Pollenallergisäsongen pågår ända in i september. Hur kommer det sig att vi människor plötsligt reagerar så starkt på något helt naturligt, som funnits i vår omgivning sedan urminnes tider?
Text: Kristine Oddvin Andersen, dietist, ”Pollenallergi? Tips til hva du kan gjøre selv” | Översättning: Madeleine Lidman | Bild ovan: Pollenallergi. Foto: AdobeStock
Många tror att ”det är så det är”, att det ”alltid” varit så här, att vi inte kan göra något åt pollenalargi och om du ska göra något handlar det om medicinering. Jag har själv haft pollenallergi under den största delen av mitt liv, men har nu varit praktiskt taget symptomfri i fem år. För mig fungerade läkemedlen mycket dåligt. De gjorde mig bara tröttareoch det behandlade inte heller grundorsaken till problemet.
Läs mer: Din förkylning kan vara allergi – Det här bör du tänka på
Nu var jag inte bland de hårdast drabbade. Jag låg inte inomhus halva sommaren som vissa gör, men jag hade tydliga symptom, som trötthet på våren när björkpollen spreds och besvär i näsa och ögon, klåda, rinnande näsa, osv. Att vara symptomfri betyder mycket för mig – och att kunna njuta av våren och sommaren utomhus utan besvär, istället för att tvingas stanna inne!
Exakt vad som gav störst påverkan för min del kan jag inte säga med hundra procents säkerhet, men jag har vissa teorier, som även stämmer överens med vad forskningen visar. Som med allt annat handlar det förmodligen inte om en sak, inte heller en quick fix, utan många små justeringar som tillsammans minskat inflammationen i kroppen och lugnat ner immunsystemet, så det inte längre triggas av pollen på samma sätt.
Vad är pollenallergi?
Pollenallergi förekommer oftast i åldersgruppen 5–40 år och det verkar som att fler och fler får sjukdomen. Uppskattningsvis har cirka 20% av befolkningen i Norge mer eller mindre allvarlig pollenallergi – cirka en miljon norrmän. Vi andas in pollen i luftvägarna och det fastnar i huden, håret och ögonen. Kroppen producerar sedan histaminer som ett resultat av att den utsätts för allergenet.
Vid pollenallergi rinner det ofta från näsan, kliar, du blir täppt och nyser. Ögonen rinner och kliar, blir röda och svullnar. Du andas mer via munnen och luften som går ner i lungorna värms inte upp, återfuktas eller rengörs, från till exempel pollenkorn. Det kan utlösa eller förvärra astman. Många känner att de blir trötta och drabbas av sämre koncentration och inlärningsförmåga.
En allergisk reaktion mot till exempel pollen handlar om att immunsystemet arbetar på högvarv. Så när vi stöter på ett allergen utlöses det och får koppen att överreagera. Enkelt förklarat. Bilden är komplex, men en kronisk inflammation är ofta en av orsakerna och en bidragande faktor till att immunsystemet överreagerar.
Inflammation
Vi hör dagligen mycket om inflammationer. Inflammationer är kroppens eget smarta svar på påfrestningar utifrån. Ett försök att få ordning – och absolut nödvändigt för vår överlevnad. Kroppen har en hel hög med sådana automatiska finurliga funktioner som hjälper till att hålla oss friska och vid liv.
Men så tillbaka till själva problemet. Vi lever inte längre som vi gjorde förr i tiden. Konstant stress innebär att vi går i ”fight or flight” en stor del av tiden. Och för stora påfrestningar utifrån, får kroppen att hamna i ett kroniskt inflammationstillstånd. Det verkar vara en bidragande orsak till många sjukdomar idag. Faktum är att flera experter säger att inflammationer alltid är en bidragande orsak.
Läs mer: Allergier – Naturliga parfymämnen är värstingarna!
Vad kan du göra för att lindra pollenallergi?
Mediciner? Mediciner i form av antihistaminer kan bidra till att minska kroppens allergiska reaktioner, men de har också ofta biverkningar som trötthet, torra ögon, magont, mm. Som regel behandlas inte heller de underliggande orsakerna när man tar allergimediciner och man måste därför fortsätta att ta dem för att förhindra att symptomen kommer tillbaka.
Titta på orsakerna! Min inställning till hälsa är att alltid försöka avslöja de bakomliggande orsakerna. Sjukdom och symptom har vanligtvis en orsak (och ofta flera) och oftast kan dessa upptäckas och åtgärdas. Resultatet av att gå till botten med problemet, är att det finns en större chans att bli av med symptomen för gott. Därför bör man uppsöka en läkare med kunskap om allergier, tarmhälsa och kosthållning.
Det kan vara fördelaktigt att göra vissa viktiga justeringar på egen hand, eftersom det är en förutsättning för att lyckas. Sikta in dig på att få kosten så ”ren” och därmed så antiinflammatoriskt som möjligt. Minska ner på (raffinerat) socker, raffinerade vegetabiliska oljor (särskilt de som är rika på omega-6), minska ner på färdigmaten och prova att äta rena råvaror och mat lagad från grunden. Att stressa mindre och sova gott är också alfa och omega!
Naturliga tillskott mot pollenallergi
Honung och bipollen
Studier har visat att intag av honung kan lindra symptomen, helst rå honung. Biopollen eller bibröd kan också tas direkt (finns i hälsokostaffärer). Börja med ett korn och arbeta dig upp i mängd. Låt pollenet smälta under tungan.
Benuljong
Benbuljong kokad på ben från djur, innehåller goda aminosyror som är bra för tarmen, bland annat glycin och prolin. Alternativt kan du köpa gelatin eller kollagenpulver och tillsätta i drycker och mat. Var medveten om att buljong innehåller vissa histaminer, så vissa kan reagera initialt. Välj då bort det eller minska ner under en period. Koka eventuellt buljongen kortare tid, 2-3 timmar.
Äppelcidervinäger (opastöriserad)
Antiinflammatoriskt och stödjer matsmältningen. Ta gärna en shot varje morgon, eventuellt innan större måltider. Går att köpa i hälsokostaffärer.
Brännässlor
Växten används flitigt inom folkmedicinen och är känd för sina många positiva egenskaper, inklusive regleringen av histaminer. Den innehåller också viktiga mineraler som magnesium och kisel, som många har för lite av.
Ananas
Innehåller enzymet bromelain som tunnar ut slemmet och minskar symptomen på allergi i luftvägarna.
Vitlök och gurkmeja
Vitlök och gurkmeja är antiinflammatoriska. Gurkmeja fungerar bäst tillsammans med svartpeppar.
Spirulina
Den här algen kan hjälpa till att dämpa allergiresponsen, visar en dubbelblind, placebokontrollerad studie från år 2008.
Fermenterad mat
Att stödja tarmen genom tillskott av fermenterade matvaror som surkål, kimchi, kvass, kombucha eller vattenkefir som tillför goda probiotiska bakterier, är bra för tarmen och därmed immunsystemet. Börja försiktigt och trappa långsamt upp. Var medveten om att de ofta innehåller en del histaminer, så vissa kan reagera i början. Välj sedan bort eller minska ner under en period. Det finns många inspirerande böcker om fermentering på marknaden!
Guldmjölk
Härlig ayurvedisk dryck, görs helst på kokosmjölk, tillsätt en ekologisk äggula, en tesked honung, en nypa oraffinerat salt samt gurkmeja, peppar, kardemumma och kanel. Recept för min bästa guldmjölk hittar du här.
Quercetin
Tillskott i form av ett bioflavinoid som effektivt reglerar produktionen av histaminer. Börja gärna med tillskott så tidigt som möjligt på det nya året, eftersom det tar ett tag innan tillskottet fungerar. Finns i hälsokostaffärer.
Fiskolja
Ta fiskolja med A- och D-vitamin. Fettlösliga vitaminer är mycket viktiga för immunsystemet, men det är lika viktigt att de ömtåliga omega-3-fettsyrorna är av god kvalitet och inte oxiderade, så ta inte första bästa, utan välj en som har bra omdömen i förhållande till det här.
Smör (gärna opastöriserat)
Smörsyra är mycket fördelaktigt för tarmslemhinnorna, så det kan vara en bra idé att ersätta vissa växtoljor med smör. Om du reagerar på kasein kan du försöka rensa smöret först till ghee. (Det är värt att nämna att vissa typer av patogena bakterier i tarmen är förtjusta i mättat fett och animalia, så återigen kan en studie för att kartlägga dessa vara en bra idé om det inte blir bättre)
Tarmhälsa
Tarmhälsa är mycket centralt och tarmen är extra utsatt för att drabbas av inflammationer. Cirka 70-80% av vårt immunförsvar sitter i tarmen och tarmens tillstånd har därför mycket att säga om hur vårt immunförsvar fungerar. Så tarmhälsa kan verkligen ses som en orsak vid immunologiska besvär som allergier, eksem eller astma. Dessa hänger ofta ihop eftersom de också har samma ursprung, nämligen att de beror på en obalans i tarmen.
En frisk tarm har en gynnsam sammansättning av bakterier, medan en tarm som saknar vissa fördelaktiga bakteriestammar och har för många ofördelaktiga, är en tarm i obalans. Faktorer som förstör är antibiotika, vissa syntetiska ämnen från läkemedel, tvättmedel, antibakteriella ämnen, egenvård och livsmedelstillsatser i mat.
En hälsosam tarm har också tarmslemhinnan intakt, men om dessa skadas av inflammationer eller annan belastning kan de orsaka små hål som gör att tarminnehållet kan komma ut i blodomloppet och trigga immunsystemet negativt. Vissa bakterier producerar också stora mängder histamin som hjälper till att utlösa allergiska reaktioner.
Obalans i kroppens mineraler är inte ovanligt i dag och för höga halter av obundet koppar och järn gynnar mat med ofördelaktiga bakterier i tarmen och därför kan det vara en bidragande orsak till läckande tarm, både direkt och indirekt.
Många kämpar med så kallad irritabel tarm (IBS) och man upptäcker hela tiden nya kopplingar mellan tarmhälsa och övrig hälsa, särskilt immunologiska störningar och beteendeproblem. Det finns också saker som indikerar att inflammation i tarmen ”sprids” till resten av kroppen och om du får ordning på tarmen, ger det positiva ringar på vattnet i kroppen som helhet.
Läs mer: Rätt bakterier i tarmen botar kroniska sjukdomar – Soki Choi
Stödjande behandlingar mot pollenallergi: Akupunktur och homeopati
Sådana former av behandling kan hjälpa till att stödja kroppen i processen att återställa balansen och många rapporterar att de blivit bättre. Jag anser dock att de först och främst ska ses som stödjande behandlingar, som kan ge kroppen en knuff i rätt riktning. De flesta behandlingarna ger endast tillfällig effekt och om du fortsätter hålla en hög stressnivå, eller har en kosthållning som är mycket inflammatorisk.
Se till att få en grundlig utredning
Om du kämpar mycket och inte märker en tillräcklig förbättring av kostomläggning och genom naturläkemedel, kan det vara en stor fördel att gå till en skicklig, holistisk och/eller funktionell läkare och ta grundliga tester. Kanske har du mycket tungmetaller, en kritisk brist på vissa näringsämnen eller andra biokemiska faktorer som spelar in, som du inte kan upptäcka eller hantera på egen hand.
Text: Kristine Oddvin Andersen, dietist | Se mina gratisbroschyrer med tips och inspiration på vägen till en hälsosammare vardag
Källor
- Naaf.no: Hva er pollenallergi?
- Naaf.no: Fakta om pollenallergi
- John Hopkins: Allergies and the Immune System
- Mind body green : Seasonal Allergies
- Amy Myers MD.: Cure seasonal allergies naturally
- Allergicliving: Inside the microbiome
- Chris Kresser: Got Allergies? Your microbes could be responsible
- Dr. Axe: Essential oils for allergies
- Dr Ericz: Essential oils