Studie: Kosttillskott med probiotika kan bromsa tjocktarmscancer

18118
Lactobacillus acidophilus - Bild: Crestock.com
Lactobacillus acidophilus – Bild: Crestock.com

Studier vid den Sahlgrenska Akademin i Göteborg visar att patienter med tjocktarmscancer har förändrad tarmflora. Tillverkare av kosttillskott försöker därför förändra tarmfloran till att bli bli mindre gynnsam för cancer och lyckas.

I studien vilken publicerats i BMJ Open Gastroenterology kunde patienter med tjocktarmscancer få förbättringar vid intag av ett kosttillskott som återställde tarmfloran. Levande mjölksyrabakterier, probiotika, kan alltså förändra tarmfloran hos patienter i gynnsam riktning.

När mikrofloran hos de cancerdrabbade modifierades med hjälp av levande mjölksyrabakterier, probiotika, genom intag av bakterier i tablettform ökade mängden bakterier som producerar smörsyra (butyrat). Mjölksyrabakteriernas syra hämmar tillväxten av cancerceller i tarmen.

”De probiotiska stammar som användes i denna studie är en lovande positiv faktor för den fortsatta utvecklingen av behandlingar mot tjocktarmscancer”, säger docent Yvonne Wettergren, vid institutionen för kliniska vetenskaper på Sahlgrenska.

Forskare har sedan tidigare känt till att Lactobacillus acidophilus NCFM har egenskaper som minskar tjocktarmstumörers tillväxt hos möss och mängden cancerframkallande nedbrytningsprodukter (metaboliter) i tarmen hos människa. Genom att även tillföra Bifidobacterium lactis Bl-04, fick preparatet antiinflammatoriska egenskaper.

Probiotika kan hjälpa cancerpatienter med obalanserad tarmflora

Studien baseras på tesen att människans tarmflora påverkar ämnesomsättningen, interagerar med immunsystemet och skyddar mot smittämnen, gifter och annat som framkallar sjukdom, förklarar den medicinska journalisten Margareta Gustafsson Kubista i en artikel på Sahlgrenska Akademins hemsida.

Gustafsson Kubista förklarar att nyare studier visar att tarmfloran ofta kan avvika från sitt normala stabila tillstånd vid sjukdomar i magtarmkanalen och vid utveckling av metabola syndrom.

Andra studier visar att cancertillväxt kan vara resultatet av infektioner. En fråga som Sahlgrenska Akademin inte verkar ställa i sina studier är om normala mjölksyrebakterier kan konkurrera ut skadliga bakterier som ger cancer. Ordet infektion nämns text sällan i dessa sammanhang, enbart inflammation används (red anm).

Enligt studien i fråga (Intestinal microbiota is altered in patients with colon cancer and modified by probiotic intervention) kan de mikrobiella obalans som återfinns hos patienter med cancer i tjocktarmen regleras med hjälp av probiotiska bakterier, under förutsättning att de doseras och ges på det sätt som skedde i studien.

Yvonne Wettergren meddelar att nya större studier ska visa om det går att preventivt bearbeta patienter som har tex tarmpolyper vilket anses vara ett förstadie till cancer.

Studien har fått sponsring från DuPont Nutrition & Health och Wasa Medicals. Samarbetet har även skett med tillverkare av probiotika.

Ett företag som tillverkar mjölksyrebakterier och som Sahlhgrenska samarbetat med är en startup. Företaget uppger att deras probiotiska preparat ska förbättra överlevnad för mjölksyrabakterier i mage och tarm, vilket innebär att bakterierna blir mer livskraftiga och ger större biologisk effekt även längre ned i tarmen.

I ett pressmeddelande skriver företaget att deras bakteriepreparat kraftigt ökade förekomsten av den snälla tarmbakterierna Faecalibacterium och Clostridiales spp inuti tumörvävnad, cancerfria slemhinnor likväl som i avföringen i tarmen. Samtidigt minskade markant tumörassocierade skadliga bakterier såsom Fusobacterium och Peptostreptococcus.

Forskare från industri och universitet är mycket positiva till resultaten och kommer att fortsätta med större studier. Målsättningen är att utveckla probiotiska preparat som kan användas vid många olika typer av sjukdomar som är beroende av en sjuk tarmflora.

Text: Torbjörn Sassersson, uppd. kl 22:49, 20 nov

Källor och relaterat

Föregående artikelNew York Times: Påssjuka kommer tillbaka trots massvaccineringar
Nästa artikelSå testar du om ledlampor flimrar – direkt i butiken

Lämna ett svar