Många patienter med för låg ämnesomsättning kan enkelt få rätt behandling

29568

Låg ämnesomsättning (metabolism) har länge varit ett stort och ökande problem som underbehandlas, men ett enkelt test och ett läkemedelstillägg kan ge livet tillbaka till de som lider av sjukdomen. Det skriver läkaren Joakim Iversen.

Text: Joakim Iversen (läkare) ”1 av 4 stoffskiftepasienter er underbehandlet” 

Trötthet [1] är ett symptom i ett av fem fall. Just trötthet (utslitenhet) kan ha många orsaker och symptomen på låg ämnesomsättning är inte specifika. Därför kan symptomet tillskrivas andra och vitt skilda orsaker som tex: mycket stress på jobbet, belastning efter husrenovering, barnafödande eller depression.

Låg ämnesomsättning förblir dock en vanlig orsak till trötthet och det är därför tillrådligt att ta blodprover [2]. Du kan testa dig själv för symptom som kan tyda på låg ämnesomsättning.

Hälsoundersökningen Nord-Trøndelag (HUNT) 1995-1997 i Norge visade att 3% av befolkningen lider av för låg ämnesomsättning och hos kvinnor är siffran nära 5%. Därutöver lider över 5% av alla kvinnor av låg ämnesomsättning i ett förstadie (subkliniskt) till sjukdomen. Det betyder att 10% av alla norska kvinnor har problem med sin metabolism [3].

Siffror från det norska Receptregistret visar att bruket av ämnesomsättningshormoner har ökat från 3% till 4% mellan 2004 och 2016 [4]. Det mest chockerande är dock att 1% av alla norska kvinnor – 23,000 kvinnor – har ej diagnostiserad låg ämnesomsättning. De borde ta medicinering.

Patienter med för låg ämnesomsättning kan relativt enkelt få livet tillbaka

Joakim Iversen om för låg ämnesomsättning
Joakim Iversen

Patienter med låg ämnesomsättning använder Levaxin som innehåller T4, men forskning visar att 30% av patienter med för låg metabolism inte klarar sig med enbart Levaxin utan de bör även ta T3, Liothyronin eller NDT (ett sköldkörtelextrakt) som tillägg [5]. Enligt Receptregistret är det bara drygt 5% som tar det [4], således är 25% av alla patienter med för låg metabolism under- eller felbehandlade.

För att överväga om man behöver T3 kan man mäta fritt T3, T4 och TSH för att se på förhållandet mellan fritt T3 och fritt T4. Testa dig med denna ämnesomsättningskalkylator om du behöver T3.

Enligt riktlinjer [6] är försök med att medicinera med T3 motiverat om patienten får tillräckligt med Levaxin (TSH 0,5-1,5) [7] och trots det har symptom på för låg ämnesomsättning, om det inte finns någon annan uppenbar förklaring.

Om du för låg ämnesomsättning, använder Levaxin, men fortsätter ha symptom kan det vara så att ett tillskott av T3 är det enda du behöver för att få livet tillbaka.

Text: Joakim Iversen, läkare | Originalartikel: ”1 av 4 stoffskiftepasienter er underbehandlet” | Översättning: Torbjörn Sassersson

Läs mer: Är du nöjd med standardbehandlingen vid för låg metabolism?

Referenser

Föregående artikelKemoterapi sprider cancer visar ny studie vid Albert Einstein College of Medicine
Nästa artikelMysteriet med massdöd av bin är löst

1 kommentar

Lämna ett svar