Det kan vara både obekvämt och pinsamt att känna att man måste ”lätta på trycket”. Lär dig mer om orsakerna till att du släpper väder och vad du kan göra för att prutta mindre. 

Text: Birthe Storaker, ”Slik fjerter du mindre! – 10 forslag” | Översättning: Madeleine Lidman

Eftersom tarmgaser orsakas av socker som jäser i tarmen, kan det hjälpa att minska ner på socker och matvaror som innehåller stärkelse, som pasta, bröd, potatis och alla raffinerade matvaror baserade på spannmål för att prutta mindre.

Många upplever också att man får mer luft i tarmarna om man går över till att äta mer vegetarisk mat. Hos andra kan det vara medicinska problem på grund av glutenhaltiga spannmålsprodukter, mejeriprodukter eller irritabel tjocktarm som är orsaken. Saknar man enzymet laktas som ansvarar för att bryta ner mejeriprodukter, kan det ge upphov till uppblåsthet.


Om du är frisk, kommer det mesta av det du släpper ut inte lukta så illa. Om det luktar riktigt illa bör du kontrollera din hälsa närmare. Det kan vara ett tecken på matsmältningsbesvär eller infektioner i mag-tarmkanalen.


10 sätt för att prutta mindre

För att bli mindre uppblåst av gaser, kommer här är några förslag på vad man ska göra:

  1. Om man känner sig uppblåst bör man dra ned på intaget av rå vegetabilisk mat, tills man tolererar de mängder man hela tiden äter.
  2. Om grönsakerna och frukternas kokas eller steks kan de vara lättare att tåla. Värmebehandling bryter ner stärkelse och andra kolhydrater, så det är lättare att smälta maten. För lök och växter inom kålfamiljen, bidrar värmebehandling också till att skilja ut ämnen som ger oss problem med tarmgaser.
  3. Kasta inte i dig maten om du vill prutta mindre. De som avslutar måltiden på några få minuter har en tendens att drabbas av mer tarmgaser. Detta beror på att de sväljer stora mängder luft under måltiderna, vilket i sin tur ökar mängden gas i tarmen och leder till rapningar och flatulens.
  4. Frukt och grönsaker i samma måltid kan öka risken för ökat lufttryck
  5. Grönsaker kan med fördel ätas tillsammans med fett, eftersom det ökar upptaget av nyttiga växtkemikalier och ofta ger mindre tarmgaser.
  6. De flesta bönsorterna bör läggas i blöt kvällen innan användning. Häll bort vattnet och skölj i kallt vatten före kokning. Detta minskar innehållet av sockerarter som jäser i tarmen i vår naturliga bakterieflora.
  7. Det kan vara lämpligt att skala all frukt tills du tolererar den bättre.
  8. Många kryddörter kan minska smärtan från gaserna. Det gäller ingefära, fänkål, gurkmeja, koriander och pepparmynta (te). Genom att äta sådana växter tillsammans med mat eller efter måltiden kommer de i stor utsträckning att förhindra obehaglig uppblåsthet.
  9. Obalans i tarmfloran kan bidra till uppblåsthet och flatulens. Tillskott av probiotika kan i många fall minska problemet. Vid dessa tillfällen är det en bra idé att äta mer probiotiska och prebiotiska matvaror. De är bra för att återuppbygga tarmarna.
  10. Undvik stress, spänning och oro före och under måltiden.

Men om du har behov av att lätta på trycket, låt naturen ha sin gång så långt det är möjligt i de omgivningar du befinner dig i. Luften måste ut!

Text: Birthe Storaker | Översättning: Madeleine Lidman

Relaterat

Föregående artikelDr Mic McMullen vill förbättra vår hälsa med växtbaserade läkemedel
Nästa artikelPrevention.com: The 13 Keys to Losing Weight After 50
Birthe Storaker
Birthe Storaker är frilansjournalist (f. 1964) och bla civilekonom från Handelshögskolan.

Lämna ett svar