Professor: Antioxidanter och polyfenoler ingen cancerfara

2586
Professor Robert Thomas, 11 mars 2020, ABF Huset, Stockholm. Foto: Torbjörn Sassersson för TV Hälsa
Professor Robert Thomas, 11 mars 2020, ABF Huset, Stockholm. Foto: Torbjörn Sassersson för TV Hälsa

Professorn och cancerforskaren Robert Thomas från Cambridge University som blev vald till Årets Cancerläkare i England besökte ABF-huset i Stockholm. Han slår fast att forskning som påstår att antioxidanter och polyfenolrik mat ger cancer, är vilseledande.

Robert Thomas forskar på en en statlig forskningsavdelning om hur livsstil kan förhindra cancer och hur cancerpatienter kan förändra sin livsstil för att hjälpa till med behandlingen av sin cancer. Ett mål är att hjälpa patienter att ta välinformerade egna beslut eftersom både patienter och läkare idag ofta är lite förvirrade över vad som är bästa metoder för att handskas med cancer, menar Thomas.

Läs mer och se video: Robert Thomas forskning fann vägen till ett liv utan cancer

Det är bevisat att minst 3 timmars träning per vecka ger en 30% lägre risk att drabbas av cancer och på samma sätt, om du redan har cancer är dina chanser att återhämtade dig 30% chans bättre efter en cancerbehandling. Robert Thomas har skrivit tre avhandlingar i ämnet (BMSM, BJC, BJIMP).

Ett problemet med träning är att det ökar mängden fria radikaler i kroppen, vilket ger oxidativ stress. För snabbt tilltagen träning kan ge för höga halter fria radikaler och därför måste träningsintensitet långsamt byggas upp. Träning kräver bra mathållning med födoämnen som ger kroppen antioxidationsenzymer.

Samtidigt påpekar Robert Thomas att fria radikaler även gör nytta i kroppen så de ska inte elimineras helt. Det behövs en hälsosam balans mellan oxidanter och antioxidanter i kroppen. Han nämner att medierna har hakat på forskningsfyndet att för många antioxidanter ger fysiologisk stress, men i realiteten har de flesta av oss för många fria radikaler i kroppen.

Andra saker som professor Thomas pekade ut som riskfaktorer för cancer är övervikt, kroniska inflammationer, strålning och cancerogen mat (tex hårt grillat kött).

Studier visar att om man tränar bör man inte överdosera syntetiskt vitamin E och A eftersom dessa vitaminer har en tendens att blockera kroppens naturliga förmåga att anpassa sig till fria radikaler och göra antioxidanter. Istället fört att ta dessa kosttillskott bör istället den som vill träna mycket (regelbundet) att äta polyfenolrik mat, som inte bara har många olika hälsofördelar utan även reducerar oxidativ stress. Polyfenoler stärker kroppens förmåga att klara av fria radikaler, minskar risken för diabetes och cancer, de förbättrar tarmhälsan och reducerar inflammationer. Detta är vetenskapligt säkrat genom mängder med studier.

Exempel på polyfenolrik mat:

  • örter,
  • kryddor,
  • frukter, grönsaker (särskilt broccoli),
  • groddade frön, ärtor och bönor,
  • choklad och
  • rött vin.

Forskningsprojekt tog fram det ultimata kosttillskottet

Robert Thomas säger att många inte vill eller klarar av att äta polyfenolrik mat varje dag vilket lett fram till ett behov av kosttillskott som innehåller ett koncentrat av polyfenolrika beståndsdelar från växtriket.

Robert Thomas forskarteam genomförde ett forskningsprojekt som syftade till att ta fram denna typ av kosttillskott, vilket också gjordes. I forskargruppen ingick näringsexperter och läkare och de baserat på tidigare forskning tog de fram ett kosttillskott som består av en torkad blandning av: gurkmeja, granatäpple, broccoli och grönt te i kapslar. Alla ingredienser har anticanceregenskaper på ett varierat sätt.

Kosttillskottet har genomgått en placebokontrollerad randomiserad studie som har fastslagit dess anticancereffekt. Denna studie som presenterades av professor Thomas på cancerkonferensen 2013 Annual Meeting of the American Society of Clinical Oncology arrangerad av ASCO som ett av speciellt inbjudna föreläsare. Studien visar att kosttillskottet har en tydlig signifikant anticancereffekt på försökspersoner, säger Thomas. Studien genomfördes på 200 män med prostatacancer.

Medier vilseleder om cancer och antioxidanter
Medier vilseleder om cancer och antioxidanter. Montage: TV Hälsa

Medierna vilseleder om kosttillskott och hälsosam mat

Robert Thomas säger att kosttillskott, och särskilt vitamin E och A, enbart ska tas om man lider av underskott på dessa vitaminer. Han nämner även att media tenderar att publicera stora rubriker ungefär var 6:e månad som ger sken av att alla antioxidanter ökar risken för cancer.

”Det är väldigt frustrerande att se rubriker som dessa” att ”vitamintillskott ökar cancerrisken”, säger Thomas, som under ett fördrag i Stockholm visade artiklar som lät påskina att alla vitamintillskott är farliga, dessutom har flera av artiklarna bilder på frukter.

”Alla dessa studier är på vitamin A och vitamin E. De är alla de samma. Det är allt de rapporterar, men allt vad allmänheten ser är orden kosttillskott och antioxidanter och de tror att det sedan kan tillämpas på alla [kosttillskott], vilket är fel.”

Robert Thomas menar att dessa skrämselartiklar i media är grovt vilseledande. Frukter och andra polyfenolrika födoämnen är inte på något sätt cancerframkallande inte heller merparten av antioxidanter bortsett från överdosering av syntetiskt vitamin A och vitamin E.

Text: Torbjörn Sassersson

Relaterat

Exempel på vilseledande artiklar om antioxidanter

Samtliga av dessa artiklar refererar till forskning av Martin Bergö, Sahlgrenska Akademin (Göteborgs universitet). TV Hälsa har kontaktat skribenterna för en kommentar.

Artiklar som kritiserar vilseledande forskning om antioxidanter

Föregående artikelItalien: Patienter med Covid-19 behandlas med C-vitamin
Nästa artikelVi måste sluta ge barnen och oss själva sockrad mat

Lämna ett svar