Norsk läkare misstänker att psykiska sjukdomar kan orsakas av infektioner

53026
Läkaren Geir Flatabø tror psykiska sjukdomar kan orsakas av bakterier- Foto: Arnt-Olav Enger
Läkaren Geir Flatabø tror psykiska sjukdomar kan orsakas av bakterier- Foto: Arnt-Olav Enger

Den norska läkaren Geir Flatabø misstänker att många psykiska sjukdomar inte orsakas av fel i psyket utan av infektioner i nervsystemet och hjärnan. Det betyder att vården är inne på fel spår som idag nästan enbart fokuserar på läkemedel och samtalsterapi. Forskningen på orsakerna till psykisk ohälsa måste breddas.

Text: Torbjörn Sassersson, uppdaterad 20 okt | Video: Arnt-Olav Enger

Geir Flatabø nämner syfilis som är känt för att skada hjärnan och ge psykoser. Han nämner rabies, en smittsam virussjukdom som förändrar beteendet hos värddjuret vilket blir mycket aggressivt. Han spekulerar i att rabies, som även kallas vattuskräck eftersom det smittade djuret har en oförmåga att svälja vatten, kan ha ett släktskap med anorexia, som yttrar sig som självsvält (”matskräck”), en irrationell rädsla för viktuppgång, överdrivna kostrestriktioner och en förvriden kroppsuppfattning.

Streptokocker och psykiska sjukdomar

Flatabø tar upp den neuropsykiatriska funktionsnedsättningen Asperger, alltså personer som är högpresterande autister, men som kan lida av sociala problem, ångest, tvångsbeteenden och psykoser. Asperger kan förväxlas med sjukdomsgruppen som kallas PANDAS (Pediatric Autoimmune Neuropsychiatric Disorders Associated with Streptococcal Infections) som beskriver ett samband mellan autoimmuna sjukdomar hos barn och psykiska samt neurologiska symtom i samband med streptokockinfektioner. En öppen fråga är om även Asperger kan höra till denna sjukdomsgrupp.

Diagnosen PANDAS är omtvistad och en annan term som används är PANS (Pediatrisk Akut debut av Neuropsykiatrisk Syndrom) som omfattar symptom som inte enbart är kopplade till streptokockinfektioner utan även tvångssyndrom, Tourett-liknande symptom, separationsångest, minnesförlust och hyperaktivitet.

Edvard Munch "Skriet", 1893
Edvard Munch, ”Skriet”, 1893

Streptokocker är kända för att kunna angripa nervsystemet (tex de basala ganglierna), hjärtat, njurar och huden (psoriasis). Giktfeber är ett annat exempel på en sjukdom som orsakas av streptokocker och som tankeväckare, nämner Geir Flatabø, att en månad innan konstnären Edvard Munch 1893 målade den berömda målningen ”Skriet” låg han inlagd på sjukhus på grund av giktfeber.

Läs mer: Norska forskare tror Parkinsons sjukdom orsakas av svamp- och bakteriesporer

Även Tourette syndrom, tics, Parkinson och andra sjukdomar och beteendeförändringar kan vara följden av infektioner, misstänker Flatabø. Det verkar som om vissa mikroorganismer har förmågan att styra hjärnan, beteenden och till och med tankeverksamheten, så att den drabbade får tvångsmässiga repetitiva tankar, paranoia eller upplever sig styrd utifrån.

Det går att ta reda på om en patient har eller har haft en streptokockinfektion någonstans i kroppen genom att detektera streptokockantikroppar som AST och DNAs B.

Immunologen och professorn Madeleine Cunningham har med sitt team utvecklat ett samlingstest ”Cunningham Panel” som mäter förekomsten av antigener, vilket kan indikera infektioner, men som framför allt visar om omsättningen av dopamin fungerar normalt i hjärnan. Om hjärnan förlorat förmågan att reglera halten av dopaminer kan följden bli olika psykiska, neurologiska eller neuropsykiatriska sjukdomar som Parkinson, hallucinationer och schizofreni mfl, säger Flatabø.

Han avslutar intervjun med att påpeka att dessa teser om att psykiska sjukdomar kan bero på infektioner i Norge är omstridda och att det saknas bevis för att antibiotika kan hjälpa, men det är viktigt att orsaken till psykiska sjukdomar inte enbart söks i psyket.

Den norska hälsovårdsmyndigheten Helsetillsynet drog 2017 tillbaka Geir Flatabøs rätt att skriva ut recept som läkare eftersom myndigheten anser att autism inte kan botas. Tillgreppet skedde trots att Flatabøs patienter tillfrisknat tack vare hans behandlingar. Läs mer på Caluna.no

Text: Torbjörn Sassersson

Föregående artikelStudie: Saknas bevis för att cancerläkemedel förlänger eller förbättrar livet för patienter
Nästa artikelLäkemedelspriset ökade från 4000 till 4 miljoner kr per patient
TV Hälsa
TV Hälsa är en svenskägd hälsotidning som publicerar artiklar om hälsa, medicin, kostråd, träning och livsstil.

8 Kommentarer

 1. Jag är redan sedan tidigare övertygad om att det Geir Flatabø säger i den här artikeln stämmer.

  Bra och viktig artikel.

 2. Hej. Detta är mycket intressant för mig! Min sjukhistoria började med ögonoperation av glaukom på båda ögonen 1994. I samband med operationen blev trigenimus påverkad och gav värk i ansiktets högra sida vid stark sol eller kyla. Fick en nackskada/ diskbråck då en ortoped trodde en disk låg fel och manipulerade nacken!
  Smärtbehandling med stellatum fick jag då och tredje injektionen gick fel, i ryggmärgen. !997. Spasmer, psykiskt lidande, och mycket annat hör till min sjukhistoria, men framför allt är psyket sedan flera år av öoninflammationer och då nya ögonoperationer fullständigt lamslagit mig. Ögonen ”framkallar ”paranoia, stress och ljuskänslighet! Finns någon läkare, specialist i Göteborg eller i dess närhet som jag kunde hjälpa? Vore oändligt tacksam för kontakt, även rekommendation av vård. Mvh IngMarie Nyfelt

 3. Tack för detta! Äntligen kanske vi har en lösning på min sambos långvariga problem.
  (Och, jag har misstänkt detta länge att hennes nervsystem har varit/är överbelastat. Hon har dragits med långvariga inflammotioner i kroppen o har haft feber utan förklaring – nu tror jag att jag förstår sambandet).
  TACK NORGE!!!

 4. Tack Norge!!! Jag VET att det är orsaken till mina problem oxå!! Men jag tror att jag kommer att få genom lida både psykiska ö fysiska sjukdomar resten av mitt liv, är endast 36 år gammal idag ,endonetrios, uvi (ca 2 ggr/månad),feber (1 gång/månad) m.m.

Lämna ett svar