Norska forskare tror Parkinsons sjukdom orsakas av svamp- och bakteriesporer

53767
Bild: Johanna Berstad forskar på Parkinsons sjukdom - Foto: AdobeStock och Oralkirurgisk.no
Bild: Johanna Berstad forskar på Parkinsons sjukdom – Foto: AdobeStock och Oralkirurgisk.no

Birthe StorakerNorska forskare menar att svampsporer och bakteriesporer är den enklaste förklaringen till att människor drabbas av Parkinsons sjukdom. Både svampar och bakterier bildar tåliga sporer som kan överleva i kroppen i åratal. Om kroppens immunförsvar har försvagats av ålder eller annan påverkan kan sporerna ”vakna” till liv och påskynda sjukdomsprocessen.

Text: Birthe Storaker, ”Skyldes Parkinsons sykdom sopp- og bakteriesporer?”

Paret Ketil och Johanna Berstad, som är läkare respektive tandläkare, har granskat en hypotes som ställts av den amerikanska läkaren Lawrence Broxmeyer som handlar om att Parkinsons sjukdom är en kronisk infektion som antagligen inte är orsakad av virus utan istället av bakterier.

Forskningsparet har gått igenom publicerad forskning på Parkinsons sjukdom och fann då att de kan bidra till hållbarheten i denna infektionshypotes. De har även satt samman resultat från annan forskning till en helhetsmodell som syftar till att beskriva sjukdomsprocessen. Paret har gjort en mycket övertygande genomgång av facklitteraturen och arbetet är sannolikt en av de viktigaste som publicerats om sjukdomen på senare tid.


Det verkar som att det som framkallar Parkinsons sjukdom beror på det som den drabbade får i sig genom intag av föda och dryck och/eller från luften och det som sväljs ned med saliv och slem.


Alternativt kan det handla om gifter, metaller, bekämpningsmedel (pesticider), bakterier, virus, olika läkemedel, antibiotika, näringsämnen samt organiska molekyler som bildas i kölvattnet av en förändrad tarmflora.

Ketil och Johanna Berstad menar att sjukdomsförloppet för Parkinsons förklaras enklast om orsaken till sjukdomen är levande eftersom sjukdomens i de sista stadierna tyder på att orsaken beror på levande organismer. Det talar för att bekämpningsmedel och metaller är mindre sannolika som orsaker.

Bekämpningsmedel (undantaget svampdödande medel) kan snarare betraktas som en påskyndande faktor än som en orsak. Det stödjer att Parkinsons sjukdom kan förorsakas av en svampinfektion eller en infektion av bakterier med svampaktiga egenskaper (aktinobakterier).

FAKTA: Aktinobakterier är en grupp gram-positiva bakterier med högt guanin-cytosin-innehåll. De är några av de vanligaste bakterierna i jorden och spelar en avgörande roll i förmultningen av organiskt material, såsom cellulosa och kitin. – Wikipedia

Den generella immunologiska processen när cellerna i kroppen rensas blir försvagade med ökande ålder och svagheten kan även bero på medfödda svagheter. Dessa faktorer kan vara viktiga i utvecklingen av Parkinsons sjukdom. De svikande reningsprocesserna kan medföra att vilande sporer blir aktiverade och det påskyndar sjukdomsutvecklingen.

Paret Berstad har med denna sjukdomsmodell kommit med ett väsentligt bidrag till att öka förståelsen för Parkinsons sjukdom, men mycket mer forskning måste genomföras för att man med säkerhet ska veta att modellen är korrekt.

Diet och kosthållning som motverkar svampinfektioner har visat sig bromsa eller avstanna utvecklingen av Parkinsons sjukdom.

Text: Birthe Storaker | Översättning: Torbjörn Sassersson

Läs mer: Botaniker tror cyanobakterier kan orsaka ALS en dödlig nervsjukdom

Källa

 • Iver Mysterud, Helsemagasinet nr 6/2017 s 64-67

Relaterat

Föregående artikelTim hade autism men blev symptomfri med bla kost och kosttillskott
Nästa artikelHemlagad kokosyogurt med probiotika är bra för din mage
Birthe Storaker
Birthe Storaker är frilansjournalist (f. 1964) och bla civilekonom från Handelshögskolan.

5 Kommentarer

 1. Mycket intressant tes, vilken absolut har potential att stämma. har också tittat in på detta område gällande neurodegenerativa sjukdomar i förhållande till svamp och mögel. Finner bl.a. följande:

  – Mögel kan genom 1-octen-3-ol förorsaka Parkinsons http://www.lfs-web.se/mogel-parkinsons.htm
  – Mögel och svamp hos ALS samt Alzheimer patienter http://www.lfs-web.se/mogel-als-alzheimer.htm
  – Inandning av mögelgift kan leda till Alzheimer typ 3 http://www.lfs-web.se/mogelgift-alzheimer.htm

  Med vänlig hälsning
  Jerker Andersson

 2. Därför är det intressant att investera i såna luftrenare som tar död på mögelsporer och andra liknanade bakterier eller virus.

 3. Jag misstänker att denna teknik är revolutionerande: https://molekule.com/
  Råkade hitta den via reklamlänk faktiskt, men om den håller vad den lovar ligger den på en högre nivå av luftrening. (Obs detta är inte reklam!)

Lämna ett svar