormonerna. Sanna Lundblad som expert i komplementär hormonterapi säger att vid stress frigör binjurarna stresshormonet kortisol som stimulerar levern att frigöra glykogen, vilket omvandlas till glukos i blodet, vilket i sin tur höjer blodsockerhalten. Då frigörs insulin så att glukos kan transporteras in i cellerna och bli till energi.

”Höga insulinnivåer får i sin tur äggstockarna att producera androgener samtidigt som insulinet påverkar levern att producera mindre av SHBG, som står för könshormonbindande eller sexualhormonbindande globulin. När det bildas mindre mängd könshormonbindande globulin ökar den fria mängden testosteron i kroppen”, säger Sanna Lundblad till Kurera.

Händelseförloppen och sambanden är komplicerade. Halterna av östrogen beror på halter av flera olika hormoner som progesteron, testosteron och kortisol. Alla samverkar med varandra.

”Ökade mängder kortisol [vid stress] minskar mängden progesteron, gulkroppshormon, i kroppen och som om det inte vore nog så kan kortisol också fästa sig till samma receptorer som progesteron på cellerna och därmed blockera för cellernas tillgång till progesteron. Låga progesteronnivåer ses ofta tillsammans med höga östrogennivåer och kortisolbalanser…”, förklarar Sanna Lundblad

Anna Ljøgodt förklarar att det är känt att exponering av för höga halter östrogen eller aktiva östrogenmetaboliter genom livet ökar risken för bröstcancer. Gentester och urinprov kan visa om patienter har problem med att ”avgiftas” från östrogen.

Kosthållning och näringstillskott kan hjälpa. Det har bland annat visat sig att intag av broccoli och andra kålgrönsaker kan reducera för höga halter av östrogen och därmed kan risken för bröstcancer minska.

 

Originaltext och video: Arnt-Olav Enger ”Nedsatt østrogenmetabolisme øker risikoen for brystkreft”, TV Helse Norge | Översättning och bearbetning: Torbjörn Sassersson, TV Helse Sverige

Relaterat

Föregående artikelVarning för mammografi – Cancerprevention bäst för att stoppa bröstcancer – Del 3
Nästa artikelAntibakteriell tandkräm kan döda bakterier som kroppen behöver
TV Hälsa
TV Hälsa är en svenskägd hälsotidning som publicerar artiklar om hälsa, medicin, kostråd, träning och livsstil.

Lämna ett svar