Läkare: Använd probiotika om du använder antibiotika

6143

PROBIOTIKA. Vi glömmer ofta att vi lever i symbios med en rad andra organismer. I magen finns det minst 500 olika arter av bakterier som avgör om immunförsvaret kommer att aktiveras eller inte. Det säger läkaren Michael Thorp till TV Helse.

Text: Arnt-Olav Enger, ”Husk også probiotika hvis du skal ta antibiotika”

Maten vi äter har stor betydelse för vilka bakterier som överlever i tarmen. Thorp berättar i videoinslaget att läkare nu ser paradoxen i att trots att infektionssjukdomarna minskat i Väst de senaste 40-50 år, har samtidigt de sjukdomar som betraktas som autoimmuna sjukdomar ökat kraftigt.

Astma, MS, muskel- och ledsmärtor är några av de sjukdomar som är på frammars. En av orsakerna till det kan vara att immunförsvaret blir aktiverat eftersom vi har dåligt beskydd av de ”goda” bakterierna.

Om man blir sjuk av en infektion brukar man ofta använda antibiotika, och det är normalt bra, men antibiotika dödar även de goda bakterierna som en bieffekt.

Michael Thorp: använd probiotika om du använder antibiotika - Foto: TV Helse
Michael Thorp – Foto: TV Helse

”Detta ändrar sammansättningen av bakterier i tarmen och det är ett ganska allvarligt problem. Så ska du ta antibiotika, eller känner någon som ska ta antibiotika, passa på att även ta probiotika samtidigt”, säger Michael Thorp.

Se videoinslaget som tar upp vilka probiotika som ger bra effekt.

Text: Arnt-Olav Enger | Fri översättning: Torbjörn Sassersson

Läs mer om mage och tarm

1 kommentar

Kommentera