Margareta Lundström, pressfoto
Margareta Lundström, pressfoto

REPLIK. Det kom ut en studie i början av augusti som visar att det finns en överdriven rädsla för salt. TV Helse skrev om studien den 19 augusti och den 21 augusti publicerade Helsingsborgs Dagblad en artikel av Daniel Rydén som också tog upp nyttan med salt, men samtidigt backade skribenten tillbaka uppfattningen till att salt ändå är mer farligt än nyttigt. Margareta Lundström som är pensionerad sjuksköterska kritiserar Rydén för att ta ett steg fram och två tillbaka.

Text: Margareta Lundström | Foto: Logga Wiggler, licens CC0 1.0, Pixabay.com

Artikel om salt i HD den 21 aug 2018 - Bild: skärmdump
Artikel om salt i HD den 21 aug 2018 – Bild: skärmdump

Angående artikeln om salt: ”Livsviktigt och farligt” i HD den 21 juli 2018. Det började bra men sedan spårade det ur. Det är rätt att salt är livsviktigt och det är viktigt påpekade i värmen. Detta i synnerhet som man ständigt blir påmind om att dricka mycket utan att samtidigt säga att vi också behöver öka på saltmängden.

Men att sedan att påstå att salt farligt är okunnigt, historielöst och rent livsfarligt. Det ursäktar inte att du tagit din information från Livsmedelverkets hemsida. Istället för att vara dess megafon borde du och andra journalister granska vetenskapen bakom deras råd.

Vi kan inte överdosera salt. Vi har pålitliga mekanismer som reglerar ett för högt saltintag – njurar och törst.

Det är bara i undantagsfall som salt kan vara farligt och då handlar det om svårt njursjuka individer och de behandlas individuellt. Det är inte heller uteslutet att det finns individer vars blodtryck är känsligt för salt av annan anledning. Men man kan inte ge generella kostråd på basis av dessa begränsade grupper.

Vi är konstruerade att tycka om salt och se till att vi får i oss det. Salt är en förutsättning för liv. Salt är också ett konserveringsmedel och en smakförhöjare.

Krig har förts om salttillgångar under historien, soldater har fått sin lön i salt, salt har används som betalningsmedel. Människor har sökt sig till områden med salt för både sig själva och sin boskap.

Inuiterna visste precis vilken snö de skulle smälta för att få den nödvändiga salthalten i matlagningen. Om du hade huvudvärk kände dig matt och svag då skulle en inuit rekommendera dig en skål med färskt blod eller köttbuljong kokt i smält snö av rätt salthalt.

Jägare och herdefolk i inlandet var beroende av färskt blod för att tillfredsställa sitt livsviktiga saltbehov. I brist på andra saltkällor brände man ett speciellt gräs vars aska användes i matlagning.


För tusentals år sedan visste våra förfäder vad de behövde för att överleva. De levde på en kost med mycket få kolhydrater. Man visste att saltbrist ledde till huvudvärk, trötthet och sjukdomskänsla.


Saknas seriös forskning på att salt höjer bodtrycket

Från att ha betraktats som heligt, har salt i dag demoniserats och beskylls för att höja blodtrycket, men det existerar inga bevis på att salt generellt höjer blodtrycket. Vid en mer än halvering av saltintaget hos en grupp människor ledde det till en liten sänkning av blodtrycket (2-6mm) hos 30 % och en motsvarande höjning hos 20 %. För 50 % blev det ingen förändring.

Det finns inget klart mönster mellan saltintag och blodtryck om man jämför olika befolkningsgrupper internationellt.

Alla studier som gjorts på sambandet mellan salt och högt blodtryck har misslyckats att visa fördelar med en saltreduktion. Då faller också beviskedjan:

SALT → HÖGT BLODTRYCK → HJÄRT-KÄRLSJUKDOM → DÖD

Däremot har man sett samband mellan högre saltkonsumtion och längre livslängd.


Mäktiga medicinska kommittéer har inte låtit sig hindrats av att bevis saknas om sambandet mellan salt och högt blodtryck, utan man har ändå utfärdat rekommendationer om saltreduktion till maximalt 5-6 gram per dag.


Fundera över hur vi bara några generationer bakåt överlevde innan vi hade kylskåp? När baskosten bestod av saltad sill och fläsk, då använde man ett grått klumpigt salt med mer än 80 olika essentiella mineraler. Fundera också över vem som tjänar på dessa bisarra kostråd.

Brist på vetenskapligt underlag har aldrig hindrat kostdiktatorer från att ge råd till allmänheten och aldrig hindrat journalister att i stället för att granska råden bedriva skrämselpropaganda.

Text: Margareta Lundström, pensionerad sjuksköterska, Göteborg

Relaterat

Föregående artikelNewsVoice: Kampen mot kosttillskott – Mike Blixt
Nästa artikelCoca-Cola ger dig näringsråd – Livsmedelsverket stödjer livsmedelsindustrin
TV Hälsa
TV Hälsa är en svenskägd hälsotidning som publicerar artiklar om hälsa, medicin, kostråd, träning och livsstil.

3 Kommentarer

  1. Tack, jag kommer aldrig att glömma att Ni hjälpte mig!
    Jag mådde oerhört dåligt under senaste 2 åren och särskilt under senaste 6 månader. Allt som hjälpte mig innan fungerade inte nu. Jag har haft bronkit och allergier innan och blev helt frisk igen, men denna gången hjälpte inget. Hela kroppen började svika – jag fick bronkit igen, kände arytmi, små kramper och ibland ström genom bröstkorgen – men lågt och inte högt blodtryck i mitt fall, huvudvärk, blev jätte svag i hela kroppen, psykiskt riktigt dåligt också. Verkligen hemskt.
    Och bara att dricka en matsked salt varje dag under en vecka (idag är dag 7) tog bort alla symptom (jag åt väldigt lite el. nästan inget salt innan). Ofattbart att det ska vara så enkelt som att ta några skedar salt, medan läkare hade säkert rekommenderat bara mer och mer läkemedel. Jättestort tack, önskar Er all lycka!

Lämna ett svar