SVAMPKUNSKAP. Mykologen Paul Stamets pratar med läkaren Geir Flatabø och svampletaren och författaren Anne Elisabeth Scheen om svampplockning. Kunskapen om svampar är på väg att försvinna. Tidigare fördes kunskapen vidare och förstärktes under de traditionella svampletarrundorna med familjen.

Text: Arnt-Olav Enger, ”Sopp – Skogens gull!” | Översättning: Madeleine Lidman

Annons från Medhelse.no
Annons från Medhelse.no
När var du sist ute och letade svamp? Är du inte intresserad eller är du osäker för att du har bristfälliga kunskaper? Det kan vara lite skrämmande att plocka svamp under hösten, om du är osäker och inte vet vad du kan plocka. Nöjet med att plocka svamp har alltid varit att det är en skattjakt för stora och små och en viktig del av traditionen att föra kunskap vidare från en generation till en annan. Kanske är det dags att ta med farmor och farfar på en svampletarrunda?

Röd flugsvamp inte nödvändigtvis giftig

De flesta lär sig redan som barn att flugsvamp är giftigt, men faktum är att vissa av dem faktiskt kan ätas om de tillagas på ett korrekt sätt medan den vita flugsvampen tar livet av dig. Om du är ute och plockar svamp måste du också vara försiktig med vad du lägger i korgen. Det finns svampar som kan göra de andra svamparna oätliga.

Svampkunskap bör föras vidare


Kunskapen om svampar är på väg att försvinna. Tidigare fördes kunskapen vidare och förstärktes under de traditionella svampletarrundorna med familjen.


Anne Elisabeth Scheen.  Foto: Arnt-Olav Enger, TV Helse
Anne Elisabeth Scheen. Foto: Arnt-Olav Enger, TV Helse

För att vara väl rustad för att hitta svamp på egen hand finns det ett antal verktyg att ha med sig. Viktigast av allt är goda kunskaper. Därför hjälper det med en liten svampbok som kan guida dig. Anne Elisabeth Scheen är svampletare och författare till boken ”Svamp, plocka och använd”. Den är full av användbara tips och råd om svampplockning och recept på hur man använder svamparna i läckra maträtter.

Episod 3 av ”Svampens magiska värld”

Föregående artikelKI: Idag flyttar BB, intensivakuten, kirurgin in på Karolinska Universitetssjukhuset
Nästa artikelDagens Medicin: Skolans roll i ADHD-medicinering granskas
Arnt-Olav Enger
Arnt-Olav Enger är en frilansande videojournalist, reporter, filmproducent och fotograf. Han har en utbildning från University of Teesside och bor för närvarande Telemarken i Norge. Han är innehållsproducent för TV Helse Norge.

Lämna ett svar