Boken ”Pandora” från 2017 förutsåg coronakrisen 2020

710
Bertil Lindqvist och boken Pandorapandemin (eventuell nyutgåva av Pandora)
Bertil Lindqvist och boken Pandorapandemin (eventuell nyutgåva av Pandora)

LITTERATUR. Författaren Bertil Lindqvist har blivit nedringd de senaste 2 veckorna av personer som läst hans bok ”Pandora” från 2017. Människor är oroade för hur coronakrisen 2020 leder till ett samhällsförfall och hur privatekonomin påverkas. Romanen handlar om en pandemi utifrån ett svenskt nutidsperspektiv centrerad kring vanliga människor, ett läkemedelsföretag, politiker och en nättidning som söker svar. Nättidningen NewsVoice har pratat med Lindqvist som tycks ha förutsett väsentliga delar av den pågående coronakrisen.

Bertil Lindqvist har i realiteten arbetat som konsult på Pharmacia (som linjechef), AstraZeneka, Recip och Uppsala Research Center. Bakgrunden inom Big Pharma ger Lindqvist unika förutsättningar för att skissa på ett möjligt scenario kring en pandemi och han gjorde det tre år innan coronapandemin slog hårt mot världen.

”Hur kunde du veta vad som skulle ske utan att MSB kunde räkna ut det?”, frågade en person Bertil Lindqvist i ett mail natten till idag. Andra brukar säga att politiker borde läsa boken, säger Lindqvist till NewsVoice.

Nättidningen i romanen får en särskild roll eftersom den publicerar mer korrekt information än massmedierna, något som uppmärksammats av allmänheten. Tidningen finansieras i historien av en person från svenskt näringsliv.

Romanen ger insyn i hur fiktiva chefer inom läkemedelsindustrin resonerar. Lindqvist vet hur de tänker efter att ha deltagit på många möten på Pharmacia i Paris, bakom stängda dörrar.

Boken Pandora beskriver hur ett läkemedelsbolag fattar beslut i en krissituation under en pandemi. Ett vaccin tas fram blixtsnabbt och säljs till ett skyhögt pris, trots att det inte fungerar. En affärsöverenskommelse mellan läkemedelsbolaget och den svenska regeringen spikas. Även riksbankschefen är med på mötet där det tas ett beslut om att köpa in vaccin som motsvarar halva svenska guldreserven.

Läs resten av artikeln och kapitel 21 i NewsVoice | Mediasamarbete med TV Hälsa

Föregående artikelEnkla tips för att hantera stress i din vardag
Nästa artikelSvårt att komma iväg och träna? Börja träna hemma under coronasmittan

Lämna ett svar