Har du värmevallningar, minskad sexlust, brist på energi, humörsvängningar, sömnproblem, återkommande problem med underlivet och svårt att bli gravid? Anledningen är troligen brist på hormonet progesteron.

Text: TV Hälsa, ”Progesteron: Mangler du superhormonet?” | Översättning: Madeleine Lidman | Foto ovan: Scott Webb. Licens: Pixabay.com

Att vara yngre och sakna progesteron eller att vara i klimakteriet, är i själva verket samma sak. Progesteronbrist kan uppstå redan i unga och år och visa sig som brist på energi, dåligt humör, minskad sexdrift och torra slemhinnor.


Speciellt hos kvinnor som stressar mycket, men även bland ”hälsosamma superkvinnor” som springer halvmaraton, tävlingscyklar och flyttar fram sin fysiska gräns, är progesteronbristen stor.


Det beror på att den månatliga äggmognaden och ägglossningen är helt eller delvis frånvarande. När kvinnan når klimakteriet upphör den månatliga menscykeln progesteronet försvinner, var på värmevallningar, humörsvängningar, sömnproblem, depression, modlöshet och energibrist, visar sig.

”Tyvärr är det första kvinnor då kommer att tänka på – östrogen”, säger läkaren och specialisten inom internmedicin, Allan Fjelstrup till TV-hälsa.

Östrogendominans

För att förstå progesterons viktiga och behagliga roll i kvinnokroppen är det viktigt att förstå vad östrogenet kan göra om det hormonet får dominera. Om det inte finns någon balans mellan östrogen och progesteron kommer det att märkas både på kort och lång sikt. Kvinnor som har liten eller ingen progesteron lever i en så kallad östrogendominans.

Allan Fjelstrup är insatt i progesteron. Pressfoto.
Allan Fjelstrup , läkare och specialist inom internmedicin. Pressfoto.

”Östrogen är ett uppbyggande och cellstimulerande hormon. Om en kvinna har östrogendominans, stimuleras celltillväxten i brösten så att hon kan få diffusa knölar och med tiden cellförändringar och utveckla bröstcancer.

På liknande sätt kan östrogendominans medföra att celler i livmodern beter sig utom kontroll. Livmodern sjunker ner, blödningsstörningar uppstår och celler bildas som kan leda till cancer.

Samma sak med äggstockarna. När de inte får den underbara tsunamin av progesteroner, hamnar äggstockarna i en kronisk östrogendominans. Det kan medföra att det utvecklas cystor och cancer, eftersom östrogen stimulerar till ökad celldelning”, förklarar Fjelstrup.

Kroppslig paradox

Drabbas alla av östrogendominans vid någon tidpunkt?

”Ja, östrogenproduktionen äger rum i nästan alla vävnader i kroppen under hela livet, beroende på hur mycket fettvävnad du har. Det gör dock inte produktionen av progesteron som bildas enbart i gulkroppen när du är gravid. Sammanfattningsvis: få graviditeter, stress, kosthållning som består av mycket kolhydrater, p-piller och klimakteriet, slutar – obestridligen – över tid med östrogendominans”, svarar läkaren.

Varför är östrogen något nästan alla kvinnor tänker på när de kommer i klimakteriet?

”Det frustrerande är att de symptom och sjukdomar som östrogendominans och bristen på progesteron ger – är att de kan lindras om du överdoserar med syntetiskt östrogen. Det är kroppens något geniala svar på en behandling som i verkligheten är ett bombskydd.”

Så en kvinna som har 30 värmevallningar om dagen och får fel behandling, kommer ändå känna en förbättring? Hur hänger det ihop?

”Det beror på att det inte finns någon motsvarande signal för progesteron. Vi kan bara konstatera att även om en kvinna är i östrogendominans och har en brist på progesteron, så lindrar det om man tillför syntetiska östrogener, men det förändrar inte det faktum att det är – helt uppåt väggarna – rent behandlingsmässigt. Det blir fel eftersom östrogendominansen förvärras och risken för tumörutveckling och cancer ökar.”

Finns det några risker förknippade med det växtöstrogen som säljs i hälsokostbutiker?

”Växtöstrogen kan bidra till att förvärra en östrogendominans, men stressar inte kroppen på samma sätt som syntetiskt östrogen. Det finns också kvinnor som kan dra nytta av att kombinera naturligt progesteron med växtöstrogen”, betonar Fjelstrup.

Progesteron – kvinnans ”wunderbaum”

Läkaren tvekar inte om vad han skulle råda kvinnor med hormonell obalans att göra: Spreja på med progesteron!

”Om du är 30, 50, 80 eller 90 år, kan små doser av naturligt progesteron upplevas som en ”wünderbaum” i kroppen. Om din tonåring är i puberteten och besväras av hormoner som skjuter i höjden, använd progesteron. Om du har PMS, använd progesteron. Om du drabbas av upprepade missfall, testa progesteron. Om mannen är grinig och har en hormonell störning, smörj honom med progesteron. Om du är smådeppig, se till att få progesteron!”

”Progesteron är kvinnans välmåendehormoner. Det är verkligen ett verktyg för att ge livsglädje, humör, energi och hormonbalans till kvinnor i alla åldrar. Jag önskar bara att de skulle få en chans till bättre information om de goda effekterna av progesteron.”

Hur snabbt märks effekten av progesteron vid klimakteriebesvär?

”Värmevallningarna försvinner nästan direkt. För omedelbar effekt kan du applicera krämen direkt på slemhinnorna i underlivet, så den absorberas direkt in i blodomloppet. Och eftersom progesteron är ett välmåendehormon kommer det automatiskt ta udden av humörsvängningar, irritabilitet, sömnproblem, depression och energibrist. Hela spektrumet med små, stora och delvis kraftiga symptom kommer att lindras relativt snabbt för att efter en kort tid försvinna helt.”

Kan progesteronbrist mätas genom ett blodprov?

”Ja, om du vill ha dokumentation svart på vitt att du saknar progesteron, rekommenderar jag att du mäter dina hormonnivåer genom att ta ett salivtest. Men facit är ändå ganska enkelt. Om du sällan eller aldrig har ägglossning, saknar du hormonet. Punkt slut.”

Två centimeter salva som innehåller progestron

Naturligt progesteron finns endast som salva och bör appliceras på underarmen, nacken, bröstet eller insidan av låren. Några centimeter salva räcker. Kvinnor som skulle ha haft ägglossning använder krämen tills menstruationen kommer igång och tar sedan en veckas paus. Äldre kvinnor kan använda det dagligen.

Går det att överdosera?

”Det är lite svårt att prata om överdosering eftersom kvinnan känner i kroppen hur mycket som behövs och det kommer naturligt att användas mer i början, än när du kommer i balans. Du kan justera upp och ner efter lust och behag. Det är nästan alltid så att kvinnan får en avsevärd grad av välbefinnande från progesteron både för att det är ett välmåendehormon, men även på grund av att det saknas en bit i det hormonella pusslet som plötsligt kommer på plats. Min erfarenhet under många år är att kvinnor ofta doserar mer inledningsvis, eftersom det känns så bra att använda det. Inom några månader finner kvinnan sedan en lämplig nivå.”

Finns det något man kan äta för att få i sig progesteron?

”Nej, men jag rekommenderar starkt en lågkolhydratkost. Snabba kolhydrater täpper till hormonsystemet, så skippa dem.”

Finns det några biverkningar registrerade vid användning av progesteron?

”Nej, det värsta som kan hända är att du får för lite progesteron! Säger läkaren och specialisten i internmedicin”, Allan Fjelstrup.

Progestron – Det glömda hormonet

Progesteron är det äldsta hormonet vi känner till och ett av de viktigaste hormonerna som män och kvinnor producerar. Trots det används det i liten skala vid behandling av hormonell obalans. Fokus har mest varit på östrogenterapi. Fler och fler läkare ser nu de viktiga effekterna av progesteronet på kropp och själ och det är tack vare kvinnors egna erfarenheter, som delas online.

Kvinnor över hela världen har vänt ryggen till det syntetiska östrogenet (receptbelagt) på grund av risken för att utveckla cancer, blodproppar och stroke – vilket har dokumenterats genom många och omfattande studier.

Text: TV Hälsa

Relaterat

Föregående artikelLäkare föreslår ny förklaring bakom autoimmuna sjukdomar och inflammationer
Nästa artikelCherimoya – Hälsofördelar med att äta ”gräddäpplen”
TV Hälsa
TV Hälsa är en svenskägd hälsotidning som publicerar artiklar om hälsa, medicin, kostråd, träning och livsstil.

Lämna ett svar