Läkaren och forskaren Karl Ludvig Reichelt (f. 1933) förklarade före sin bortgång 2016 i denna intervju med TV Hälsa, hur proteinintolerans kan orsaka starka symptom och i värsta fall leda till autism hos barn. Hans mål är att behandla orsakerna till symptomen. Orsaker som kan vara flera och sammansatta.

Text och video: Arnt-Olav Enger: ”Proteinintoleranse kan gi autismelignende symptomer” | Översättning Sanja R. Juric | Bild ovan: Karl Ludvig Reichelt Foto: Arnt-Olav Enger

Karl Ludvig Reichelt forskade i mag-tarmproblem i många år. Genom detta banbrytande arbete fick han reda på hur det är möjligt att hitta orsaken till ett antal mentala tillstånd, inklusive barns autism.

”Dessa opiumliknande peptider som finns i vissa livsmedelsproteiner har effekten av att överstimulera hjärnan,” säger han.

När tarmen inte bryter ned peptiderna kan de ge en morfinliknande effekt som så småningom kan leda till psykiska störningar. Han tror att genom att undersöka om peptider hittades i urinen, kunde patienterna ges en mer korrekt behandling med bland annat anpassad kost.

Reichelt påpekar också att ju tidigare detta upptäcks, desto bättre effekt kommer de rätta dietförändringarna att ge och att patienten kommer att kunna leva ett normalt liv. Reichelt har undersökt detta sedan han slutade som överläkare på Gaustadsjukhuset och började forska vid Riksjukhuset i slutet av 70-talet. Hans forskning har publicerats vid flera kända universitet, till exempel John Hopkins Medical Institute.

På grund av bristen på forskning inom detta område är det enligt hälso- och sjukvårdssystemet inte vanligt att dessa tester utförs på sjukhus.

Text och video: Arnt-Olav Enger

Relaterat

Föregående artikelBilälskare? Professionell online-hjälp för dig som gillar bilar
Nästa artikelFörbättra din mentala hälsa genom att undvika dåliga lån
Arnt-Olav Enger
Arnt-Olav Enger är en frilansande videojournalist, reporter, filmproducent och fotograf. Han har en utbildning från University of Teesside och bor för närvarande Telemarken i Norge. Han är innehållsproducent för TV Helse Norge.

1 kommentar

Lämna ett svar